Έναν χρόνο μετά την «παρθενική» εκπαιδευτική του δράση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (https://studyingreece.edu.gr/the-seeds-of-virtue-in-ancient-greece-and-china/), το ΚΕΛΚΙΠ (Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού) μεταφέρει το πρόγραμμα των θερινών σχολείων του στην Κρήτη, φιλοξενώντας δύο ομάδες συνολικά 53 φοιτητών και φοιτητριών και Καθηγητών από Πανεπιστήμια της Κίνας. Σκοπός του προγράμματος, που υλοποιείται στην Αθήνα, το Ρέθυμνο, τα Ανώγεια και το Ηράκλειο, από τις 10 έως τις 31 Ιουλίου (https://www.uoc.gr/announce/summerschool.html), είναι να φέρει σε μια πρώτη επαφή τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετέχουν, με την πλούσια ιστορία αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Κρήτης, καθώς και με τη φιλοσοφική παράδοση που συνδέει την πλατωνική ουτοπία των Νόμων με εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Το θερινό σχολείο διοργανώνεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, με τη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού των Σχολών Κοινωνικών Επιστημών και των Επιστημών Αγωγής. Στην υλοποίησή του συνέδραμαν οι δήμοι Ρεθύμνου και Ανωγείων, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, οι Κινέζοι φοιτητές/τριες με τους συνοδούς Καθηγητές τους και τον καθηγητή Δρ Άρη Τσαντηρόπουλο εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης Δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης.
Οι φοιτητές/τριες και οι συνοδοί καθηγητές τους εξέφρασαν τις άριστες εντυπώσεις και εποικοδομητικές εμπειρίες τους στη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο καθώς και τον πλούτο γνώσεων που απόκτησαν για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Οι δύο πλευρές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους στη συνέχιση ανάλογων δράσεων και αντάλλαξαν δώρα αντιπροσωπευτικά των δύο πολιτισμών.
Από το γραφείο τύπου