8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Η «ελευθερία» της δημιουργίας μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας

Συμμετέχουν 32 άτομα από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

Τριάντα δύο φωτογραφικά έργα, με διαφορετική το καθένα θεματολογία, «στολίζουν» για μια ακόμα φορά την εξωτερική πλευρά του Δημοτικού Κήπου στο Ρέθυμνο.

Η νέα φωτογραφική έκθεση από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου, η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 4 Αυγούστου, έχει ως θέμα την κλασική, αλλά και πολυδιάστατη έννοια του «ελεύθερου», δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε δημιουργό να κινηθεί ελεύθερα, δίχως περιορισμούς.

«Η προσωπική απελευθέρωση» εξάλλου, «τίθεται ως βασική προτεραιότητα που παρακινείται από την εσωτερική ανάγκη του δημιουργού», όπως αναγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι «το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στη ματιά του δημιουργού και η αποπεράτωση του έργου στα μάτια του θεατή, δίνοντας έτσι με τη σειρά του νέες και ποικίλες αναγνώσεις».

Κάνοντας λοιπόν κάποιος μια βόλτα επί της Ηγουμένου Γαβριήλ, θα έχει τη δυνατότητα να αντικρύσει εικόνες «δυνατές», ικανές να μιλήσουν βαθιά μέσα του. Και αυτό γιατί η «απλότητα» κάποιων έργων, σε συνδυασμό με τη «φαντασία» κάποιων άλλων, έχουν καταφέρει να «συνθέσουν» ένα φωτογραφικό πάζλ, δίνοντας μια νέα, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική όψη σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Η ποικιλία στη θεματολογία της έκθεσης διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον των επισκεπτών να την περιηγηθούν από την αρχή έως το τέλος. Πορτρέτα, τοπία, αντικείμενα αποτυπωμένα με νέο, πρωτότυπο τρόπο, είναι μερικά από αυτά που θα δει κάποιος περιηγητής. Το υγρό στοιχείο είναι έντονο, το ίδιο και το στοιχείο της φύσης, ενώ παράλληλα, «αποτυπώνεται» με ρεαλιστικό τρόπο η ανθρώπινη υπόσταση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μανώλης Καραταράκης, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξήγησε ότι ο κάθε συμμετέχοντας είχε τη δυνατότητα να προσκομίσει ότι φωτογραφία ήθελε. «Αυτή ακριβώς η ελευθερία που τους δόθηκε, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι απέδωσε ωραίους καρπούς. Έχουμε μια πολύ συμμετοχική έκθεση, με μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει από πολύ σουρεαλιστικές εικόνες, έως και πιο ήσυχες.

Η έκθεση θα παραμείνει στο σημείο έως 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να την απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες του Ρεθύμνου. «Είναι μια ανυπότακτη, αλλά ταυτόχρονα δροσερή και ευχάριστη έκθεση, όπως είναι και η ελευθερία. Επίσης είναι ιδανική για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ το σημείο στην εξωτερική πλευρά του Δημοτικού Κήπου, είναι ευνοϊκό για να προσελκύσει πολύ κόσμο», διευκρίνισε ο κ. Καραταράκης.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη θεματολογία, καθώς ήθελε να αφήσει τα παιδιά να νιώσουν ελεύθερα, «φεύγοντας από τις έντονες διδαχές, δίνοντας μόνοι τους ότι έχουν αποκομίσει από τα μαθήματα μας».

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 32 άτομα και συγκεκριμένα οι: Αλεξάνδρα Μάνστον, Αναστασία Τζιγκουνάκη, Άσπα Μπιρλιράκη, Βούλα Φιλιππάκη, Δανάη Γιοβάνη, Δέσποινα Ζωγραφάκη, Δέσποινα Μαλλιαρού, Δέσποινα Πλαζομίτη, Ελβίρα Τάτση, Ελένη Περπιράκη, Ελένη Ψυχή, Ζωή Φωτάκη, Ιζαβέλλα Παπαδάκη, Ιωάννα Καλούδη, Κατερίνα Γιαχακοπούλου, Κατερίνα Δάρατζη, Κατερίνα Μαραβελάκη, Λίτσα Μουρτζανού, Μανούσος Σαριδάκης, Μανώλης Λιουδάκης, Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μαρία Φωτάκη, Μαριαλένα Πανταζίδου, Μελίντα Χρηστέλλη, Μυρσίνη Γαλλιού, Παναγιώτης Μερτζιάνης, Παντελής Αλεβυζάκης, Ραφαέλα Κουτάντου, Σοφία Φινδριλή, Φωτεινή Κουγλέρη, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Renate La Grange.