25 °C Rethymno, GR
04/10/2022

ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ» Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Επιστρέφουν στα θρανία από Δευτέρα οι μαθητές

-Σύμφωνα με τους διευθυντές Εκπαίδευσης του νομού, υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών και τα βιβλία βρίσκονται στις σχολικές μονάδες

Επιστρέφουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τη Δευτέρα, μαθητές, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους μαθητές με τον καθιερωμένο αγιασμό που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας.

Τα βιβλία έχουν παραδοθεί στις σχολικές μονάδες του νομού και αναμένεται να διανεμηθούν στα παιδιά, αν όχι τη Δευτέρα, την Τρίτη ανάλογα με την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του κάθε σχολείου.

Σύμφωνα με τους προϊσταμένους των δυο διευθύνσεων εκπαίδευσης με τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών έχει επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους τα σχολειά να ανοίγουν κανονικά χωρίς σύμφωνα με τους ίδιους να υπάρχει πρόβλημα. Οι όποιες ελλείψεις εντοπίζονται στην παράλληλη στήριξη έγινε προσπάθεια από τις διευθύνσεις για μερική κάλυψη τους έως ότου όπως λένε οι διευθυντές γίνει η δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, αισιοδοξώντας ότι θα καλυφθούν στο σύνολο τους τα κενά.

Όπως εξήγησαν λίγες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οπότε και θα γίνουν οι τελικές συνθέσεις τάξεων μαθητών, θα γίνει εκ νέου επεξεργασία των κενών θέσεων προκείμενου αυτές να ζητηθούν προς κάλυψη από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού σύμφωνα με τον προϊστάμενο Λάμπρο Καρβούνη, όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ξεκινούν κανονικά τη Δευτέρα τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν, κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των κενών και όσα έμειναν είναι διαχειρίσιμα και αναμένεται να καλυφθούν όπως είπε στη δεύτερη φάση των αναπληρωτών. Το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά στην Παράλληλη Στήριξη και την Ειδική Αγωγή όπου έγινε προσπάθεια με το υπάρχον προσωπικό να καλυφθούν όλα τα παιδιά με λιγότερες όμως ώρες, έως ότου καλυφθούν στο σύνολό τους οι θέσεις. Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει ως πειραματικό το πρώτο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου (τούρκικο), που χαρακτηρίστηκε έτσι με απόφαση της υπουργού. Η πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου θα υποδεχτεί φέτος 20 μαθητές. Παράλληλα τη Δευτέρα ολοκληρώνεται και η περίοδος των εγγραφών στα ολοήμερα σχολεία που φέτος θα λειτουργήσουν με διευρυμένο πρόγραμμα έως τις 17:30.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού ως ολοήμερα με διευρυμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω σχολεία:

Νηπιαγωγεία: 10ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 11ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 1ο νηπιαγωγείο Περάματος, 1ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, 2ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, 3ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, 4ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, 4ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 5ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 7ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 8ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 9ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, νηπιαγωγείο Μύρθιος, νηπιαγωγείο Μισιρίων, νηπιαγωγείο Ζωνιανών, νηπιαγωγείο Σταυρωμένου.

Σε ότι αφορά τα δημοτικά που θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα είναι τα παρακάτω: 10ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 14ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 15ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 1ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 1ο δημοτικό σχολείο Πλακιά, 2ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 5ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 6ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 7ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 8ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 9ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, δημοτικό σχολείο Πρινές, δημοτικό σχολείο Γεράνι, δημοτικό σχολείο Αποστόλων, δημοτικό σχολείο Λιβαδιών, δημοτικό σχολείο Μπαλί, δημοτικό σχολείο Άδελε, 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου, 16ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, 13ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου

Όπως εξήγησε ο κ. Καρβούνης για να λειτουργήσει ένα ολοήμερο απαιτούνται δέκα παιδιά στα πολυθέσια σχολεία, επτά στα διθέσια και πέντε στα μονοθέσια.

Τέλος, όπως είπε προσωρινά και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης το δημοτικό σχολείο Πλατάνου Αμαρίου, θα λειτουργήσει σε δημοτικό χώρο δίπλα από το σχολείο.

«Η φετινή χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προδιαγραφές των τελευταίων ετών. Έχουμε υψηλή κάλυψη σε ότι αφορά τη στελέχωση των σχολείων και είμαι αισιόδοξος ότι όποιες ελλείψεις υπάρχουν σήμερα και αφορούν κυρίως Ειδική Αγωγή και Παράλληλη Στήριξη θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Καρβούνης.

Σε ότι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μανούσο Μαραγκάκη, θα λειτουργήσουν επίσης στο σύνολό τους. Σε ότι αφορά τη Γενική Παιδεία, όπως είπε, δεν υπάρχουν ελλείψεις ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους τα Επαγγελματικά λύκεια του νομού και οι δομές ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες όπως είπε ήδη από τη Δευτέρα μετά τον Αγιασμό θα γίνουν μαθήματα. Χαρακτηριστικά είπε ότι από τους μονίμους διορισμούς φέτος, καλύφθηκε το 97% των κενών θέσεων και από τους αναπληρωτές το 67% των κενών θέσεων, ενώ πρόσθεσε πως στη δεύτερη φάση των προσλήψεων εκτιμά ότι θα καλυφθούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ελλείψεις. «Είμαστε καθόλα έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά. Εκτιμούμε ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς η ξεκινάμε με τα σχολεία σε όλους τους δήμους να είναι στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς. Όποια κενά προκύψουν στην πορεία και μετά τις αδειοδοτήσεις θα τα επεξεργαστούμε ώστε να δοθούν λύσεις από τη δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας».

 

Χωρίς μάσκες και τεστ η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Εν τω μεταξύ μετά από τη διετία της πανδημίας του κορονοϊού όπου ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα προστασίας από την covid 19, φέτος οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις χωρίς μάσκες και τεστ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. έχουν την υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Ο παραπάνω υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται η ανωτέρω βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και ο εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ προσέρχεται στην υπηρεσία του για παροχή διδακτικού ή υποστηρικτικού έργου, με την επίδειξη της εν λόγω βεβαίωσης. Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη covid-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο μαθητής βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου covid-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του.

– Απομόνωσή του σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον μαθητή και τα άτομα που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων – ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

 

Αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των μαθητών

Εν τω μεταξύ αυξημένο θα είναι φέτος το κόστος μεταφοράς των μαθητών μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν, σύμφωνα με τις οποίες για τους μαθητές λυκείων που δικαιούνται μεταφορά από μισθωμένα λεωφορεία της Περιφέρειας, η απόσταση που μέχρι πέρυσι ήταν 4 χλμ. πλέον είναι στα 2,5 όπως και για τους μαθητές των γυμνασίων. Για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα χιλιομετρικά όρια παραμένουν ίδια στα 1,2 χλμ. Χθες στη διάρκεια της συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης εγκρίθηκαν τα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών, όπως αυτά είχαν υποδειχτεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις Εκπαίδευσής. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση με το ΚΤΕΛ προκειμένου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να γίνει η νέα οικονομική συμφωνία για τη φετινή χρονιά.