15 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ»

Έκθεση Φωτογραφίας της Τόνιας Αυγουστάκη στον Τόπο του Βοσκού στα Ανώγεια

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση φωτογραφίας της Τόνιας Αυγουστάκη με θέμα την Αυτοφροντίδα, το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στον τόπο του βοσκού στα Ανώγεια στην Κρήτη.

Μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, κάτω από το φως της πανσελήνου με καιρό καλοκαιρινό το μήνυμα της αυτοφροντίδας ηχηρό και γλυκό. Σε τρία μιτάτα μέσα παρουσιάστηκαν σειρές καλλιτεχνικών – διαλογιστικών φωτογραφιών από το τελευταίο ημερολόγιο 2022 προσωπικής ανάπτυξης της Τόνιας Αυγουστάκη με τίτλο Ακίνητη Προσφορά – 12 βήματα Αυτοφροντίδας, καθώς και video art προβολή προκαλώντας βαθιά συναισθήματα και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Άλλα και ξεκαθαρίζοντας και τονίζοντας τη σημασία της Αυτοφροντίδας σε καιρούς κρίσης.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική τάση.

Είναι ο ψίθυρος της ψυχής.

 

Όταν η Αυτοφροντίδα συναντήθηκε με τον μύθο της φροντίδας του Δία σε παράλληλα δρώμενα

Το μήνυμα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τις παράλληλες δράσεις που έλαβαν χώρα στο υπαίθριο αμφιθέατρο του  χώρου. Εκεί δόθηκε από την Τόνια Αυγουστάκη μια συνοπτική περιγραφή της έννοιας της αυτοφροντίδας, καθώς και ο συσχετισμός της με το μύθο της φροντίδας του Δία. Στη συνέχεια μαζί με την Όλγα την Αδρεδάκη (εκπαιδευτικό) η οποία ανάγνωσε τον μύθο της φροντίδας του Δια γινόταν παράλληλα και ο αποσυμβολισμός του μύθου σε ελεύθερη καλλιτεχνική απόδοση της καλλιτέχνιδος συνοδευόμενη από τους ήχους της ομάδας κρουστών της Ελεάννας Παπανικολοπούλου (μουσικό – θετρολόγο) αναβιώνοντας τον ήχο των Κουρητών στο σήμερα, δίνοντας τον παλμό της ζωής και υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη όλων μας να πάμε παρακάτω σε δύσκολους καιρούς. Η βραδιά έκλεισε με κρητικούς ήχους σχετιζόμενους με τον μύθο, από τους μουσικούς Μιχάλη Σκουλά (λαούτο) και Δημήτρη Ξιλούρη (λύρα και φωνή) και πάλι συνοδευόμενοι από την ομάδα κρουστών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο χώρο, στον τόπο του Βοσκού στα Ανώγεια, που φιλοξένησε την έκθεση, σε όλα τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-ΙΔΑΙΑ και ιδιαίτερα στην Εύη Βρέντζου και Νίκη Χαιρέτη για τη ζεστή φιλοξενία τους, σε όσους συμμετείχαν και βοήθησαν να γίνει αυτή η βραδιά πραγματικότητα.

Στους Σπύρο Δρακάτο, Μάνο Αυγουστάκη, Όλγα Ανδρεδάκη, Ελεάννα Παπανικολοπούλου και την ομάδα της Φωτεινή Λεωνίδου, Μάνο Γιανναδάκη, Μαριλένα Χαχλιούτη, Ιάσωνα Μανουρά, Άννα Σοφουλάκη, Μαρία Δρακάκη, Νατάσα Παγκάλου, Κρυστάλλη Αναστασάκη. Τους μουσικούς Μιχάλη Σκουλά και Δημήτρη Ξιλούρη.

Τον Γιάννη Παναγιωτάκη για την κάλυψη του βίντεο της εκδήλωσης, τον Γιώργο Ξηρογιάννη και την Όλγα Ανρεδάκη, την Ελένη Ράπτη καθώς και τους Πέπη Κατσιγιαννάκη, Ωρίωνα Μακρυνελλη, Κρυστάλλη Αναστασάκη, Φωτεινή Λεωνίδου, Μαριλένα Χαχλιούτη, Μάνο Γιανναδάκη για το οπτικό υλικό .

Επίσης της επτά γυναίκες που με εμπιστεύτηκαν και φωτογραφήθηκαν, τη Μαρία Κουτρούλη, τη Μαριρένα Αυγουστάκη, τη Γαβριέλα Δρακάκη, την Τζίνα Χατζηνικολάου, τη Γεωργία Μπερέ, τη Χρύσα Κατσαμποξάκη και την Κωνσταντίνα Ράπτη.

Ευχαριστώ τους χορηγούς της έκθεσης woodline – Ανδρουλάκης – Κυριακάκης, τα πρωτοπόρα κρητικά καθαριστήρια clean up – Λυπάκης Γιώργος και το ανθοπωλείο Arenaria floralhome – Ν. Παπουτσάκης – Μ. Στιβακτάκη.

 

Βιογραφικό

Η Τόνια Αυγουστάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζεται στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας και εικαστικής τέχνης – Visual Artist – εδώ και 25 χρόνια. Είναι συνιδρύτρια του πολυβραβευμένου δημιουργικού γραφείου Spir.to. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η φωτογραφία υπήρχε πάντα μέσα σε ότι έκανε ως μέσο έκφρασης μηνυμάτων εφαρμοσμένων καθώς και καλλιτεχνικών. Ψάχνοντας πάντα την αρμονική σύνθεση, κάνοντας διάλογο με το φως και παρατηρώντας την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής ανακαλύπτει, μαθαίνει και εξερευνά. Η φωτογραφία για την ίδια είναι ένας δρόμος προς την αυτογνωσία. Συνδέεται με τη ζωή που προσπαθεί να βρει ισορροπία και ομορφιά, και γίνεται ένα γοητευτικό όχημα έκφρασης του εσωτερικού εαυτού.

Τα τελευταία χρόνια μελετάει τον χώρο του Ψυχοδράματος το οποίο συνδύασε, «πάντρεψε» με τη μεγάλη της αγάπη τη φωτογραφία, εκδίδοντας τα τελευταία πέντε χρόνια τα Καλλιτεχνικά Φωτογραφικά ημερολόγια προσωπικής εξέλιξης «Tonia’s Photography Calendars» (http://toniaphotography.com/moon-calendars.html) και συντονίζοντας «Κύκλους Θεραπευτικής Φωτογραφίας».

Για την ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία

Εύη Βρέντζου