13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ

«Ένα ταξίδι μοναδικό για τους «Δότες Ζωής», ένας προορισμός ιδιαίτερος!»

Ένα ταξίδι μοναδικό ξεκίνησε για τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» στις 8 Απριλίου 2022 με προορισμό τη Νότια Ιταλία, εκεί όπου 12 Ελληνικές Κοινότητες στη Grecìa Salentina θα γιόρταζαν τα 20 χρόνια από την ένωσή τους. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν κατά γενική ομολογία, μία πλούσια εμπειρία σε γνώσεις, εικόνες και συναισθήματα. Πλουσιοπάροχα η τοπική κοινωνία, o Δήμαρχος Roberto Casaluci, o Πρόεδος Vincenzo Manzo και η οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών της Εθνικής Ομοσπονδίας “FRATRES” ανταποκρίθηκαν στους καλεσμένους τους κάνοντάς τους να νιώθουν ξεχωριστοί. Ο Πρόεδρος του ΣΕΑ Ρεθύμνου κι εκπρόσωπος της Π.Ο.ΣΕ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών), Νικόλαος Κουλεντάκης, η Γραμματέας του ΣΕΑ Ρεθύμνου, Δέσποινα Μαυράκη και η Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης και γιατρός του συλλόγου, έχουν να θυμούνται τη ζεστή φιλοξενία. Την ελληνική αποστολή συνόδευε η κα Έλενα Κωνστάντος, Επίτιμη Ελληνίδα Πρόξενος στο Λιβόρνο της Ιταλίας.

Ο σχεδιασμός και η προώθηση του συγκεκριμένου ταξιδιού με αφορμή τη μεγάλη αυτή γιορτή, είχε ως σκοπό να ενωθούν οι δυνάμεις και οι γνώσεις των δύο συλλόγων, Ελλάδας και Ιταλίας, να μεταφέρουν από κοινού ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας για την Ευρώπη και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της υγείας, τη διαχείριση του αίματος στις δύο χώρες και μέσω του κοινωνικού εθελοντισμού την ενθάρρυνση για την εθελοντική δωρεά αίματος.

Μία διεθνή συνεργασία, μία αδελφοποίηση που ξεκίνησε το 2021 με τον ΣΕΑ “Fratres Fabrica” στη Fabrica Τοσκάνης της Ιταλίας, σε συνεργασία με τη Chiara Gronchi ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Διοίκησης του Peccioli, το Δήμο Ρεθύμνης και με την υποστήριξη της Έλενας Κωνστάντος, της Επίτιμης Πρόξενου του Λιβόρνο.

Οι εργασίες στο συνέδριο και τις δύο μέρες που ακολούθησαν, έγιναν με εξωστρέφεια και σ΄ ένα ευχάριστο κλίμα συνεργασίας. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις αλλά και καλές πρακτικές που σχετίζονται με την αιμοδοσία και τη εθελοντική ζωή, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σχετικών συστημάτων μετάγγισης για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους μέσω της σύγκρισης διαφορετικών οργανωτικών μοντέλων και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της κουλτούρας της δωρεάς αίματος στις αντίστοιχες χώρες.

Στο συνέδριο παρουσίασε η Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα το εθνικό σύστημα διαχείρισης αίματος στην Ελλάδα, προτείνοντας τρόπους βελτίωσης όπως άμεση συνεργασία τοπικού νοσοκομείου με τους τοπικούς συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών κ.ά. Ο Νικόλαος Κουλεντάκης παρουσίασε την Π.Ο.ΣΕ.Α. και τον τρόπο που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και τέλος η Δέσποινα Μαυράκη, μίλησε για το ρόλο που έχει στην τοπική κοινωνία ο ΣΕΑ Ρεθύμνου «Δότες ζωής» και μαζί με τον Matteo Salvadori, Γραμματέας του ΣΕΑ Τοσκάνης «Fratres Fabbrica» μίλησαν για τη αδελφοποίηση και για τους κοινούς στόχους. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Vincenzo Manzo, o Eθνικός Πρόεδρος «FRATRES», ο Dr Vincenzo De Angelis, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αίματος Ιταλίας, ο Dr Fabio Candura από το Εθνικό Κέντρο Αίματος, ο Daniele Mangini, Πρόεδρος του ΣΕΑ Τοσκάνης «Fratres Fabrica» και ο Christian Basagni, Γραμματέας του “FRATRES”, παρουσιάζοντας την Ιταλική πλευρά σε εθνικό επίπεδο εθελοντικής αιμοδοσίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Dr Vincenzo De Angelis: “To αίμα που προσφέρει ο εθελοντής αιμοδότης είναι για τον ασθενή το φάρμακό του».

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, οι δύο αποστολές επισκέφτηκαν το «Santa Caterina Novella» στη Σαλεντίνα όπου ο Διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας μαζί με τον Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου National Blood, Dr Vincenzo De Angelis ξενάγησαν τις δύο αποστολές στους χώρους του νοσοκομείου. Μόνο θετικά σχόλια έχουν να πουν οι επισκέπτες για τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και να θυμούνται την ευγένεια και τη φιλοξενία του προσωπικού.

Η ελληνική αποστολή παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20η Επέτειο από την Ένωση των Δώδεκα Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας Grecìa Salentina, σε μια γιορτή όπου παντού κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες και σε κάθε χωριό νέα παιδιά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τραγουδώντας υπέροχες μελωδίεςβγαλμένες από την δική τους νεανική ψυχή που μόνο συγκίνηση σκορπούσαν.

Την ίδια μέρα συναντήθηκε η ελληνική και η ιταλική αποστολή με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που παρευρέθηκε στο Baronial Palace De Gualtieris στο Ο Castrignano de ‘Greci για τις εορταστικές εκδηλώσεις μαζί με τη Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού. Το βράδυ βρέθηκαν προσκεκλημένοι στο επίσημο δείπνο, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του διημέρου, οι δύο αποστολές όρισαν την επόμενη συνάντηση για τις 31 Ιουλίου 2022 όπου σειρά έχει ο ΣΕΑ Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» να υποδεχτεί τους Ιταλούς φίλους στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και με αφορμή την 20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών που θα φιλοξενήσει στο όμορφο χωριό της Νότιας Κρήτης, στον Πλακιά Ρεθύμνου.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Grecìa Salentina, τα αδέλφια μας, τη μεγάλη οικογένεια των Ιταλών εθελοντών αιμοδοτών «FRATRES», την Επίτιμη Ελληνίδα Πρόξενο του Λιβόρνο, Έλενα Κωνστάντος, τους φιλόξενους κατοίκους των ελληνικών κοινοτήτων, τον Δήμο Ρεθύμνης και ιδιαίτερα τη Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα που στήριξε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αποστολή.

Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή της ένωσης των δύο λαών να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στο να γίνουμε όλοι μαζί ακόμα καλύτεροι! Να καταφέρουμε να συνεργαστούμε, εθελοντές και φορείς, για να τιμήσουμε την εθελοντική αιμοδοσία όπως της αξίζει!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Η Γραμματέας

Κουλεντάκης Νικόλαος Δέσποινα Μαυράκη