Σειρήνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, ήχησαν στην περιοχή της παλιάς πόλης το πρωί της Παρασκευής, οπότε και πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από σεισμική δραστηριότητα. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Μικρασιατών, στο πλαίσιο του διημέρου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον κίνδυνο σεισμού στο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε την Πέμπτη με ομιλίες στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Το σενάριο της άσκησης, η οποία έφερε την κωδική ονομασία «Σεισίχθων Ρέθυμνο 2022», προέβλεπε εκδήλωση επιφανειακής σεισμικής δόνησης με μέγεθος 6R στην πόλη του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα πυρκαγιάς, μερική κατάρρευση κτιρίου και εγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων οι δύο ήταν βαριά τραυματισμένοι.
Στην άσκηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα «Ρ.Ν.», ο Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, πύραρχος και διοικητής διοίκησης πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Ρεθύμνης, συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ συνέδραμε επίσης η 3η ΕΜΑΚ Ηρακλείου. «Άμεσα εφαρμόστηκαν τα σχέδια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να γίνουν οι περεταίρω ενέργειες όπως προβλέπεται. Διαπιστώθηκε η συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η ετοιμότητα του πυροσβεστικού σώματος και η εξειδίκευση στη χρήση των εργαλείων που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις», επεσήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βότσογλου, προϊστάμενος στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, εξήγησε ότι σκοπός της άσκησης ήταν αφενός η αλληλοενημέρωση των φορέων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού. «Η άσκηση ήταν επιτυχής κατά τα φαινόμενα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, «Οι ασκήσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να προκρίνουν τη συνεργασία των φορέων. Οπότε υπό αυτήν την έννοια συνέβησαν και πράγματα που δεν ήταν ορατά στο κοινό, δεδομένου ότι μιλούσαν οι φορείς και μεταξύ τους. Η άσκηση έδειξε ότι μπορούμε να μιλάμε με τοπικούς φορείς, περιφέρεια, δήμο, πυροσβεστική, λιμεναρχείο, αστυνομία, για να συνεννοηθούμε και να αντιμετωπίσουμε ένα συμβάν στον καλύτερο δυνατό βαθμό».
Ο Αντώνης Γρηγοράκης, επιπυραγός και υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ ανέφερε ότι στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκαν για να επέμβουν σε περιοχή της παλιάς πόλης, όπου συνέπεια του σεισμού υπήρξε κατεδάφιση κτιρίων. «Επεμβήκαμε και διαπιστώσαμε τέσσερις τραυματίες, με τους δύο να είναι σοβαρά. Ο ένας μάλιστα βρισκόταν στην οροφή, οπότε με τη μέθοδο της κεκλιμένης τον κατεβάσαμε με την ορειβατική μας ομάδα και τον δώσαμε στους διασώστες του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο».
Όπως επισημάνθηκε από τον υποπύραγο Μανώλη Καρκανάκη, κατά την ομιλία του την Πέμπτη στο Σπίτι του Πολιτισμού, η Πυροσβεστική είναι η πρώτη που θα κληθεί στο σημείο σε περίπτωση καταστροφής. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό, το σώμα να βρίσκεται υπό συνεχή προετοιμασία και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς το κάθε συμβάν.
«Η ΕΜΑΚ είναι σαφώς πιο εξειδικευμένη, ωστόσο θα κληθεί όλο το σώμα για να επιτελέσει έργο σε τέτοιες περιπτώσεις», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της σύγχυσης και του πανικού, είναι δύσκολο το κομμάτι της συλλογής πληροφοριών. Πρέπει αρχικά να γίνει η διαλογή των πληροφοριών για την καταστροφή που έχει γίνει και για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν και στη συνέχεια να γίνει η κλιμάκωση των δράσεων και ο έλεγχος της περιοχής για την καταστολή των φαινομένων. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σεισμός, για παράδειγμα, μπορεί να φέρει και άλλα φαινόμενα. Βασικό μας μέλημα είναι να στηθεί η βάση των επιχειρήσεων και το επιχειρησιακό κέντρο, εκεί απ’ όπου θα οργανώνονται όλα τα συντονιστικά όργανα».
Όπως ανέφερε η κάθε επιχείρηση επέμβασης έχει έξι στάδια. Αρχικά γίνεται η αναγγελία, όπου δίνονται οι πρώτες πληροφορίες αναφορικά με το που πρέπει να μεταβεί η μονάδα. Στη συνέχεια ακολουθεί η μετάβαση των δυνάμεων, με τα πυροσβεστικά οχήματα στο σημείο και ξεκινά η επέμβαση. Έπειτα έρχεται η απεμπλοκή, η αποχώρηση και επιστροφή της μονάδας στο σταθμό και τέλος ανακοινώνεται η λήξη του συμβάντος.
Ειδικά για την περίπτωση σεισμού, υπάρχουν τρεις φάσεις απόκρισης. Η πρώτη ξεκινά από την ώρα που θα συμβεί ο σεισμός και διαρκεί έως 36 ώρες. Στη πρώτη αυτή φάση επικρατεί πανικός και σύγχυση, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει οργάνωση από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η δεύτερη φάση είναι μετά τις 36 ώρες έως και 6 ημέρες μετά το σεισμό, όπου πρέπει να γίνει επιλογή, ως προς την προτεραιότητα της κρίσης, των σημείων που πρέπει να επέμβει η μονάδα. Το θετικό σε αυτή τη φάση είναι ότι ξεκινούν να καταφθάνουν περισσότερες βοήθειες και από άλλους φορείς. Τέλος, η τρίτη φάση ξεκινά από την 7η ημέρα έως ότου διαρκέσει ο μηχανισμός. Σε αυτή τη φάση έχει επιτευχθεί αφθονία των μέσων και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αποκατάστασης των φθορών.
«Ο πρώτος χρόνος πρέπει να επενδυθεί για τη διάσωση των ζωντανών και μετά για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους. Επιπλέον, τις πρώτες ώρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετασεισμών, πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση για να μην κινδυνεύσει και η ομάδα διάσωσης μέσα σε ένα κτίριο. Τα είδη κατάρρευσης ενός κτιρίου, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι η κεκλιμένη κατάρρευση, όπου καταρρέει μια πλευρά της τοιχοποιίας και δημιουργεί ένα κενό. Υπάρχει η κατάρρευση τύπου V που καταρρέει το κτίριο στη μέση και δημιουργεί πάλι κενά, και υπάρχει και η οριζόντια κατάρρευση, όπου οι πλάτες του κτιρίου παραμένουν στη θέση τους, αλλά πέφτουν διάφορες πλευρές της τοιχοποιίας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να διασωθεί κάποιος που βρίσκεται μέσα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι μέθοδοι έρευνας και εντοπισμού παγιδευμένων ατόμων, μπορεί να γίνει είτε επιφανειακά, είτε με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών και με τη χρήση οπτικοακουστικών συσκευών, ενώ επίσης μπορεί να απαιτηθεί η αναζήτηση σε κενά ερειπίων ή η απομάκρυνση ερειπίων για ευκολότερη πρόσβαση στους εγκλωβισμένους.
Κλείνοντας, ο κ. Καρκανάκης τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες να μην παράγουν καπνούς, να είναι ελαφριά και εύκολα μεταφερόμενα, καθώς επίσης πρέπει να είναι ανθεκτικά σε σκόνες και νερό, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά που μπορεί να συναντήσουν κατά τη διαδρομή τους, αναφέρθηκε σε κολώνες, τούβλα, σοβάδες, ξύλινα ή μεταλλικά έπιπλα και είδη ρουχισμού.
Η άσκηση διοργανώθηκε από τη διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου, με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνου και του δήμου Ρεθύμνης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ε.Κ.Α.Β. και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου.