15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧθΕΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Την επανεκκίνηση των διαδικασιών για να δρομολογηθεί και να προχωρήσει ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων από πλευράς Εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο σηματοδότησε η χθεσινή επίσκεψη των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο.

Στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Θύμιο Κουτρούκη προϊστάμενο στη μονάδα β1 έρευνας και ενέργειας του προγράμματος ανταγωνιστικότητας και της Μαρίας-Ευαγγελίας Μωραΐτου παρουσία των αντιδημάρχων Α. Μαλά και Θ. Κρεβετζάκη της προέδρου του Εμπορικού συλλόγου Αθ. Τσικιντίκου και μελών του συλλόγου, αλλά και του διευθυντή του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Ν. Βώβο, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα και οι κατευθύνσεις στον Εμπορικό σύλλογο για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα με γοργούς ρυθμούς μιας και το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Ειδικότερα, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου κατέστησαν σαφές αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας στον αριθμό των καταστημάτων που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σε άλλους δρόμους και αφετέρου, ότι δίδεται η δυνατότητα σε ένα κατάστημα να υλοποιήσει μέρος και όχι το σύνολο των παρεμβάσεων που θα προτείνει η μελέτη που βέβαια θα πρέπει να έχει απαραιτήτως τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από την Αρχαιολογική υπηρεσία, με δεδομένο ότι το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου είναι μνημείο.

Ειδικότερα, ο κ. Θύμιος Κουτρούκης – προϊστάμενος στη Μονάδα Έρευνας και Ενέργειας του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝΕΚ) ανέφερε: «Στην διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν διευκρινίσεις προς τον Εμπορικό σύλλογο, έτσι ώστε να προσαρμόσει το σύνολο των ενεργειών για τις οποίες είχε κάνει την πρότασή του και τον αριθμό των καταστημάτων ή των νέων καταστημάτων που μπορούν να προστεθούν στο πλαίσιο της δράσης του Open Mall (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου). Στην πράξη είπαμε ότι κάθε κατάστημα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέρος και όχι το σύνολο των παρεμβάσεων και υπάρχει μια ευελιξία στον αριθμό των καταστημάτων, μιας και η οριοθέτηση του Open Mall είναι η περιοχή του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν το ιστορικό κέντρο, κάθε καταστηματάρχης έχει την ευελιξία να υλοποιήσει μέρος των παρεμβάσεων.

Από τον Εμπορικό σύλλογο περιμένουμε να προχωρήσει στην ωρίμανση των διακηρύξεων τις οποίες θα βγάλει τις παρεμβάσεις τις οποίες πρόκειται να κάνει.

Το χρονοδιάγραμμα που εμείς σαν Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου έχουμε δόση, είναι ότι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων δε μπορεί να υπερβεί την 1η Δεκεμβρίου του 2023».

Όπως εξήγησε μπορεί να καταγράφονται δυσκολίες καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο καλούνται να συμμετέχουν και να συνεργαστούν δυο φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι η δράση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο Ρέθυμνο: «Ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε να συνεργαστούν δύο διαφορετικοί φορείς στο ίδιο έργο. Υπάρχει θεωρία και πράξη. Στη θεωρία ναι, γενικά το ΕΣΠΑ δυσκολεύεται αν δεν ολοκληρώνονται παρεμβάσεις. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν και η δυσκολία του έργου και το τι ακριβώς προσπαθούσαμε να φτιάξουμε εξ αρχής. Στην περίπτωση του δήμου σας και από το κλίμα που επικράτησε νομίζω ότι θα υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, τόνισε ότι η συνάντηση ήταν αποτελεσματική και ότι διευθετήθηκαν πολλά ζητήματα ανοίγοντας τον δρόμο για να προχωρήσουν και οι παρεμβάσεις του Εμπορικού συλλόγου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η συνεργασία πλέον είναι δεδομένη με τον Εμπορικό σύλλογο και μπορούμε, εφόσον επέλεξαν τους συνεργάτες που θα υλοποιήσουν τα έργα, να ξέρουμε πως θα «τρέξουμε» τα υποέργα που είναι ενταγμένα. Από εκεί και μετά, το βασικό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι το πρόγραμμα έχει μια ευελιξία και το βασικό κριτήριο που πρέπει να υφίσταται σε ότι κάνουμε, είναι ότι όλα αυτά πρέπει να είναι μια «ομπρέλα» την οποία θα μπορεί να κάνει μια σύμπραξη ο δήμος με τον Εμπορικό σύλλογο, προς όφελος της κοινωνίας σε εμπορική βάση. Άρα εμείς θέλουμε μια «ομπρέλα» που θα διέπει το ιστορικό κέντρο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην λόγω της πανδημίας. Ζούμε όμως σε αυτές τις συνθήκες και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Σε αυτές τις βάσεις, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία, μας διευκρινίστηκε ότι έχουμε τη δυνατότητα να τροποποιούμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το κομμάτι που θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον προϋπολογιστικά θα το καλύψουμε. Μπορεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές προς όφελος του έργου και της ευελιξίας, αλλά θα είναι και προς όφελος της κοινωνίας. Στο κομμάτι της αρχαιολογίας υπάρχουν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες, αλλά επειδή ο Εμπορικός σύλλογος έχει κάποια ευελιξία να υλοποιήσει μέλος των εγκεκριμένων πραγμάτων, νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη μαζικότητα στη συμμετοχή και καλύτερο αποτέλεσμα αναφορικά με την απόδοση του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, σημείωσε: «Υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διαχειριστικής Αρχής και λύθηκαν προβλήματα που μας είχαν ταλαιπωρήσει εδώ και ένα χρόνο καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές εξηγήσεις, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί σε σχέση με τις προδιαγραφές δίνοντάς μας παράλληλα τη δυνατότητα μεταφοράς, ανάλογα από τις μειώσεις που θα προκύψουν, να ενισχύσουμε άλλες συγκεκριμένες δαπάνες. Δρομολογήθηκε σε σημαντικό βαθμό το κομμάτι που επηρεάζει τη συμμετοχή του Εμπορικού συλλόγου, με μόνη εκκρεμότητα την έγκριση των παρεμβάσεων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπου και αυτό το θέμα μπορεί να επιλυθεί καθ’ υπόδειξη της υπουργού με μια προσφυγή προς το υπουργείο πολιτισμού. Αυτό το οποίο διαφάνηκε από τη συζήτηση με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που έχουν την εικόνα για τα 67 οpen mall που δρομολογούνται στην ελληνική επικράτεια, είναι ότι τα έργα στον δήμο Ρεθύμνης πάνε σε πολύ καλό ρυθμό».

Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίστηκε και η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αθηνά Τσικιντίκου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια πάρα πολύ γόνιμη συνάντηση. Πήραμε ουσιαστικά την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, βάσει των δεδομένων και των αναγκών που προέκυψαν στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Άρα ξεκινάμε δυναμικά για να προσεγγίσουμε και να εντάξουμε στη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» και καταστήματα που εκτείνονται στην οδό Αρκαδίου μέχρι τη διασταύρωση της Μελισσινού, έτσι ώστε ο δρόμος που έχει οριστεί ως δρόμος διέλευσης, να έχει μια σύνδεση με όλο το Open Mall. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένα, καταστήματα που έχουν κάνει ήδη αλλαγές, λόγω ανακαίνισης να ξανά ανακαινίσουν το μαγαζί τους».

 

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το Open Mall

Από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Ειδικότερα, με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου δήμου Ρεθύμνης», έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα υποέργα του Εμπορικού συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: Αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: Έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί για τον δήμο Ρεθύμνου περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

– Βιοκλιματική Ανάπλαση των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού (έχει ήδη ξεκινήσει).

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στη μαρίνα.

Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών.

Σημειώνεται ότι το Φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων αλλά και η προμήθεια του εξοπλισμού.