«5 λεπτά ακόμα…» στο διαδίκτυο, στα τυχερά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα. Πότε μια συνήθεια γίνεται κατάχρηση και έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή και στην υγεία του ατόμου;
Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα «Διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα: Πότε η συνήθεια γίνεται απειλή;» τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00 στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Αναμφίβολα η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία ή παίζουν τυχερά παιχνίδια χωρίς εμφανείς ή σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Ποια είναι, όμως, εκείνα τα όρια και οι συμπεριφορές και πώς το άτομο οδηγείται στην κατάχρηση με αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά του και κατ’ επέκτασιν σε όλες τις πτυχές της ζωής του;
Οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων ανθρώπων στις μέρες μας, απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους ειδικούς και την ελληνική κοινωνία και έχουν οδηγήσει στην δημιουργία νέων δομών και δράσεων υποστήριξης και αντιμετώπισής τους.
Σκοπός της εσπερίδας είναι να γίνει μια σε βάθος κοινοτική συζήτηση και διερεύνηση του θέματος των συμπεριφορικών εξαρτήσεων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές επιλογές από το δίκτυο δομών του Ο.ΚΑ.ΝΑ στην περιφέρεια της Κρήτης καθώς και η στρατηγική συνεργασία του Οργανισμού με το Πανεπιστημίου Κρήτης στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ακολουθεί η ενημερωτική αφίσα και το πρόγραμμα της εσπερίδας.
Πρόγραμμα
18:00- 18:20: Χαιρετισμοί.
18:20-18:40: «Παρουσίαση θεραπευτικών επιλογών από το δίκτυο δομών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Περιφέρεια της Κρήτης».
Αθανάσιος Θεοχάρης, πρόεδρος Ο.ΚΑ.ΝΑ.
18:40-19:00: «Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Εξαρτήσεις: Η στρατηγική συνεργασία Πανεπιστημίου Κρήτης και Ο.ΚΑ.ΝΑ.».
Γεώργιος Παναγής, καθηγητής Βιοψυχολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.
19:00-19:20: «Συμπεριφορικές εξαρτήσεις. Διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα: Τι είναι και τι σημαίνουν για τη ζωή μας».
Έφη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος Πολυδύναμου Κέντρου Ρεθύμνου.
Μαριλένα Μητράκη, κοινωνική λειτουργός Πολυδύναμου Κέντρου Ρεθύμνου.
19:20-20:00: «Έχει επηρεάσει η ψηφιακή εποχή την οικογενειακή μας ζωή; Πώς; Και τι κάνουμε;».
Διαδραστική Παρουσίαση-Συζήτηση
Σοφία Τριλίβα, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης,
Βασιλική Τσουρά, ψυχολόγος Επιστημονικά Υπεύθυνη Πολυδύναμου Κέντρου και Κινητής Μονάδας Παρέμβασης Ρεθύμνου.
Μαριλή Νύκταρη, ψυχολόγος Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΔΠΜΣ Κλινικές Παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις.