Την περασμένη Κυριακή 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή του Σχολικού Μουσείου στα Κατωμέρια. Ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην Μονή Αρσανίου, στην οποία ξενάγησε στη συνέχεια τους συμμετέχοντες ο ηγούμενος Εφραίμ Μανουσάκης. Ακολούθησε επίσκεψη στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παγκαλοχώρι, όπου τους εκδρομείς ξενάγησε ο εφημέριος Παναγιώτης Παπαδάκης. Εκεί δίπλα, στο παλιό Σχολείο τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μάρκος Δρυγιαννάκης με χωριανούς του, και τους πρόσφεραν κέρασμα. Τους μίλησε σύντομα ο υπεύθυνος του προγράμματος Κρήτης του Συλλόγου Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες προστασίας των ζώων αυτών και στη χρήση του χώρου ως ενημερωτικού κέντρου.
Η επόμενη στάση αποδείχτηκε μεγάλη έκπληξη. Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ινδικής Κοινότητας των Σιχ του Ρεθύμνου, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Εκεί περίμεναν δεκάδες οικογένειες, οι οποίες μίλησαν για τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και πρόσφεραν ανθοδέσμες και πλούσια εδέσματα. Σειρά είχε στη συνέχεια το «Σπίτι του Πολιού» στο χωριό Αστέρι, όπου την ξενάγηση στη λαογραφική του συλλογή έκανε ο Μανόλης Πολιουδάκης, συνεπικουρούμενος από τον πατέρα του Γιώργο. Εδώ προσφέρθηκε το τρίτο κατά σειράν κέρασμα της ημέρας. Ακολούθησε μετάβαση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού Χαμαλεύρι, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως έδρα της Τοπικής Κοινότητας. Εδώ τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτρης Σερλής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ωριαία ενημερωτική προβολή για τα αξιόλογα σημεία της περιοχής από το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου Γιούλη Ζαχαριουδάκη. Η ίδια επιμελήθηκε και τον φάκελο που προσφέρθηκε στους εκδρομείς για τη βιβλιοθήκη τους, ο οποίος έχει μέγεθος 76 σελίδων.
Ακολούθησε μετάβαση στο παλιότερο σχολείο του χωριού, έδρα σήμερα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου. Εδώ τις δραστηριότητές του παρουσίασε η ταμίας Κατερίνα Μιχελιουδάκη, με τη βοήθεια και του παλιότερου προέδρου Γιώργου Αρχοντάκη, ενώ μέλη του Συλλόγου προσέφεραν κέρασμα. Στην περιοχή Μανουσές στη συνέχεια ο Δ. Σερλής ξενάγησε στο εκεί συγκρότημα ελαιοτριβείου των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο διασώζει τον εργαλειακό του εξοπλισμό, ενώ ακριβώς δίπλα περιμένει την ανασκαφή του ένας ακόμα εργαστηριακός χώρος, κατασκευής αγγείων για την μεταφορά του ελαιολάδου. Ακολούθησε μετάβαση στον «Πολυχώρο Αλλαρία» ο οποίος έχει διαμορφωθεί πίσω από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Σταυρωμένου, όπου προσφέρθηκε γεύμα από τον Παντελή Σπυρλιδάκη του ξενοδοχείου Rimondi και αναψυκτικά από την κάβα του Βαγγέλη Χατζηκωνσταντίνου. Εκεί έγιναν αναφορές στις επόμενες στάσεις ξενάγησης, δηλαδή στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών της Μάχης της Κρήτης (όπου περίμενε η Άννα Πυργαρούση-Ζαχαράκη), στο ρωμαϊκό λουτρικό συγκρότημα και στον σπηλαιώδη ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στο τελείωμα της εκδρομής οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην εκβολή του Αρκαδιώτη ποταμού, όπου σχηματίζεται ένας υδροβιότοπος. Στο ανατολικό πρανές της ακτής υφίσταται ένα ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο μεταβάλλουν κάθε τόσο οι θαλασσοταραχές.
Οι διοργανωτές της εκδρομής, Γιούλη Ζαχαριουδάκη, με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργο Κανακάκη και τον επιμελητή Χάρη Στρατιδάκη θέλουν να ευχαριστήσουν το σύνολο των εξήντα εκδρομέων που συμμετείχαν σε διάφορες φάσεις της εξόρμησης αλλά κι όλους εκείνους, επώνυμους κι ανώνυμους, που συνέβαλαν στην επιτυχία της. Ευχαριστούν επίσης τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου Ρένα Κουτσαλεδάκη, Βασίλη Βαμβακά και Άννα Κατσοπρινάκη που πήραν μέρος και την υποστήριξαν και υπόσχονται ότι και η τέταρτη κατά σειράν εκδρομή του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του τέως Δήμου Αρκαδίου, αφού εκείνος ήταν που αφουγκράστηκε το αίτημά του και του προσέφερε το 1999 τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία του.




Το Εφορευτικό Συμβούλιο του Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης