Τι αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης
Για μια υγειονομική βόμβα στο χωριό Αποδούλου κάνει λόγο συμπολίτισσα, η οποία καταγγέλλει ότι στο χωράφι της εναποτέθηκαν νεκρά ζώα που είχαν καεί από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το χώρο προ εικοσαημέρου. Γείτονες των οποίων τα ζώα κάηκαν επέλεξαν το δικό της χωράφι για να τα ενταφιάσουν και αυτό όχι με τον προβλεπόμενο τρόπο αλλά σκεπάζοντάς τα απλά με λίγο χώμα. Το αποτέλεσμα είναι στην περιοχή να έχει δημιουργεί μια εστία μόλυνσης, με τη μυρωδιά να είναι ανυπόφορη και τις μύγες να έχουν περικυκλώσει το σημείο. Η ιδιοκτήτρια του χωραφιού (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) που ενημερώθηκε για το περιστατικό προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης στην αστυνομία, ενώ έκανε και αναφορά στον εισαγγελέα για το περιστατικό. Όπως καταγγέλλει στην περιοχή έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «το θέμα είναι ότι σε κάποιο βοσκό στο Αποδούλου, κάηκαν τα πρόβατα και θεώρησε καλό να τα σπρώξει προς τα κάτω στο δικό μου χωράφι, το οποίο και εμένα κάηκε ολοσχερώς. Θεώρησε λοιπόν καλό να πετάξει 30-40 πρόβατα, να τα πετρώσει με μια μπουλντόζα όπως όπως από πάνω και να τα αφήσει εκεί. Από κάτω έχει πηγή με νερό. Εκτός του ότι δεν έσκαψε λάκκο να τα βάλει έστω και στο ξένο χωράφι, όπως όπως τα πέταξε. Με ενημέρωσαν χθες για τη μυρωδιά και τη βρωμιά, γιατί μετά από τόσες μέρες και τόση ζέστη τα ζώα είναι σε σήψη και η κατάσταση στην περιοχή είναι ανυπόφορη και δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει. Η ουσία είναι ότι τα πρόβατα αυτά κάηκαν στις 9-10 Αυγούστου, όταν ήταν σε ισχύ η καραντίνα λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το οποίο δεν ακολουθήθηκε. Δεν μπορώ να πλησιάσω στο χωράφι μου έτσι όπως είναι η κατάσταση. Έχω κινηθεί νομικά, έχω καταθέσει μήνυση και αναφορά στην εισαγγελία, έχω ενημερώσει το υγειονομικό της περιφέρειας. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Αν ένα από τα ζώα ήταν άρρωστα από τον ίο της πανώλης τότε υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» μας ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Αμαρίου είχε ενημερώσει τους πληγέντες, των οποίων τα ζώα κάηκαν, να απευθυνθούν στον δήμο για την υγειονομική ταφή τους σε διαφορετική περίπτωση τους δόθηκαν οδηγίες για την προβλεπομένη ταφή τους στο χωράφι τους.
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με τον κτηνίατρο, Αλέκο Στεφανάκη, ο οποίος ανέφερε ότι όταν τα ζώα δεν ενταφιάζονται σωστά τότε εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και φυσικά για το περιβάλλον: «το πρωτόκολλο προβλέπει δύο λύσεις: τα ζώα ή πάνε σε κλίβανο για αποτέφρωση ή γίνεται η διαδικασία της υγειονομικής ταφής. Όταν λέμε υγειονομική ταφή εννοούμε άνοιγμα λάκκου, ντύσιμο με νάιλον, ασβέστης από πάνω και σκέπασμα (δηλαδή το πέτρωμα των ζώων). Αυτό έγινε και στα Αστερούσια για τα ζώα που θανατώθηκαν. Αν γίνει αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για το περιβάλλον. Αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία της υγειονομικής ταφής τότε εγκυμονείται κίνδυνος. Αν έχουν μαζευτεί μύγες, είναι τα ζώα εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Όταν πολλά ζώα είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σε μύγες και πολλαπλασιασμό μικροβίων είναι αυτονόητο ότι υπάρχει πρόβλημα» είπε.
Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε δεν υπάρχει κίνδυνος για την πανώλη, καθώς όπως είπε «δεν έχει μεγάλο χρόνο ζωής ο ιός».