Η κ. Αγαπηδάκη, μίλησε στην τηλεόραση CRETA, για το νέο σύστημα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και δράσεων για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα για όλους τους πολίτες
«Να μην φοβούνται οι πολίτες τη διάγνωση, αλλά την άγνοια» υπογράμμισε
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου
Η καλλιέργεια μιας υπεύθυνης κουλτούρας πρόληψης για την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών είναι ο στόχος του νέου προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, που εισήγαγε το υπουργείο Υγείας και εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, αφορά σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεόραση CRETA και στην εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Το εθνικό πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», όπως σημείωσε η υπουργός έχει ήδη καταγράψει σημαντική πρόοδο, με χιλιάδες μαστογραφίες και τεστ για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου να έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.
«Αντιλαμβανόμαστε ήδη ότι υπάρχουν νούμερα που δείχνουν ότι έχουμε παραμελημένη υγεία, γι΄αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην αμελούμε αυτές τις εξετάσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός, προαναγγέλοντας τη δυνατότητα που θα δοθεί στους πολίτες, αρχής γενομένης του νέου έτους, για προληπτικές εξετάσεις, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η νέα αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου «ήρθε για να μείνει», σύμφωνα με την υπουργό. «Να μην φοβούνται οι πολίτες τη διάγνωση, αλλά την άγνοια. Όταν έρχεται το σύμπτωμα συνήθως είναι αργά. Από εδώ και πέρα θα γνωρίζουμε τα εργαλεία της πρόληψης και θα φροντίσουμε την υγεία μας», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Σε δεύτερο χρόνο, η κ. Αγαπηδάκη σχολίασε τα αυξημένα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη, ενώ τοποθετήθηκε για τις κυβερνητικές ενέργειες που αφορούν τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και την εκστρατεία «όχι βενζίνη, αν δεν φοράς κράνος» που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.
«Δωρεάν, εύκολες και γρήγορες προληπτικές εξετάσεις»
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πολίτες για τις προληπτικές εξετάσεις, με το σύστημα να διασφαλίζει την άμεση, αποτελεσματική και δωρεάν εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων, όπως σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη, μιλώντας στην τηλεόραση CRETA: «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, το οποίο ήρθε για να μείνει. Μιλάμε για μία νέα υπηρεσία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε δωρεάν, εύκολα και γρήγορα τις προληπτικές μας εξετάσεις. Έχουμε τέσσερις βασικούς παράγοντες κινδύνου, από τους οποίους κινδυνεύουμε όλοι, ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά, τα οποία έχουν πολύ υψηλό ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας στη χώρα μας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600.000 μαστογραφίες σε όλη τη χώρα, με την Κρήτη να ξεπερνά τις 20.000. Έχουμε εντοπίσει σε όλη τη χώρα 36.000 γυναίκες έγκαιρα και με ευρήματα. Αντίστοιχα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν γίνει πάνω από 20.000 τεστ και ήδη 400 κολποσκοπήσεις με βιοψία. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήδη μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει το σελφ τεστ τους, έχουμε 2000 κωλονοσκοπήσεις και 500 με βιοψία».
Οι δείκτες υγείας στη χώρα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο καλείται να αντιστρέψει το σύστημα προληπτικών εξετάσεων, για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για συνέχισή τους, ακόμα και πέρα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη: «Αντιλαμβανόμαστε ήδη ότι υπάρχουν νούμερα που δείχνουν ότι έχουμε παραμελημένη υγεία, γιαυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην αμελούμε αυτές τις εξετάσεις. Αμέσως μετά τις γιορτές θα μπορούμε να κάνουμε δωρεάν εξετάσεις και για τα καρδιαγγειακά. Για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα καρδιαγγειακά, η χώρα μας γλιτώνει 20.000 θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Όταν μιλάμε για οργανωμένο σύστημα πρόληψης, ως πυλώνας του ΕΣΥ, μιλάμε για κάτι το οποίο είναι μόνιμο, ήρθε για να μείνει. Δεν ισχύει λοιπόν ότι δεν υπάρχει χώρος μετά το Ταμείο Ανάκαμψης».
Μηδενικός χρόνος αναμονής και ραντεβού ακόμα και την ίδια μέρα βρίσκονται μεταξύ των παροχών του συστήματος, όπως ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, με την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών να καθίσταται εύκολη, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου. «Όλο το σετ των εξετάσεων είναι δωρεάν για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα www.proliptikes.gr , να δουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει και να επιλέξουν. Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, ενδεικτικά να πούμε ότι για τη μαστογραφία, οι γυναίκες βρίσκουν ραντεβού ακόμα και την ίδια μέρα».
«Η παχυσαρκία εντοπίζεται συχνότερα σε φτωχά νοικοκυριά»
Το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί έναν πονοκέφαλο συνολικά για τη χώρα και ειδικά για το νησί της Κρήτης, με πολλά παιδιά να υποφέρουν από διαβήτη και υπέρταση, ακόμα και στις τάξεις του δημοτικού. Το υπουργείο Υγείας στοχεύει σε μία σειρά από δράσεις, οι οποίες θα απομακρύνουν τα παιδιά από τις οθόνες και ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής και θα τα ωθήσουν σε ένα σωστό και υγιές διατροφικό μοντέλο, που θα συμπεριλαμβάνει τακτική άσκηση και σωστές νοοτροπίες. Η κ. Αγαπηδάκη ανέπτυξε: «Η Κρήτη έχει τα πρωτεία στη χώρα μας, όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και μάλιστα έχουμε παιδιά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, τα οποία υποφέρουν από διαβήτη και υπέρταση και παίρνουν και αγωγή εξαιτίας της παχυσαρκίας. Πάμε να δώσουμε ώθηση στην πρόληψη γιατί αυτή θα φέρει τελικά την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και λιγότερους αρρώστους. Στοχεύουμε στην αύξηση της κατανάλωσης νερού, στον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, στο υγιεινό πρωινό, δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους και πρόσβαση στον αθλητισμό. Η παχυσαρκία εντοπίζεται συχνότερα στα φτωχότερα νοικοκυριά και αυτό έχει να κάνει με τις ανισότητες στην υγεία, τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι φθηνότερα. Οι δράσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αφορά όλα τα παιδιά έως 17 ετών, έχουμε διαφορετικές παρεμβάσεις με βάση την ηλικία και την αναπτυξιακή φάση κάθε ομάδας παιδιών. Θα γίνουν δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες και θα έρθουμε και στην Κρήτη. Θέλουμε να αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε τα τάμπλετ και κινητά, να στραφούμε στην κίνηση και να εκτιμήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά».
Με αφορμή την «φραγή» στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση νέων κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η κ. Αγαπηδάκη σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα να έχουν τα παιδιά ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Η χρήση οθονών οδηγεί σε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και συνδέεται άμεσα με την καθιστική ζωή. Η χώρα μας έρχεται να πρωτοπορήσει, για να έχουμε υπεύθυνη χρήση των μέσων κοινής δικτύωσης, προστασία και καλύτερη ψυχική υγεία στα παιδιά μας».
«Η καλλιέργεια οδηγικής κουλτούρας είναι εθνικό στοίχημα»
Τέλος, για την εκστρατεία «όχι βενζίνη, αν δεν φοράς κράνος» που αγκαλιάστηκε από το υπουργείο Υγείας, η κ. υπουργός είπε: «Στην Κρήτη δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει άμεση σχέση με περιβάλλον ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μία πιο υπεύθυνη κουλτούρα γύρω από αυτά τα θέματα. Μας αφορά προσωπικά, δεν είναι απλώς μία καλή πρωτοβουλία. Είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές, επειδή δεν φοράνε κράνος. Είναι ένα στοίχημα εθνικό».
«Το μεγαλύτερο σύστημα ανακαίνισης από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ»
Μία σειρά ενισχύσεων προβλέπει το υπουργείο Υγείας για τη στήριξη των δομών υγείας στη χώρα, μέσω αναβαθμίσεων των υποδομών και στελέχωσης με πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και προμήθεια εξατομικευμένου εξοπλισμού, όπως ανέλυσε η κ. υπουργός: «Είμαστε σε μία φάση που η πρωτοβάθμια πρόληψη έρχεται στο προσκήνιο, έχουμε πάρα πολλές ανάγκες σε αυτό το επίπεδο και είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μία πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα αυτό, από το Υπουργείο Υγείας. Ερχόμαστε να κάνουμε μία τριπλή ενίσχυση, έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με πάνω από 156 κέντρα υγείας να ανακαινίζονται και επίσης διαθέτουμε 45 εκατομμύρια για ενίσχυση του νανο τεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και 2.000 προσλήψεις για την πρωτοβάθμια. Έρχονται επίσης να προστεθούν οι κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας από αρχές του έτους, που θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε κατ’ οίκον προληπτικές υπηρεσίες στους πολίτες, αν σκεφτούμε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και ηλικιωμένους, ή ανθρώπους με αναπηρία».
Όσον αφορά τις κατηγορίες που εξαπολύουν στελέχη της αντιπολίτευσης εις βάρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με μία προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, η κ. Αγαπηδάκη απάντησε: «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει σήμερα έχει βελτιωθεί κατά 75% η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, έχουμε 1,5 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία, που μας επιτρέπει να ξεκινάμε γρήγορα τα προγράμματα πρόληψης. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μία κυβέρνηση που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, όπως λένε έρχεται και κάνει τόσες δωρεάν παροχές στους πολίτες».