Η Επισκοπή είναι για 7η φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος ΕΠΣ Ρεθύμνου! Οι “γυπαετοί” στην επιστροφή τους στο ΔΑΚ Γάλλου “Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης” επικράτησαν με σκορ 2-1 του αξιόμαχου φιναλίστ Ρεθυμνιακού κι έκλεισαν τη χρονιά μ’ ένα χαμόγελο που αλήθεια είναι ότι τους είχε λείψει ελέω του υποβιβασμού τους στο τοπικό.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: Ο 52ος τελικός ήταν ένα γεμάτο ματς, ένα παιγνίδι με ροή, με ρυθμό, με χαμένες ευκαιρίες όπου ανεξάρτητα με τον αντίπαλο, αποδόθηκε το πιο σημαντικό, η ευγενής άμιλλα μεταξύ των δύο φιναλίστ με την αξία του νικητή να αναδεικνύει τη δυναμική του νικημένου.
Ο MVP
Επίσης αναδείχθηκε και κάτι άλλο. Ένα πρόσωπο που αναδείχθηκε MVP λόγω του καθοριστικού τέρματος που σημείωσε στο 73′. Ο στράικερ, Σάουλ Κάμερον πέτυχε το 2-1, ήταν επιδραστικός (όπως και ο Σωπασής στην αντίπερα όχθη με το υπέροχο τέρμα που σημείωσε 9 λεπτά νωρίτερα) και βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσει η Επισκοπή σ’ έναν τίτλο μετά το 2020 (πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής) και μετά την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣΡ το 2019. Δεν θα ήταν άδικό πάντως να δοθεί ο συγκεκριμένος τίτλος στον σκόρερ του πρώτου τέρματος της Επισκοπής, Οργκίτο Μέτα.
Σπουδαίο ζευγάρι τελικού
Για την Επισκοπή επίσης αυτή η κατάκτηση σηματοδοτεί τη συμμετοχή της στο επερχόμενο Super Cup του Σεπτεμβρίου και φυσικά την έξοδό της στο κύπελλο Ελλάδας.
Από την άλλη, ο Ρεθυμνιακός ήταν ένας πραγματικά μεγάλος αντίπαλος. Οι πρωταθλητές ΕΠΣΡ κοίταξαν στα μάτια μια ομάδα Γ’ Εθνικής και διεκδικήσαν επί ίσοις όροις τον τίτλο.
Τα πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα
Αμφότεροι οι φιναλίστ παρουσιάστηκαν με το ίδιο σύστημα 4-2-3-1 αλλά με παραλλαγές στις μεταβάσεις τους αφού, ο Μέτα που ήταν ο καλύτερος παίκτης των κυπελλούχων (μέχρι που αντικαταστάθηκε στο 65′), πέτυχε ένα υπέροχο κι ήταν μια συνεχής πηγή κινδύνου. Και προσέξτε, στην Επισκοπή δεν ήταν τίποτε εύκολο αφού δεν είχε φύσει και θέσει μπακ κι από τις δύο πλευρές της με τον προπονητή Π. Καραντάθα να χρησιμοποιεί τον Κουκούλη από δεξιά και τον Μπατζέλη από τα αριστερά. Συνάμα δεν είχε στα χαφ τον Μεσσήνη.
Στην αντπερα όχθη, ο Αν. Τσουπάκης βλέποντας ότι ο στόπερ Μπατζέλης δεν μπορεί να είναι το ίδιο γρήγορος, υπερφόρτωσε τη δεξιά πλευρά με τους Γαβαλά, Σωπασή δημιουργώντας πολλά “θέματα”. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία των Πάτα, Κεφαλά, Ζαχαράκη και η κινητικότητα του Κ. Μεργέμογλου ήταν αυτή που έφερνε την πίεση ψηλά κάνοντας πολύ καλή δουλειά. Φάσεις δεν έγιναν πολλές όμως ήταν αρκετά ενθαρρυντικές για να ξεσηκωθεί η κερκίδα που έδινε τον δικό της παλμό.
Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι παίκτες του Ρεθυμνιακού που είχαν αγωνιστικό ρυθμό ελέω της συμμετοχής τους στα μπαράζ ανόδου, ανταποκρίθηκαν στην ένταση με τους Κώτσιο, Χαλκιαδάκη, Χύσκο (α’ ημίχρονο) και Μαρή και φυσικά τους Γαβαλά, Σωπασή και στο β’ ημίχρονο τον Ξεπαπαδάκη να κάνουν ένα πολύ καλό τελικό (δίχως να υστερήσουν οι υπόλοιποι).
Το παιγνίδι λοιπόν είχε από την αρχή ωραίες μεταβάσεις με την Επισκοπή να πιέζει ψηλά και τους κυανόλευκους να δείχνουν αντίδραση. Έτσι, στο 2′ από το κόψιμο του Χαλκιαδάκη προς τον Ξεπαπαδάκη, ο Ψαρράς βγήκε έγκαιρα και “τέλειωσε” τη φάση. Στο 7′ το σουτ του Μέτα πέρασε δίπλα από τη συμβολή των δοκών του Κελαϊδή ενώ στο 11′ καθοριστικό ήταν το τάκλιν που έκανε ο Κώτσιος ανακόπτωντας την τελευταία στιγμή τον Κουκούλη προ του Κελαϊδή.
Η φάση του αγώνα
Στο 19′ έγινε η πιο ωραία φάση. Από τη σέντρα του Ξεπαπαδάκη, ο Σηφακάκης έπιασε ένα εναέριο σουτ, η μπάλα έσκασε στο έδαφος κι έφυγε με πολλή δύναμη με τον Γιάννη Ψαρρά να πραγματοποιεί την απόκρουση του τελικού παραχωρώντας κόρνερ και όλο το γήπεδο να χειροκροτεί!
Για τα επόμενα 10 λεπτά, η Επισκοπή έγινε πιο πιεστική και θέλησε να σκοράρει από στατικές φάσεις (στο 22′ από το φάουλ του Μέτα, ο Κεφαλάς έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και στο 24′ από το κόρνερ του Μεργέμογλου, συνέβη το ίδιο με τον Κάμερον).
Εν τέλει, το γκολ ήρθε στο 31′. Ο Οργκίτο Μέτα κέρδισε δύο διαδοχικές κόντρες και μπαίνοντας διαγώνια στην περιοχή του Κελαϊδή, πλάσαρε τον κυανόλευκο τερματοφύλακα ιδανικά.
Στο 33′ ο Ρεθυμνιακός θέλησε να αντιδράσει και από το σουτ του Γαβαλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε ελάχιστα εκτός εστίας. Στο 38′ από την αντεπίθεση του Ρεθυμνιακού, ο Γαβαλάς έβγαλε προς τον Σωπασή, εκείνος σύνέκλινε προς την εστία βγάζοντας παράλληλα για τον Ξεπαπαδάκη που δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή.
Η ισοφάριση
Στην επανάληψη κι αφού ο Ρεθυμνιακός θέλησε να κρατήσει λίγο περισσότερο τη μπάλα στα πόδια του, σημείωσε ένα όμορφο τέρμα. Στο 62′ ο Ξεπαπαδάκης τροφοδότησε τον Γαβαλά κι εκείνος “άνοιξε” προς τα δεξιά για τον Σωπασή με τον νεαρό στράικερ να σουτάρει δυνατά και να στέλνει τη μπάλα στο “Γ’ της εστίας του Ψαρρά.
Η απάντηση ήρθε σχετικά γρήγορα. Στο 73′ σε φάση διαρκείας, ο Πάτας έβγαλε τη σέντρα και ο Κάμερον που πλασαρίστηκε έξυπνα στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής με δυνατό κοντινό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.
Στο 80′ ο Τζωρτζινάκης σούταρε με δύναμη από το ύψος της μεγάλης περιοχής με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το αριστερό “Γ” της εστίας.
Η διαιτησία: Καλή η διαιτησία από τον κ. Κουκουράκη (Χανίων). Οι βοηθοί Βλαχάκης, Βαρβαντάκης. 4ος Αγαλιώτης (Ρεθύμνου).
ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Π. Καραντάθας): Ψαρράς, Κουκούλης, Μπατζέλης, Πάτας, Κεφαλάς, Μεργέμογλου (60′ Τζωρτζινάκης), Λέκα (86′ Χουρδάκης), Ζαχαράκης, Μπάρο, Μέτα (69′ Πεκίνι), Κάμερον.
ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟΣ (Αν. Τσουπάκης): Κελαϊδής, Χύσκο, Μαρής, Κώτσιος, Γεωργούλης (73′ Ματαραγκάσι), Χαλκιαδάκης, Γαβαλάς, Ξεπαπαδάκης, Σηφακάκης, Σωπασής, Κλειδής Π. (82′ Κλειδής Απ.).
Επίσημοι και… επιτέλους κόσμος στο γήπεδο
Το κέρδος ήταν ότι το γήπεδο είχε αρκετό κόσμο. Παρά τα αρκετά σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί ελέω της κακοκαιρίας που είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια του τελικού, το κλίμα γινόταν όλο και πιο καλό με αποτέλεσμα να γεμίσει η κεντρική κερκίδα κατά τα 2/3.
Πριν την έναρξη του αγώνα η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε όμορφα εμβατήρια ενώ οι δύο αρχηγοί των ομάδων (Γ. Ψαρράς από Επισκοπή και Κ. Γεωργούλης από Ρεθυμνιακό) έκαναν έπαρση σημαίας.
Την απονομή έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ρεθύμνου κ. Τίτος Χνάρης παρουσία των μελών της Ένωσης, του Γεν. Γραμματέα κ. Γιώργου Δασκαλομαρκάκη, της Ταμία και υπ. υποδομών κα Κατερίνα Ντόρμπαρη-Δεσποτοπούλου, του μέλους και υπ. Μικτών ομάδων κ. Νικόλαου Μαρκουλιδάκη και του μέλους κ. Δημήτριου Κουργιαντάκη ενώ από τη διαιτησία ήταν ο πρόεδρος ΣΔΠΡ κ. Μιχαήλ Βοσκάκης που έκανε την απονομή στον MVP και από την Επιτροπή Διαιτησίας κ. Κυριάκος Δελήμπασης.
Εκεί επίσης ήταν για άλλη μία φορά, ο αντιδήμαρχος του δήμου Ρεθύμνου (υπ. καθαριότητας) κ. Δημήτριος Λελεδάκης αλλά και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής.