28 °C Rethymno, GR
30/06/2022

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δρομολογούνται τα έργα υποδομής στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

-Πρόκειται για τον πεζόδρομο που θα συνδέει τον οικισμό του Γάλλου και την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου με το στρατόπεδο Θεοδωράκη, ένα έργο συμπληρωματικό προς τον πεζόδρομο, καθώς και ένα έργο διαμόρφωσης των υπαίθριων χώρων εντός της πανεπιστημιούπολης.

Δρομολογείται ο σχεδιασμός για τα έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης Γάλλου σε συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου με το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρώτο βήμα που αφορούσε μια εκκρεμότητα, την οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, για να δώσει την έγκριση δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης της οδού που οδηγεί στου Γάλλου – και αφορούσε ένα έργο διοχέτευσης όμβριων – εκπληρώθηκε, καθώς ο δήμος προχώρησε στην ανάθεση του έργου σε ανάδοχο.

Ήδη μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Άγγελου Μαλά με τον αρμόδιο αντιπρύτανη υποδομών Κώστα Σπανουδάκη, προκειμένου να προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειες, με δεδομένου ότι εκτός από το μεγάλο οδικό έργο αναβάθμισης του δρόμου που οδηγεί στου Γάλλου, υπάρχει μια ακόμα μελέτη προς υλοποίηση, που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο για τον οποίο ΑΕΙ και δήμος συνεργάζονται, αφού πρόκειται για έργα αλληλένδετα.

Ειδικότερα, το οδικό έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» συνολικού προϋπολογισμού 959.000 ευρώ.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική, αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό, για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.

Στόχος του έργου είναι:

– Η βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας, μέσω της συντήρησης του οδοστρώματος και της καλύτερης διαχείρισης των απορροών όμβριων υδάτων.

– Η ασφαλής πρόσβαση των πεζών στους χώρους του πανεπιστημίου.

– Η πρόσβαση από ΑμεΑ στους χώρους του πανεπιστημίου μέσω του νέου πεζοδρομίου.

– Η ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαλάς θα υπάρξει συνεργασία με το πανεπιστήμιο, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αφορά ανάπλαση και αναβάθμιση της πανεπιστημιούπολης με σημαντικά έργα, που θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το πολύ μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών κατοικιών και του αμφιθεάτρου που υλοποιεί το πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Συμπληρωματικό έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου

Συμπληρωματικά με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, το πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει ολοκληρώσει μια επιπλέον μελέτη, που αφορά το τμήμα μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο δήμος στον χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για το συγκεκριμένο έργο το πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν τη μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί, αφορά την περιοχή κατά μήκος της πορείας των πεζών προς την πανεπιστημιούπολη.

Η επέμβαση αξιοποιεί τρεις επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος του ορίου μεταξύ δημόσιου χώρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και λειτουργική κίνηση των πεζών από και προς το πανεπιστήμιο. H νέα διαδρομή δεν περιορίζεται σε μια μονοσήμαντη μετάβαση, αλλά γίνεται μια πορεία με εναλλαγές και διαφορετικές χωρικές ποιότητες σε όλο το μήκος της.

Οι περιοχές έχουν επιλεγεί ανάλογα με τη θέση τους κατά μήκος της πορείας, τις ενδιαφέρουσες θέες προς την πόλη και το πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνεται μια άνετη, ενδιαφέρουσα πρόσβαση μεταξύ πόλης και πανεπιστημίου, που ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην ανθρώπινη επέμβαση και το φυσικό στοιχείο. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνουν φιλόξενα για την ανθρώπινη παρουσία.

Δημιουργούνται χώροι στάσης με καθιστικά και σκιά (δένδρα-σκίαστρα) για ευχάριστη υπαίθρια παραμονή, σχεδιάζεται κατάλληλος φωτισμός για την ασφαλή διέλευση/παραμονή όλες τις ώρες και εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση για όλους.

Οι χώροι με κατάλληλες διαστάσεις-χαρακτηριστικά σχεδιάζονται για να υποδεχθούν εφήμερες δράσεις (υπαίθριες εκθέσεις, μικρής κλίμακας εκδηλώσεις κ.ο.κ.).

Ο σχεδιασμός παραμένει ανοιχτός και ευέλικτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει/εντάξει νέες επιφάνειες στο σύνολό του.

Πραγματοποιείται ενίσχυση/εμπλουτισμός των φυτεύσεων από την ενδημική χλωρίδα με στόχο μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευρεία γκάμα υφών και χρωμάτων.