21 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Επαφή με την κουλτούρα και την παράδοση αναζητούν οι τουρίστες

Επιστροφή στις ρίζες, την ιστορία την παράδοση και τον πολιτισμό. Αυτό αναζητούν πλέον οι τουρίστες σε μια πόλη που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν για διακοπές υποστηρίζει ο πρόεδρος του οργανισμού «Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης» Ken Healy απο την Ιρλανδία, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβούλιου του Οργανισμού. Τα «ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης»  όπως εξηγεί ο ίδιος αριθμούν  200 μέλη από 20 χώρες της Ευρώπης  μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκ των οποίων τα τρία  στην Κρήτη (Αυλή (Ρέθυμνο), Καψαλιανά (Ρέθυμνο), και Καλημέρα Αρχάνες (στις Αρχάνες). Πρόκειται για έναν οργανισμό που στόχο έχει να προβάλλει τον  ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό μέσα από ιστορικές ξενοδοχειακές μονάδες. Κάθε φορά επιλέγουν να κάνουν τη συνεδρίαση του διοικητικού τους συμβουλίου σε ένα ξενοδοχείο μέλος τους, που για φέτος ήταν η Αυλή.

Ο πρόεδρος του οργανισμού μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη σημασία του οργανισμού αλλά και στην τάση που διαμορφώνεται μετά την πανδημία του κορονοϊού από τους επισκέπτες που αναζητούν να ζήσουν στις διακοπές τους  βιωματικές εμπειρίες που θα τους φέρουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου τον οποίο επισκέπτονται.

Ειδικότερα, ο κ. Ken Healy ανέφερε: «Βρισκόμαστε στο Ρέθυμνο με τα «Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης», που αριθμεί 200 ξενοδοχεία σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένας οργανισμός, που συμπεριλαμβάνει ξενοδοχεία με συγκεκριμένα στάνταρντς και κριτήρια και προωθούνται μεταξύ τους, αλλά προωθούν και τον τουρισμό σε όλες τις χώρες. Κάναμε τις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου στην Κρήτη, όπου είναι υπέροχα και ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας στο νησί σας. Ιδιαίτερα η Κατερίνα Ξεκάλου έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Η «Αυλή» έχει απίστευτο φαγητό και μπορώ να σας πω ότι, επειδή όλοι καταγόμαστε από διαφορετικές χώρες, τόσο υπέροχο φαγητό δεν έχουμε γευτεί πουθενά αλλού! Φυσικά δεν μπορώ να μην πω για τα κρητικά κρασιά και το κρητικό ελαιόλαδο και είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε. Τα δωμάτια είναι καταπληκτικά και είναι υπέροχο το γεγονός ότι όλα είναι εντελώς φυσικά και δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο τουριστικό μέρος. Δίδεται πολλή προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια για την διαμονή των επισκεπτών».

Ο κ Healiy πρόσθεσε ότι πλέον οι άνθρωποι εκτιμούν και αναζητούν να επιστρέφουν στις ρίζες κάθε τόπου για να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την γαστρονομία του: «Έχουμε μία εξαιρετική εμπειρία στην Κρήτη, για την κουλτούρα, τη φιλοξενία και των ανθρώπων. Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται πια να ζήσουν στις διακοπές τους την εμπειρία και την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτονται. Όταν πηγαίνεις σε ένα ξενοδοχείο, όπως αυτά, έχεις μία καλύτερη επαφή με την ιστορία, την κουλτούρα, το φαγητό, τα κρασιά… Επομένως, τα ιστορικά ξενοδοχεία είναι μία καλή αρχή και ευκαιρία για να το ζήσεις αυτό στις διακοπές σου. Υπάρχει μία τάση, στην μετά covid περίοδο, στους ανθρώπους να ταξιδέψουν περισσότερο και έτσι σκέφτονται πια ακόμα περισσότερο και την ποιότητα που θα αναζητήσουν στα σημεία που θα επισκεφθούν. Πριν δεν το σκέφτονταν πολύ, τώρα όμως είχαν τον χρόνο να κάνουν περισσότερη έρευνα για τα ταξίδια τους. Τώρα οι άνθρωποι εκτιμούν το να «γυρίζεις στις ρίζες». Αυτή η περίοδος έχει δώσει την ευκαιρία να έχει διαφορετική οπτική γωνία στο να καταλαβαίνεις και να βλέπεις πως είναι η ζωή έξω από τις διακοπές και αυτά τα ξενοδοχεία δίνουν μία διαφορετική προοπτική για το πώς πρέπει να είναι οι διακοπές» είπε.

Η αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Βαρβάρα Αβδή από την πλευρά της ανέφερε: «Στην φιλοσοφία του οργανισμού μας είναι η σύνδεση του τουρισμού, της ιστορίας και της κουλτούρας της κάθε περιοχής και εδώ στην «Αυλή» έχουμε βιώσει, μέσα από την φιλοξενία και το φαγητό, την επαφή με την ιστορία και την κουλτούρα της Κρήτης. Είναι ακόμα το ελαιόλαδο και τα κρασιά, ενώ έχουμε επισκεφθεί οινοποιία και τα μνημεία του τόπου, προκειμένου να έχουμε μία ολιστική άποψη για την Κρήτη».

Καταλήγοντας η κ. Αβδή, ανέφερε: «Εμείς προωθούμε αυτή τη σύνδεση της ιστορίας και της κουλτούρας με τον τουρισμό και υπάρχουν πάρα πολλοί ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν αυτό στις διακοπές τους. Έτσι, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ιστορία και την περιοχή».

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια της Άυλης, Κατερίνα Ξεκάλου σημείωσε ότι: «Αυτό που τώρα ψάχνουν οι πολίτες την επαφή με την τοπική κουλτούρα και τις εμπειρίες, και όχι απαραίτητα το μοντέλο της θάλασσας και του ήλιου, τα «Ιστορικά Ξενοδοχεία» το παρείχαν ήδη εδώ και 30 χρόνια και αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο αυτής της ιστορίας».