11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

Εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή μηχανικών δημοσίου Δυτικής Κρήτης στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου

Με την ανάδειξη του νέου ΔΣ του συλλόγου μας (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων – Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης), πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνης με τους ανεκτίμητους θησαυρούς.

Το Σάββατο 12-11-2022, μαζευτήκαμε 40 άτομα συνάδελφοι, φίλοι από Χανιά και Ρέθυμνο. Πιστοί συνοδοιπόροι και φίλοι του συλλόγου μας, οι αρχαιολόγοι Βίκυ Κολυβάκη, Κωστής Γιαπιτζόγλου, Νατάσσα Φιολιτακη, τους οποίους ευχαριστούμε. Πρώτος σταθμός στην εξόρμηση μας το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας που φέτος γιορτάζει τα έξι χρόνια λειτουργίας του. Θαυμάσαμε ξανά τα πολύτιμα εκθέματα και γίναμε μύστες της ιστορίας του με τη συνδρομή των αρχαιολόγων μας. Στον χώρο του μουσείου φέτος για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε μια πρωτότυπη έκθεση «Στόλα – Ενδυμα Ψυχης» με έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργκίεφ.

Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες με πορτραίτα ανδρών και γυναικών ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία εκτυπωμένες σε ύφασμα και χρυσοκεντημένες αριστοτεχνικά από τον καλλιτέχνη Ανατόλι Γεωργκίεφ. Ο θαυμασμός όλων των παρισταμένων απερίγραπτος!

Η επομένη στάση ήταν στο ηρωικό μας Αρκάδι που πρόσφατα γιόρτασε τα 156 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, που όσες φορές και να επισκεφτείς αυτόν τον ιερό τόπο πλημμυρίζεις από δέος, συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη για τους ήρωες του. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο καθολικό της Μονής, στα κελιά στην τράπεζα και στην μπαρουταποθήκη.

Τελευταία στάση μας, οι Μαργαρίτες, το ζωντανό χωριό του Μυλοποτάμου, το ένα από τα δυο τελευταία χωριά της Κρήτης που είναι διάσημο για τα χειροποίητα πήλινα.

Ανεβήκαμε στη Μονή Σωτήρας Χριστού, Μετόχι Καρακάλου του Αγίου Όρους. Η ιστορία της ξεκινά από την Ενετοκρατία. Η πανοραμική θέα μέχρι τη θάλασσα αποζημιώνει τον οδοιπόρο για τον μικρό ανηφορικό δρόμο. Περιηγηθήκαμε στο Μοναστήρι και δεχτήκαμε την φιλοξενία του Πατρός Γερασίμου που με τις άοκνες προσπάθειες του, με αγάπη Χριστού, το αναστύλωσε και το ευπρέπισε.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο εργαστήρι του Γεωργίου Δαλαμβελα που πιστός στην παράδοση μαζί με άλλους στο χωριό αναδεικνύουν την κεραμική τέχνη με μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ακολούθως μεταβήκαμε στα παλιά καμίνια πυθαρουλιανά, που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της κεραμικής τέχνης που ήταν και είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ζωή των κατοίκων των Μαργαριτών. θα ήταν ευχής έργο να αναδειχτούν και να μην αφεθούν στην τύχη τους.

Η όμορφη παρέα κατέληξε σε ταβέρνα της περιοχής, όπου τύχαμε της θαλπωρής του αναμμένου τζακιού και της κρητικής φιλοξενίας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Κτελ Ρεθύμνου-Χανίων που είναι αρωγός στις δράσεις του συλλόγου μας και ξεχωριστά τον πρόεδρο Χατζηδάκη Γεώργιο και τους Ηλία Μοσχάκη και Στέλιο Γρηγοράκη. Με την ευχή να είμαστε όλοι καλά, ανανεώνουμε το ραντεβού και για άλλες τέτοιες εξορμήσεις, που τις χρειαζόμαστε σ αυτές τις δύσκολες εποχές.

Από το Δ.Σ.ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης