«Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν πέρυσι με τον δήμο Ρεθύμνης παραμένουν σε ισχύ, καθότι έχουν τριετή διάρκεια, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής το υπουργείο» τόνισε ο Γ. Μαρινάκης
Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση αναφορικά με την παραχώρηση και διαχείριση του αιγιαλού.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου θα είναι υπεύθυνη για τις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας, ενώ οι αιτήσεις και η σχετική διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Επί της ουσίας οι δήμοι εξαιρούνται από τη διαδικασία, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη σχετική αρμοδιότητα. «Όλοι οι νέοι διαγωνισμοί που θα γίνονται από φέτος για παραχωρήσεις θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα και θα προβλέπουν το νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και κυρώσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ενώ προβλέπεται ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατ’ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας φέτος η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου.
Δεν θίγονται οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν ήδη συναφθεί και είναι σε ισχύ, αλλά θα ισχύει η νέα επιβολή των διοικητικών μέτρων και κυρώσεων. Δεν θίγονται οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν ήδη συναφθεί και είναι σε ισχύ, αλλά θα ισχύει η νέα επιβολή των διοικητικών μέτρων και κυρώσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου.
Χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος για «Συγκρότηση επιτροπής παραλίας για τον έλεγχο της εφαρμογής του Κανονισμού παραλίας και των όρων των συμβάσεων μίσθωσης της παραλίας», ο δήμαρχος εξήγησε ότι, ουσιαστικά η επιτροπή αυτή στο εξής δεν θα έχει λόγο και ρόλο, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τον δήμο Ρεθύμνου πέρυσι, παραμένουν σε ισχύ, καθώς είχαν συναφθεί με τριετή διάρκεια και όπως διευκρίνισε, το υπουργείο αναφέρει ότι αυτές φαίνονται σεβαστές. Παράλληλα ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης εξέφρασε τον προβληματισμό συναδέλφων του για επικείμενες αυξήσεις στα μισθώματα μέσω των διαγωνισμών που θα γίνονται από την κτηματική εταιρία, όπου θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες, κάτι που όπως είπε συνεπάγεται με αυξημένο αντίτιμο για τους πολίτες.
«Μετά την απόφαση το υπουργείο να αναθέσει τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των παραλιών στη κτηματική υπηρεσία, θεωρώ ότι η επιτροπή αυτή θα συγκροτηθεί μεν, χωρίς αντικείμενο δε, αφού η παραλία εποπτεύεται και δημοπρατείται από την κτηματική υπηρεσία δημόσιου. Εμείς σαν δήμος Ρεθύμνου με περυσινή απόφαση κάναμε τριετές συμβάσεις στις παραχωρήσεις με τους ενοικιαστές. Η νέα διάταξη λέει ότι, ό,τι είναι συμβασιοποιημένο είναι σεβαστό, οπότε μέχρι στιγμής από όσα έχουν ανακοινωθεί δεν θα αλλάξει κάτι με τους ενοικιαστές που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με τον δήμο από πέρυσι. Ανησυχούν συνάδελφοι δήμαρχοι στον νομό ότι είχαν χαμηλά τιμήματα στις περιοχές τους και θεωρούν ότι τώρα θα είναι αυξημένα γιατί η κτηματική εταιρία, θεωρούν, ότι θα ακολουθήσει την πάγια διαδικασία αντικειμενικής άξιας και το ποσοστό πρέπει να υπολογίζεται σαν προσδοκώμενη ωφέλεια μισθώματος και θα έχουμε ακριβότερα μισθώματα. Εμείς πάντως και όσοι έχουν συμβληθεί με τον δήμο Ρεθύμνου είναι τυχεροί καθώς δεν θα έχουν αλλαγές. Εκείνοι που τους επέβαλλαν πρόστιμα και δεν είχαν κάνει συμβάσεις είναι άτυχοι γιατί θα γίνουν νέες συμβάσεις» τόνισε ο Γ. Μαρινάκης.
Σημειώνεται ότι το 60% του μισθώματος θα αποδίδεται στους δήμους οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη ναυαγοσωστική κάλυψη. «Οι ευθύνες στον δήμο παραμένουν και είναι μεγάλες. Η κτηματική υπηρεσία μόνο δημοπρατεί και αστυνομεύει» είπε.
Σημειώνεται πως δήλωσε ο υπουργός, ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα και αυστηρά με την καθιέρωση μάλιστα «απάτητων παραλιών» για περιοχές Natura, καθιερώνεται νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίες με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή, θα υπάρχουν τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως τριών ετών και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους. Για φέτος ειδικά, έως τις 15 Μαΐου.
Στις περιοχές Natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος: Δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω.
Οι παραχωρησιούχοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ύπαρξη ναυαγοσώστη, για τον καθαρισμό της παραλίας αλλά και την εγκατάσταση ειδικών μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη του δήμου) αλλά και για την ανάρτηση πινακίδας με συντεταγμένες με την απόφαση παραχώρησης. Στην ίδια πινακίδα θα υπάρχει και QR Code με βάση το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης ώστε, αν θέλει, να κάνει καταγγελία σε ειδική εφαρμογή η οποία θα δημιουργηθεί.
Τα πρόστιμα
Το νομοσχέδιο ορίζει αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμο έως και τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης για τους παραβάτες, ακύρωση συμβάσεων και διαταγή σφράγισης της επιχείρησης αν δεν υπάρχει σύμβαση.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα χρησιμοποιηθούν drones για την επίβλεψη της νομιμότητας, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή καταγγελιών.
Τα πρόστιμα αυστηροποιούνται σημαντικά και θα βεβαιώνονται άμεσα μέσω της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα:
Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης παραλίας – χωρίς δηλαδή σύμβαση παραχώρησης – θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπει το νέο πλαίσιο. Το ίδιο (4πλάσιο του κανονικού ανταλλάγματος) είναι το πρόστιμο αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρουμένου χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις εκδίδεται πράξη άμεσης απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Επιπλέον, αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης που υλοποιείται εντός 24 ωρών. Οι δαπάνες τόσο για την κατεδάφιση όσο και για την απομάκρυνση του εξοπλισμού βαρύνουν τον υπαίτιο.