18 °C Rethymno, GR
22/05/2022

Δράσεις 2022 του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ

Τις εκδηλώσεις του για το 2022 ανακοινώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Πρόκειται για 15 δράσεις που θα πραγματοποιηθούν και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.

 1. Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, «Συνομιλία με την ποίηση τεσσάρων Κρητών ποιητών». Παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας για τη Βικτωρία Θεοδώρου.
 2. Δευτέρα 11 Απριλίου, στο δεύτερο λύκειο Ηρακλείου, Μνήμη Ευαγγελίας Πετρουγάκη (Φιλολογικό μνημόσυνο – Εσπερίδα).
 3. Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στην Κάντανο, με την αρωγή του δήμου Καντάνου-Σελίνου και τη συνδρομή του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, διήμερο με θέμα «Γνωριμία με τους συγγραφείς και ευρύτερα τους πνευματικούς δημιουργούς του Δήμου Καντάνου-Σελίνου».
 4. Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στους Βαρβάρους Ηρακλείου, ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.
 5. Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στο Ρέθυμνο, παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου «Ερωτόκριτος: Αισθητική, Ιστορία, Κριτική», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 21-23 Ιουνίου 2019.

Τα πρακτικά εκδόθηκαν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία και ευχαριστούμε.

Την παρουσίαση θα κάνουν η Ελένη Κωβαίου και ο Σπύρος Κατσαραπίδης, οι επιμελητές της έκδοσης.

Επίσης, παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου για τον Παύλο Βλαστό, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στο Χρωμοναστήρι και στα Χανιά, σε συνδιοργάνωση με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Νίκος Παπαδογιαννάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος της ΙΛΕΡ, και η Βούλα Επιτροπάκη, νομικός, ποιήτρια, επιμελήτρια της έκδοσης.

Το κόστος της έκδοσης των πρακτικών κάλυψε ο ευπατρίδης κ. Γεώργιος Βενιζέλου Ξυλούρης (Olivartia Ε. Π. Ε.), τον οποίο και ευχαριστούμε.

 1. Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τιμητική εκδήλωση για τον Σταμάτη Φιλιππίδη.
 2. Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στα Πάρτιρα Ηρακλείου, εσπερίδα με θέμα «Το παραμύθι άλλοτε και σήμερα». Μνήμη Αριστοφάνη Χουρδάκη.

Οικοδέσποινα της βραδιάς θα είναι η Μαρία Φραγκιαδάκη.

 1. Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, στον Χάρακα Αστερουσίων, με τη συνδρομή του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και των Φορέων του Χάρακα, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Μανουσάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου των Παρισίων, και τον Μιχάλη Ασκορδαλάκη, δικηγόρο, μουσικό και πρώην αντινομάρχη Ηρακλείου.

Για τον Γιάννη Μανουσάκη θα μιλήσουν Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ο Γιάννης Μανουσάκης και το επιστημονικό του έργο), και ο Ζαχαρίας Καλοχριστιανάκης, δάσκαλος, συγγραφέας, (ο Γιάννης Μανουσάκης και τα Αστερούσια).

Για τον Μιχάλη Ασκορδαλάκη θα μιλήσουν ο Μιχάλης Σφακιανάκης, δικηγόρος, και η Όλγα Καλογιαννάκη, φιλόλογος.

Παρουσίαση των πρακτικών του Β’ συνεδρίου για τα Αστερούσια. Το κόστος της έκδοσης θα καλύψει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την οποία και ευχαριστούμε.

 1. Δευτέρα 8, Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, στα Ανώγεια, σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Ανωγείων, συνέδριο για τα Τοπωνύμια της Κρήτης, στη μνήμη των Νικολάου Κοντοσόπουλου, Ευτυχίου Τωμαδάκη και Ευαγγελίας Πετρουγάκη.

Τιμή στον Γεώργιο Σμπώκο.

Ο δήμος θα προσφέρει φιλοξενία στους εισηγητές, που θα έλθουν από μακριά, στη Μαθητική Εστία Ανωγείων.

 1. Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, στα Δαμάνια Ηρακλείου, με τη συνδρομή της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμανίων, εκδήλωση για τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και το ρίζωμά του στις νέες πατρίδες…

Στην εκδήλωση χαιρετισμό-καλωσόρισμα θα απευθύνουν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμανίων.

Ομιλητές θα είναι ο Αβραάμ Κουρτζής, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, η Ευγενία Λαγουδάκη, φιλόλογος, η Βούλα Βασιλειάδου, φιλόλογος, και ο Γιώργης Καράτζης, ποιητής.

Στη συνέχεια θα προβληθεί video από το δράμα των Μικρασιατών και την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα.

 1. Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πηγή Ρεθύμνης, βραδιά για το παραμύθι με θέμα «Η αναγκαιότητα του παραμυθιού σήμερα. Τα Ρεθεμνιώτικα παραμύθια». Μνήμη Αριστοφάνη Χουρδάκη.

Οικοδέσποινες της εκδήλωσης θα είναι η Πόπη Κωτσάκη και η Ειρήνη Βογιατζή.

 1. Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στο Ρέθυμνο, παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας για τον Γεώργιο Εκκεκάκη.
 2. Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, σους Βαρβάρους Ηρακλείου, ημερίδα για τη Θάλεια Καλλιγιάννη.
 3. Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, στους Βαρβάρους Ηρακλείου, παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου «Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης» (την εκτύπωση των πρακτικών την κάνει δώρο στο Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας το τυπογραφείο ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ) και παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου «Η επίδραση του Νίκου Καζαντζάκη και του έργου του σε άλλους συγγραφείς», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι, σε συνδιοργάνωση με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
 4. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, παρουσίαση στα Χανιά των πρακτικών του συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Μάνο, που είχε πραγματοποιηθεί στα Χανιά και των πρακτικών του συνεδρίου για το Ριζίτικο Τραγούδι, που είχε πραγματοποιηθεί στους Λάκκους και στα Καράνου.

* Ο Κώστας Μουτζούρης είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας