Την πληθώρα αλλά κυρίως την κρισιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν το 70% των νόμων κάθε χώρας, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ. πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι: «Το ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο όργανο ευρωπαϊκού θεσμού, που είναι απευθείας εκλεγμένο από τους πολίτες». Υποστηρίζοντας ότι: «Οι πολίτες μας εκλέγουν, οι πολίτες μας θέλουν, σε αυτούς απολογούμαστε και σε αυτούς λέμε τον προγραμματισμό μας. Και για αυτό ακριβώς θέλω να τους ενημερώσω πολύ περισσότερο για το τι κάνει το κοινοβούλιο, γιατί νομίζουν ότι είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο, και βλέπω πάρα πολλούς που με ρωτάνε και τι κάνετε εκεί και πως περνάτε. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα βασικό πλέον εργαλείο της νομοθεσίας στη δημοκρατία της Ευρώπης και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τον προσανατολισμό μας. Τώρα οπωσδήποτε τα αποτελέσματά κάθε εκλογής έχουν και εσωτερική ανάλυση και οπωσδήποτε και η εσωτερική επικαιρότητα μπαίνει στην ατζέντα, για να μην πω ότι κυριαρχεί. Και βεβαίως με τον όρο που έθεσε η αντιπολίτευση, ότι αν δεν πάτε καλά στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα ζητήσουμε εθνικές εκλογές, ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι, και ορθώς απαντάει και στα ζητήματα εσωτερικής ατζέντας, που υπάρχουν».
Ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή ατζέντα των θεμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα ΚΑΠ, το αμυντικό νομοσχέδιο, το μεταναστευτικό και ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης, θέματα το οποία όπως είπε θα προσδιορίζουν το μέλλον της Ευρώπης για το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία που έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, ένα μόλις χρόνο πριν, το όποιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να θολώσει αυτό της εθνικής κάλπης, ενώ στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι: «Θεωρώ ότι βιάζεται πολύ η αντιπολίτευση χωρίς να μας δίνει και εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να μιλάει για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και πιστεύω ότι τελικά, – επειδή δεν έχει πολιτική για τα ευρωπαϊκά θέματα, έχει αδυναμία προτάσεων -, καλύπτεται πίσω από την εσωτερική επικαιρότητα. Διότι το θέμα μας δεν είναι πως θα αντιμετωπίσουμε έναν νόμο, ξέρω ‘γω που έχει στεναχωρήσει κάποιους, ή μια αστοχία της κυβέρνησης. Εδώ είναι η γενική συνολική εικόνα, η οποία είναι θετική κατά τη γνώμη μου και πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα βασικά ζητήματα στην Ευρώπη. Για αυτά πρέπει να μας πουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες μας, ότι ο κύριος Κασσσελάκης, ο οποίος έχει ένα πολιτικό λόγο σοσιαλοδημοκρατικό, βάζει και λίγο έτσι άρωμα φιλελεύθερο και μας μιλάει και για τέτοια θέματα, ψαρεύει σε θολά νερά, χωρίς να μας πει, ενώ υποχρεούται να μας πει σε ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα ενταχθεί. Γιατί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην GUE. Οι GUE είναι η κομμουνιστική Αριστερά. Η GUE δεν έχει προτάσεις για την Ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί η μόνη της πρόταση είναι να φύγουμε από την Ευρώπη. Είναι τα κόμματα διαμαρτυρίας, τα οποία θέλουνε και να φύγουμε από την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν, να μας πει όλα αυτά που λέει πως θα ανταποκριθούν και σε αντιστοιχία θα είναι με το ευρωπαϊκό του κόμμα».
Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι: «Γιατί ωραία, και σε σας μπορεί η Ευρώπη να μην αρέσει τόσο, να λέμε ότι πρέπει να αλλάξει, αλλά λέμε να μείνουμε μέσα και να την αλλάξουμε με μάχη, με προτάσεις και να τη βελτιώσουμε. Δε λέμε να φύγουμε, τι να φύγουμε; Δεν γνωρίζουν ότι όλα τα έργα, μικρά ή μεγάλα, χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη; Δε γνωρίζουν τι γίνεται με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Και όλα αυτά που ζούμε, που βλέπουμε είναι από το ΕΣΠΑ. Εδώ έφυγε η Μεγάλη Βρετανία, που ήταν αυτοκρατορία και τώρα διαβάζω ότι πάνω από το 75% των πολιτών ζητούν να ξαναγυρίσουν» σημείωσε.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία, τονίζοντας ότι οι ψήφοι διαμαρτυρίας που αφορούν σε μικρά κόμματα εγκυμονούν κινδύνους για την περαιτέρω άνοδο της ακροδεξιάς: «Αυτός που θέλει να διαμαρτυρηθεί, δεν θα ψηφίσει συστημικό κόμμα, για αυτό και δεν έχουμε μετακινήσεις μεγάλες από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ ή από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, θα ψηφίσει τα κόμματα διαμαρτυρίας, που παρουσιάζουν μία αύξηση, τα οποία όμως κόμματα λένε να φύγουμε από την Ευρώπη. Άρα σε μας το μεγάλο ζήτημα των ανθρώπων που πιστεύουν στην Ευρώπη είναι, η αποχή. Εμείς δηλαδή, τα κόμματα τα συστημικά κυρίως, κινδυνεύουν πανευρωπαϊκά – και γιατί η Ελλάδα να φεύγει από αυτήν την εξαίρεση – από την αποχή. Και εγώ για αυτό συστρατεύτηκα, για να ταρακουνήσουμε κάποιους, οι οποίοι μπορεί να μη θέλουν να μείνουν σπίτι, ή πρέπει να τους πω ότι ανεξάρτητα αν έχουν μια στεναχώρια εντούτοις η γενική εικόνα είναι καλή. Εναλλακτική δεν υπάρχει, δυσκολίες πάρα πολλές υπήρξαν, και να τους πω να μην αμαυρώσουμε την καλή γενικά εικόνα και να μην πειραματιστούν.
Ερωτώμενος από τα «Ρ.Ν.» για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα με πολλούς παραμέτρους. Εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρότασή του να μειωθεί ο ΦΠΑ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ακρίβεια, σημειώνοντας ότι: «Αυτό είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτά που έλεγε πριν λίγο καιρό, ότι η ακρίβεια οφείλεται στις πολυεθνικές, στην κερδοσκοπία, στα μέσα παραγωγής. Ξαφνικά μας λέει «μειώστε το ΦΠΑ». Και τι έγινε; Πάει η ακρίβεια; Τελείωσε; Όχι».
είπε και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει κάθε αιτία της ακρίβειας να τη χτυπήσουμε στη ρίζα της. Άρα θεωρούμε ότι μία παράμετρος είναι η αύξηση της ενέργειας, η οποία προέρχεται από τον πόλεμο. Η αύξηση της ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση των πρώτων υλών. Στις μεταφορές πληρώνουμε περισσότερο. Εκεί λοιπόν, δε μπορούμε εύκολα να παρέμβουμε, εκτός εάν προχωρήσουμε με τα ταχείς ρυθμούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλες μορφές ενέργειας που μπορεί να είναι πιο φθηνές. Το δεύτερο είναι, πράγματι ότι μπορεί να υπάρχει μια αισχροκέρδεια. Οφείλει η Κομισιόν αυτό να το εξετάσει, γιατί δε μπορεί ένα προϊόν να πωλείται σε μία χώρα υπερβολικό ψηλά απ’ ότι σε μια άλλη. Άρα αφού είμαστε ενιαία αγορά, και έχουμε ενιαίους κανόνες, ορθώς ο Μητσοτάκης ζητά από την Κομισιόν να ελεγχθεί. Και η Κομισιόν οφείλει να το ελέγξει, όταν έχει καταγγελία. Όταν δεν έχει δε μπορεί να παρέμβει. Εάν λοιπόν, υπάρχει από τις πολυεθνικές τέτοιο ζήτημα, θα χτυπήσουμε ένα κομμάτι, μία παράμετρο του τμήματος της ακρίβειας. Αισχροκέρδεια. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει αισχροκέρδεια. Εάν δούμε πράγματι τι διαφορά υπάρχει από το ράφι στον καταναλωτή, και θα βρούμε που υπάρχει αισχροκέρδεια, και θα τη χτυπήσουμε. Προσέξτε όμως, γιατί δεν είναι γενικό το ζήτημα. Στο καλάθι της νοικοκυράς υπάρχουν τρόφιμα και προϊόντα που έχουν σημειώσει πτώση τιμής. Αλλά κάποια άλλα που έχουν σημειώσει πιο πολύ άνοδο, ανεβάζουν το μέσο όρο, γι ‘ αυτό και σας λέω ότι πρέπει να δούμε ποια προϊόντα είναι ανεβασμένα. Σε αυτά τα προϊόντα ποια είναι η παράμετρος που παράγει αυτήν την ακρίβεια, και έτσι να το χτυπήσουμε. Είναι πάντως μέσα στις προοπτικές και μέσα στους στόχους μας».