Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου τίμησε την εορτή των Τριών Ιεραρχών, έκοψε την Αγιοβασιλόπιτά του και σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου παρουσίασαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Αρκάδι-Η Μεγάλη Αυτοθυσία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» παρουσία των Εκκλησιαστικών, Αυτοδιοικητικών και Εκπαιδευτικών Αρχών και πλήθους κόσμου, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου, κ. Ζαχαρίας Λαδιανός, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Καθημερινότητας και λειτουργίας ΚΕΠ του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Βασίλειος Θεοδωράκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αμαρίου, κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Μάνος Τσάκωνας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Λάμπρος Καρβούνης. Η έντονη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε λίγο πριν την εκδήλωση εμπόδισε τις μετακινήσεις και στέρησε την παρουσία προσφιλών μας προσώπων, μεταξύ των οποίων του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μανούσου Μαραγκάκη.
Τον εορτασμό άνοιξε το φωνητικό σύνολο βυζαντινής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, μαζί με τον καθηγητή τους κ. Δήμο Παπατζαλάκη, που απέδωσε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στη θρησκευτική και σχολική εορτή της ημέρας, καθώς και στο σκοπό της εκδήλωσης: να τιμηθούν οι Τρεις Ιεράρχες και να βραβευτούν οι μαθητές και τα σχολεία που διακρίθηκαν στο 6ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου αλλά και τους Τέσσερεις Νεομάρτυρες, με αφορμή τα 200 χρόνια που συμπληρώνονται το 2024 από τον θάνατό τους.
Το έτος 2024 είναι επετειακό και για τον Σύνδεσμό μας, καθώς συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και δημιουργικής προσφοράς στον τόπο μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου, και ιδιαίτερα τα μέλη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων που προσέφεραν το χρόνο, την αγάπη, το πάθος και το μεράκι τους για την υποστήριξη των μάχιμων εκπαιδευτικών στα Σχολεία μας και για την καλλιέργεια της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του νομού μας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η κα Νεκταρία Παπαδοπούλου, φιλόλογος, μίλησε για την πολυσχιδή προσφορά των Τριών Ιεραρχών και τη διαχρονική της αξία.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές της ημέρας, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 6ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το Αρκάδι, με τη συμμετοχή μαθητών και των δύο βαθμίδων του νομού μας. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2016 στη Δευτεροβάθμια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια το Κυνήγι Θησαυρού αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 2 ξεχωριστά παιχνίδια. Φέτος έλαβαν μέρος 374 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και 329 μαθητές της Δευτεροβάθμιας, από 29 σχολεία και των 5 Δήμων του Νομού μας. Συνολικά 703 μαθητές, αριθμός ανάλογος και με τις τρεις προηγούμενες χρονιές (και οριακά αυξημένος). Το γενικό συντονισμό του παιχνιδιού είχε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Το έργο υποστηρίχθηκε και τη φετινή χρονιά από τις αρχές του τόπου μας. Τέσσερεις Δήμοι του Νομού μας: ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, ο Δήμος Αμαρίου και ο Δήμος Μυλοποτάμου, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης, δώρισαν από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να επιβραβεύσουν την προσπάθεια των μαθητών. Με αυτή την αθλοθεσία καθένα από τα τρία σχολεία που διακρίθηκαν, από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έλαβε ως βραβείο έναν υπολογιστή.
Το παιχνίδι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχε τον τίτλο «Αναζητώντας το χαμένο θησαυρό του Πέσκου» και την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Περάκη Μαρία, Τσιακαλίδου Χριστίνα, Τσιμπούκα Αργυρώ, Δουβλέκα Φωτεινή, Τσιλεδάκη Μαρκέλλα, Μίτση-Τερζή Πετρούλα και Μπενάκης Ανδρέας. Για τη Δευτεροβάθμια είχε τίτλο «Πίστις και Πατρίς» και την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Ηλίας Πίτερης, Νάνσυ Πανηγυράκη, Πέτρος Χατζηελανίδης και Φώτης Παπαδόπουλος. Την ηλεκτρονική υποστήριξη της πλατφόρμας του παιχνιδιού και για τις 2 βαθμίδες ταυτόχρονα είχε ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μεταξάκης. Οι συντελεστές παρουσίασαν τα δύο παιχνίδια και ακολούθησε, την ημέρα της Παιδείας και των Γραμμάτων, η βράβευση των μαθητών, των υπεύθυνων καθηγητών και των σχολείων τους.
Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβαν οι ομάδες «Τα 20 Μπαρούτια» και «Αρκαδονίκητοι» του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι ομάδες «Ρουσσο-Γιαμπουδάκηδες» και «Μελετητές της Ιστορίας» του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Παχλαδομανώλης» του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «ΠρωτΑγωνιστές» του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η ομάδα «Χορδές, πλήκτρα και δοξάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια» του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Ιχνηλάτες του 2ου» του 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου. Οι μαθητές με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών παρέλαβαν το βραβείο για το σχολείο τους και ευχαρίστησαν τους αθλοθέτες.
Ακολούθως, το σύνολο ευρωπαϊκής χορωδίας του Μουσικού Σχολείου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους, κα. Ισιδώρα Χαλκιαδάκη, ερμήνευσαν έργα του Μίκη Θεοδωράκη και μας ταξίδεψαν σε μελωδίες αγαπημένες.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συνδέσμου.
Το φλουρί συνοδευόταν από ένα βιβλίο, προσφορά του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, προσέφερε συμβολικά στον Σεβασμιώτατο την αφίσα του Κυνηγιού της Δευτεροβάθμιας, σε ανάμνηση της κοινής μας δράσης μνήμης για το Αρκάδι και τους Τέσσερεις Μάρτυρες.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε:
Στη φιλόλογο κ. Νεκταρία Παπαδοπούλου για την ομιλία της.
Στους εκπαιδευτικούς κ. Αντρέα Κουρμούλη και κ. Δημήτρη Καραμπίνα, υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, για το συντονισμό της απονομής.
Στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τους Δήμους: Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου για τη δωρεά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που στόλισε μελωδικά την εκδήλωσή μας.
Στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την τιμητική φιλοξενία στο πνευματικό κέντρο «Θεομήτωρ».
Στις εφημερίδες «Κρητική Επιθεώρηση», «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Ρέθεμνος», που δημοσιεύουν τις δράσεις του Συνδέσμου μας στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.
Σε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και ζέσταναν τις καρδιές μας.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου