Επιστημονικό συνέδριο το οποίο θα έχει στο επίκεντρο το πολυδιάστατο έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στην Ιεράπετρα, το τριήμερο 28-29-30 Ιουλίου.
Το θέμα του συνεδρίου, είναι: «Καταπρόσωπο στην Όστρια: εντοπιότητα και οικουμενικότητα στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη».
Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή το συνέδριο έχει διαρθρωθεί σε συγκεκριμένες δεσπόζουσες θεματικές περιοχές που αναδεικνύονται στο συγγραφικό έργο του Μ. Πρατικάκη· αυτές υπογραμμίζουν τις – μεταξύ άλλων – ψυχαναλυτικές, φιλοσοφικές και διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις του πολυσχιδούς έργου, που θα προβάλουν διακεκριμένοι και νέοι επιστήμονες, κριτικοί και μελετητές. Μάλιστα, η διακαλλιτεχνική προοπτική του λογοτεχνικού corpus του Πρατικάκη θα είναι πρόδηλη και μέσω της εικαστικής έκθεσης έργων του Αστέρη Γκέκα και της Νεφέλης Σουλακέλλη που θα βρίσκονται στο φουαγιέ της αίθουσας.
Ακόμη, το συνέδριο που έχει στο επίκεντρο των εργασιών του το έργο του σπουδαίου Ιεραπετρίτη ποιητή Μανόλη Πρατικάκη θα ολοκληρωθεί με μία μουσική συναυλία του Βασίλη Λέκκα, ο οποίος θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων και μελοποιημένη ποίηση από έργα του Μανόλη Πρατικάκη από τον δίσκο «Αθέατος Σφυγμός» σε μουσική του αείμνηστου Γιάννη Μαρκόπουλου.
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου, στον σύνδεσμο: https://sites.google.com/view/synedriopratikakis2023
Βιογραφικό Μανόλη Πρατικάκη
Ο Μανόλης Πρατικάκης γεννήθηκε στον Μύρτο Ιεράπετρας Κρήτης, ένα παραθαλάσσιο χωριό του Λιβυκού Πελάγους, τον Σεπτέμβριο του 1943. Έζησε εκεί ως τα δεκαοχτώ του, αλλά διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά του. Είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, και μέχρι πρόσφατα διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός».
Έχει εκδώσει δεκαοχτώ ποιητικές συλλογές, δύο βιβλία με διηγήματα και νουβέλες και έχει γράψει δύο σενάρια για μεγάλου μήκους ταινίες.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το έργο του έχει μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και όχι μόνο. Το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας με το βιβλίο του «Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου, το οποίο μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες.
Το 2003 πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το νερό». Το 2008 βραβεύτηκε από την Παγκρήτια Ένωση Επιστημόνων ως επιστήμονας και ποιητής. Το 2012 πήρε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε CD με κύριο κορμό έξι ποιήματα του από τη συλλογή «Λιβιδώ», που το ονόμασε «Αθέατος σφυγμός».
Το 2001 ο ίδιος συνθέτης δημιούργησε συμφωνικό έργο πάνω στην ποίηση του, με τίτλο « Η Συμφωνία της Ίασης», το οποίο ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έργα του έχουν μελοποιήσει και οι: Κώστας Στεφάνου (Το κονσέρτο της φύσης), Χαρά Παλαιολόγου (Κύματα φωτός) και Παύλος Δασκαλάκης με σύγχρονες κρητικές μελωδίες.