Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχολή υφαντικής θα λειτουργήσει από φέτος στα Ανώγεια. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μια σχολή που θα λειτουργεί από το υπουργείο Πολιτισμού με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σχολή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης».
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της σχολής υφαντικής αναφέρει ότι: «Η ίδρυση και λειτουργία σχολής υφαντικής στα Ανώγεια, η οποία έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης του υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση και διατήρηση της χειροτεχνίας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και σύντομα ξεκινάνε τα μαθήματα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECVT. Στόχος της θεωρίας είναι να προσφέρει στους συγκατέχοντες θεωρητικές γνώσεις σε τομείς που αφορούν στην ιστορία της υφαντικής και του υφάσματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή υφασμάτων αλλά και σε τομείς που αφορούν γενικότερα σε θέματα επιχειρηματικότητας και ελέγχου – προώθησης προϊόντων καθώς και σε θέματα παραδοσιακών τεχνικών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο εργαστηριακό κομμάτι του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις διάφορες τεχνικές ύφανσης, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την οικοδόμηση της δικής τους δημιουργικής γλώσσας. Ταυτόχρονα θα διδαχθούν τις τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών και μεθόδους βαφικής, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν υφάσματα με χρήση αργαλειού αλλά και τις τεχνικές ψηφιακού σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων προκειμένου να δημιουργούν πρωτότυπα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο. Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης, να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή ως επιχείρηση».
Το πρόγραμμα έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1.040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECVT. Στόχος της θεωρίας είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις σε τομείς που αφορούν στην ιστορία της υφαντικής και του υφάσματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή υφασμάτων αλλά και σε τομείς που αφορούν γενικότερα σε θέματα επιχειρηματικότητας και ελέγχου – προώθησης προϊόντων και σε θέματα παραδοσιακών τεχνικών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο εργαστηριακό κομμάτι του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις διάφορες τεχνικές ύφανσης, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την οικοδόμηση της δικής τους δημιουργικής γλώσσας. Ταυτόχρονα θα διδαχθούν τις τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών και μεθόδους βαφικής, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν υφάσματα με χρήση αργαλειού αλλά και τις τεχνικές ψηφιακού σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων προκειμένου να δημιουργούν πρωτότυπα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο.
Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή ως επιχείρηση.
Περισσότερες πληροφορίες: Στον σύνδεσμο https://kedivim.uniwa.gr/course/weaving/