Στην αυριανή πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση συμμετέχουν τα μέλη της Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου, οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί, που θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας από τις 9 έως τις 11 το πρωί, ενώ θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου στις 10, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Η Ένωση Γιατρών, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Υγεία και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
«Η Πρωτοβάθμια υγεία και το Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο είναι σε άθλια κατάσταση, τόσο από πλευράς εργασιακών συνθηκών όσο και από πλευράς κάλυψης αναγκών των ασθενών. Κατ’ ακρίβεια πλέον το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας είναι πολυτραυματίες που βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Η Παθολογική κλινική έχει πλέον έναν επιμελητή και οι εφημερίες καλύπτονται από την Ρευματολόγο του Νοσοκομείου και επιμελητές από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο. Η παράδοση των ασθενών της κλινικής γίνεται από τον ένα «επισκέπτη» στον άλλο, που έρχεται να εφημερεύσει από το Ηράκλειο. «Εξωγήινοι», γιατροί δηλαδή που δεν έχουν καθημερινή εικόνα των ασθενών του νοσοκομείου, παραδίδουν σε «εξωγήινους» τους ασθενείς της παθολογικής.
Οι ειδικευόμενοι όντες συνεχώς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν γνωρίζουν τους ασθενείς και συνεπώς η κλινική εφημερεύει χωρίς κανείς να γνωρίζει τα περιστατικά.
Τα εξωτερικά ιατρεία είναι κλειστά εδώ και χρόνια σε ένα νομό με πληθυσμό πέραν των 80000. Αυτό έχει συνέπειες τόσο στους ασθενείς, που αναγκαστικά στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για την παρακολούθηση και ρύθμιση των χρόνιων ζητημάτων τους, όσο και στους ειδικευόμενους που δεν εκπαιδεύονται στη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων.
Η χειρουργική και ορθοπεδική κλινική έχουν μείνει χωρίς ειδικευόμενους λόγω της ελαχιστοποίησης του αριθμού των χειρουργείων, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πρέπει να καλύπτουν ΤΕΠ , κλινική και χειρουργεία, γεγονός που ταυτόχρονα αποθαρρύνει περαιτέρω τους ειδικούς χειρουργούς και ειδικούς ολόκληρου του χειρουργικού τομέα να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο. Τα χειρουργεία χρειάζονται αναισθησιολόγους που επίσης είναι ελάχιστοι. Αυτό μετατοπίζει στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο απλά χειρουργεία που έπρεπε να γίνονται στην περιφέρεια υποβαθμίζοντας τη λειτουργία και την διενέργεια εξειδικευμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας του νησιού. Ανάλογες καταστάσεις επικρατούν στις πλείστες κλινικές ενώ όλο και περισσότερα τμήματα κλείνουν ή έχουν παραμείνει με ένα ειδικό και υπολειτουργούν.
Το πολύπαθο ΤΕΠ του νομού καλύπτεται από τέσσερις επιμελητές που πρέπει να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αφού καλύπτουν ταυτόχρονα χειρουργικό και παθολογικό ΤΕΠ. Στην ουσία το ΤΕΠ στηρίζεται στους τέσσερις ειδικούς και στους ελάχιστους ειδικευόμενους και στους αγροτικούς που εξαναγκάζονται σε μετακίνηση από τις οργανικές τους θέσεις στην πρωτοβάθμια, βιώνοντας την παράνοια του ΤΕΠ και αντιμετωπίζοντας μόνο εμπόδια. Οι ειδικοί αδυνατούν να εκτιμήσουν περιστατικά λόγω του φόρτου εργασίας στις κλινικές ένεκα της υποστελέχωσης. Οι ειδικευόμενοι είναι πλέον ολιγάριθμοι και με βραχύχρονη εμπειρία κάτω του ενός έτους ενώ εφημερεύουν με ένα αγροτικό που μόλις έχει αποφοιτήσει από την σχολή. Η απουσία ειδικευόμενου χειρουργικής και ορθοπεδικής προσελκύει αναγκαστικά τον επιμελητή ΤΕΠ στο χειρουργικό ενώ το παθολογικό μένει με αγροτικό και ειδικευόμενο να μάχονται μόνοι τους χωρίς διαρκή καθοδήγηση. Η εφημερία στο ΓΝΡ είναι εφημερία τομέα και ο ειδικευόμενος και ο αγροτικός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζουν περιστατικά από όλες τις παθολογικές (π.χ. καρδιολογία, νεφρολογία , πνευμονολογία, νευρολογία κτλ) και χειρουργικές (ουρολογία, γυναικολογία, αγγειοχειρουργική, νευροχειρουργική) ειδικότητες ενώ υπηρετούν ως ειδικευόμενοι παθολογίας ή χειρουργικής. Οι εφημερίες και ο βασικός μισθός δεν φορολογούνται ξεχωριστά με αποτέλεσμα να υπερφορολογούνται οι υγειονομικοί ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλαφόν στην αμοιβή των εφημεριών και έτσι δεν πληρώνονται για τις εφημερίες πέραν της 7ης, εφημερίες που συχνά εξαναγκάζονται να κάνουν. Έτσι η υπερεφημεύρεση σε συνδυασμό το παρανοϊκό φορολογικό καθεστώς, των υγειονομικών τους καθιστά τους υγειονομικούς εξευτελιστικά αμειβόμενους, που δεν υπερβαίνουν τα 4 ευρώ ανά ώρα σε ένα τέτοιο πολεμικό περιβάλλον.
Επιπλέον τα κέντρα υγείας μένουν χωρίς αγροτικούς αφού βρίσκονται σε εξαναγκαστική μετακίνηση στο νοσοκομείο και οι ειδικοί στα κέντρα υγείας καλούνται να καλύψουν μόνοι τους τις ανάγκες τις αγροτικής επαρχίας. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια καλύτερα για συναδέλφους υγειονομικούς άλλων κλάδων, οποίοι επίσης εργάζονται σε συνθήκες φοβερής έντασης εργασίας με κατακρεουργημένους μισθούς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Ένα μόνο παράδειγμα: από τους 32 νοσηλευτές του ΤΕΠ, νοσηλευτές που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κυλιόμενες βάρδιες, συχνά ακάλυπτοι από γιατρούς, μονάχα οι 3(!) είναι μόνιμοι.
Συμπερασματικά νοσοκομείο χωρίς χειρουργεία , παθολογική κλινική και παθολογικό εξωτερικό ιατρείο με ένα ΤΕΠ στον αυτόματο πιλότο και τις πλείστες ειδικότητες και κλινικές να υπολειτουργούν δεν μπορεί να ονομάζεται νοσοκομείο παρά ένα ολιγοδύναμο πρωτοβάθμιο νοσοκομείο ή πολυδύναμο κέντρο υγείας. Στο οποίο μάλιστα, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και η δραματική υποστελέχωση που με χίλιους τρόπους σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και στη συμπίεση των αναγκών τους».
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθυμνου, οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί,π ου υπογράφουν την ανακοίνωση, ζητούν:
1. Κίνητρα για την στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων. Τα κίνητρα πρέπει να είναι επιστημονικά και οικονομικά. Είναι αυτονόητο ότι η αμοιβή σε περιφερειακό νοσοκομείο τόσο για μόνιμη όσο και για εφημερίες επιβάλλεται να είναι υψηλότερη και με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
2. Μόνιμες θέσεις σε ειδικούς χωρίς αντικίνητρα όπως η επιβολή παραμονής για χρόνια στη συγκεκριμένη θέση.
3. Μοριοδότηση υπηρεσίας σε περιφερειακό νοσοκομείο για ειδικούς και ειδικευόμενους.
4. Άρση του οικονομικού πλαφόν εφημεριών και ειδικό φορολογικό καθεστώς για όλους τους υγειονομικούς ( ειδικούς , ειδικευόμενους και αγροτικούς) ώστε να μην αμείβονται οι υγειονομικοί με το εξευτελιστικό ποσό των 4 ευρώ την ώρα.
5. Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ και μετατροπή του σε τμήμα ειδικών. Ταυτόχρονα ενισχύεται έτσι και το ΤΕΠ και οι κλινικές αφού θα μπορούν οι ειδικευόμενοι να υπηρετούν στην κλινική τους, ενώ το μέτρο αυτό αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό και εργασιακό κίνητρο για να παραμείνουν στα περιφερειακά νοσοκομεία. Επιπρόσθετα οι ειδικοί θα μπορούν να διαχειριστούν ευκολότερα τις κλινικές, τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία.
6. Οικονομικά κίνητρα και ευνοϊκό ωράριο εργασίας στους ειδικούς των ΤΕΠ στα πλαίσια μιας γενναίας αύξησης στους μισθούς των υγειονομικών .
7. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων που να τηρείται αυστηρά , όπως και ευκαιρίες για έρευνα σε συνεργασία με τους ειδικούς.
8. Μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο καθεστώς εργασίας σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στην υγείας και αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και πραγματική, ποσοτική και ποιοτική, βελτίωση της υγείας εργαζομένων και ασθενών.