19 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Εντός Ιουλίου η δημοπράτηση του έργου κατασκευής νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αναφορικά με τα κρίσιμα έργα υποδομών του Ρεθύμνου, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Με δεδομένη τη στενή συνεργασία των δυο ανδρών την τριετία 2019 – 2022 και την ουσιαστική προσπάθεια να σχεδιαστούν, να χρηματοδοτηθούν και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα για το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, συζητήθηκαν τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:

  1. Στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης του σχεδιασμού του Υπουργείου για την τρέχουσα περίοδο, σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής των Αποφάσεων ένταξης στο Τομεακό Πρόγραμμα (ΕΠΑ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

  • Για το έργο κατασκευής του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ρεθύμνου, με αυξημένο προϋπολογισμό 8,5 εκ. Ευρώ.

  • Για τη μελέτη της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προϋπολογισμού περίπου 800 χιλ Ευρώ, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Υπουργείου Υγείας από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν της εξασφάλισης απαιτούμενης χρηματοδότησης αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και η δημοπράτηση των αντίστοιχων δημοσίων συμβάσεων από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»

  1. Σχετικά με το εθνικής σημασίας έργο κατασκευής του Φράγματος Ποταμού Πλατύ, εξασφαλιστικέ η δημοπράτηση εντός του 2022 ενώ συζητήθηκε εκτενώς και η πρόταση του κ. Κεφαλογιάννη για τη διερεύνηση εναλλακτικής δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να εξασφαλιστούν το συντομότερο δυνατό οι απαιτούμενοι πόροι για την άμεση δημοπράτηση του ωριμότατου από άποψη μελετών έργου κατασκευής του Ταμιευτήρα Πλατύ Π.Ε. Ρεθύμνου και του αγωγού μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα της Φανερωμένης Π.Ε. Ηρακλείου.

  2. Σχετικά με το ΒΟΑΚ, έγινε μια αναλυτική συζήτηση για την πορεία του έργου με τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώνει το Ρεθεμνιώτη Βουλευτή ότι αναμένεται πολύ σύντομα η έκδοση της ΑΕΠΟ για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης και αυτού του τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου.

  3. Σχετικά με το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι που είχε προβλέψει κατά τη θητεία του ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Κεφαλογιάννης, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου η κατασκευή της υποδομής του δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη.

  4. Τέλος, συζητήθηκε η εξέλιξη του διαγωνισμού για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου.

Σε γραπτή δήλωση του ο  Γιάννης  Κεφαλογιάννης επισημάινει: «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2019 σε πλήρη συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναπτύξαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις βασικές υποδομές και τα κρίσιμα έργα για το Ρέθυμνο και για ολόκληρη την Κρήτη. Εργαστήκαμε σκληρά και μέσα σε ελάχιστο διάστημα πέτυχαμε την ωρίμανση έργων και διαδικασιών που είτε δεν υπήρχαν στον ορίζοντα είτε παρέμεναν στάσιμα για χρόνια. Θέλω πραγματικά, με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, να ευχαριστήσω από καρδίας τον καλό φίλο Κώστα Καραμανλή για όλη αυτή την προσπάθεια μέσα από την οποία για πρώτη φορά πέτυχαμε μια διατομεακή συμπόρευση σε ένα σχεδιασμό με ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα υποδομών για το Ρέθυμνο. Για το Ρέθυμνο που θα έχει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και μια εθνικής σημασίας αρδευτική υποδομή. Για το Ρέθυμνο που θα έχει άμεσα νέο Αστυνομικό Μέγαρο, εκσυγχρονισμένο Νοσοκομείο και Δικαστικό Μέγαρο και θα αποτελεί κομβικό σκέλος του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων».