Πρόκειται για σημαντικό εξοπλισμό που συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη, αφού άμεσα το σύστημα θα ενημερώνει τους αρμόδιους
Σημαντικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την πολιτική προστασία του δήμου στο κομμάτι της πρόληψης θα έχει στη διάθεσή του το επόμενο διάστημα ο δήμος Ρεθύμνου. Πρόκειται για καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης του καιρού, τα δεδομένα των οποίων θα είναι προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου σε όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, – (μιας και τα συστήματα τοποθετούνται κατόπιν προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το αστεροσκοπείο) η εγκατάσταση του εξοπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία, έως στο τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρχει από την ομάδα του Αστεροσκοπείου εκπαίδευση στο δυναμικό της πολιτικής προστασίας και του δήμου, για τον τρόπο λειτουργίας και την αξιοποίηση του συστήματος.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 203.495,16 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μετεωρολογικούς σταθμούς που εγκαταστάθηκαν σε μια ακτίνα από την Ελεύθερνα έως και τα Μυριοκέφαλα, και συγκεκριμένα σε Αργυρούπολη, Άγιος Ανδρέας, Αρμένοι, Χρωμοναστήρι, Άδελε, Αμνάτος και Ελεύθερνα (υπάρχουν ήδη δυο σε 14ο δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα και στη θέση «Μύτη Γρύντα» πλησίον των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού). Δυο σταθμήμετρα Πλατανιά και Σταυρωμένο, ενώ οι μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση τοποθετήθηκαν πέριξ του αστικού ιστού της πόλης.
Αναλυτικά, έχει εγκατασταθεί και ο παρακάτω εξοπλισμός:
– Μετεωρολογικοί Σταθμοί.
– Μετεωρολογικά όργανα.
– Εξοπλισμός μέτρησης θορύβου.
– Πακέτα λογισμικού και συστήματα πληροφορικής.
– Εξυπηρετητές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
– Επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
– Επίπεδες οθόνες.
– Προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
– Οθόνες και κονσόλες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
– Εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθειες.
– Βιντεοπροβολείς.
– Βραχίονες επιτοίχιας στερέωσης οθόνης.
Η παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων όπως εξηγεί ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την πρόληψη στα ζητήματα πολιτικής προστασίας για αυτό και όπως λέει θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους και σίγουρα σε επίπεδο περιφέρειας. Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Κώστας Λαγουβάρδος επεσήμανε:
«Τα συστήματα αυτά μας δίνουν στοιχεία και εικόνα του ανέμου σε πολλά σημεία και αυτό είναι πολύ χρήσιμο ειδικά στις περιπτώσεις πυρκαγιών. Τέτοια συστήματα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλους τους δήμους και σίγουρα σε όλη την περιφέρεια. Όμως δεν υπάρχουν παρά αυτά που τοποθετήσαμε εμείς στον δήμο Ρεθύμνου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι σταθμοί που έχουμε τοποθετήσει είναι σε διάφορες περιοχές από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά του δήμου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας δίνουν στίγμα σε κάθε περιοχή τι συνθήκες επικρατούν και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι σταθμοί μετρούν τον άνεμο, τη θερμοκρασία, και φυσικά έχουμε πάνω τις προγνώσεις του ανέμου, τους δείκτες επικινδυνότητας και την πλήρη ανάλυση, όλα αυτά είναι πάνω στην πλατφόρμα και δουλεύει, λειτουργούν. Ο εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του, πλήρως, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες να διευθετήσουμε που αφορούν στην αποστολή αυτόματων μηνυμάτων σε στελέχη του δήμου, της περιφέρειας και σε εθελοντικές ομάδες, κάθε φορά που το σύστημα δείχνει ότι υπάρχει υπέρβαση στη θερμοκρασία, στον άνεμο κτλ. Έχουμε διαμορφώσει το σύστημα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μόλις ο σταθμός μετρήσει πάνω από 50-60 χιλιόμετρα αέρα την ώρα, αποστέλλεται αυτόματα ένα μήνυμα στους παραλήπτες που έχουμε ορίσει – τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας. Για παράδειγμα ότι στον σταθμό στην Ελεύθερνα γράφει 60 χλμ. την ώρα και έτσι ο άμεσα ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει στο σύστημα και να παρακολουθήσει ακριβώς πως εξελίσσεται το φαινόμενο. Τον επόμενο μήνα θα γίνει και η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να είναι σε πλήρη λειτουργία. Το ζητούμενο πάντα με αυτά τα συστήματα είναι να αξιοποιούνται. Να γνωρίζουν οι άνθρωποι πως να τα αξιοποιούν και να προχωρούν στις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις. Δηλαδή το σύστημα αυτό ενημερώνει κάθε φορά που θα έχουμε κάποιο έντονο φαινόμενο. Από κει και μετά οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας έχοντας υπόψη τους τα δεδομένα θα πρέπει να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει. Γιατί θα έχουν την ενημέρωση».
Στην ψηφιακή πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες αποτυπώνονται οι παρατηρήσεις των σταθμών κι όλες οι προγνώσεις των επόμενων ημερών (θερμοκρασίας, βροχής, ανέμου και δείκτες επικινδυνότητας πυρκαγιάς).
Όπως έχουν γράψει τα «Ρ.Ν.», τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) Η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.