Στόχος η υπογραφή της σύμβασης εντός του έτους
Παράταση έως τις 15 Ιουλίου ζήτησε και πήρε με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο ανάδοχος του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την ανέγερση αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Πρόκειται για την 4η κατά σειρά παράταση που λαμβάνεται για το μεγάλο έργο, ωστόσο φαίνεται πως αν ο ανάδοχος είναι συνεπής σε αυτήν δεν θα ανατραπεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο εντός του 2024 θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου συνολικού ύψους 255 εκ.
Παράλληλα, ο προσωρινός ανάδοχος, η Intrakat, προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Ταλαία Εστία Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την Ανάπτυξη Φοιτητικών Εστιών Κρήτης με ΣΔΙΤ».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΓΕΜΗ, η νέα εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, πρόεδρο και CEO τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μοναδικό μέτοχο την Intrakat, έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης με ΣΔΙΤ έναντι ανταλλάγματος, το οποίο συνίσταται στην Ενιαία Πληρωμή, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης μετά των παραρτημάτων αυτής, που θα συναφθεί και θα υπογραφεί νόμιμα μεταξύ της αναθέτουσας αρχής, της εταιρείας και του ιδρυτή αυτής.
Ταυτόχρονα την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και οι υπουργοί αποφάσισαν να αποκεντρώσουν όλα τα έργα ΣΔΙΤ των ελληνικών πανεπιστημίων, που είναι πέντε στον αριθμό (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής). Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης υποδομών και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη χρηματοδότηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κατασκευή του έργου: «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα μεταφερθούν κονδύλια από χρηματοδοτικούς κωδικούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό έχει την ευεργετική συνέπεια ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση συμβουλευτικών υπηρεσιών, τεχνικών και νομικών κατά την περίοδο κατασκευής, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Παιδείας. Αν δεν γινόταν αυτό δε θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα προσλάβουμε συμβούλους για να επιβλέψουν την ορθή κατασκευή του έργου και των τυχόν τροποποιήσεων που θα απαιτηθούν. Άρα αυτή τη στιγμή προβλέπουμε, ενεργούμε για το επόμενο βήμα, που δεν είναι υπογραφή της σύμβασης, αλλά είναι η περίοδος της κατασκευής. Το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι πάνω από 500.000. Αυτό είναι χωριστό κονδύλι από τα 250 εκατομμύρια του έργου», τόνισε.
Υπενθυμίζουμε ότι το έργο αφορά σε 1.810 κατοικίες στο Ρέθυμνο με 2.710 κλίνες, 1.026 κατοικίες στο Ηράκλειο με 2.136 κλίνες.
α. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου: 1.810 κατοικίες δυναμικότητας 2.710 κλινών βορείως της Φιλοσοφικής σχολής (1.650 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (30 ΑμεΑ), 130 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερη είσοδος βορείως της Πανεπιστημιούπολης, οδοποιίες και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, δεύτερο εστιατόριο, play room, υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, χώροι διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.τλ., συνολικής δομημένης επιφάνειας 65.099 τ.μ.
β. Στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου: 1.026 κατοικίες δυναμικότητας 2.136 κλινών σε χώρο νοτίως του Γυμναστηρίου (743 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (23 ΑμεΑ), 250 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερος βιολογικός σταθμός, νέο Κέντρο Δεδομένων, με συνοδές υποδομές όπως παραπάνω, συνολικής δομημένης επιφάνειας 40.555 τ.μ.
γ. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου Νέο Μεγάλο Αμφιθέατρο (ΝεΜΑ) δυτικά της Φιλοσοφικής σχολής, ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο δυναμικότητας 800 θέσεων, δομημένης επιφάνειας 5.639 τ.μ. με όλες τις σύγχρονες υποδομές (χώρος στάθμευσης 200 θέσεων + 400 δίκυκλα, στούντιο ηχογράφησης, μεταφραστικοί θάλαμοι, αίθουσα πρόβας, αίθουσα διδασκαλίας, καμαρίνια, εστιατόριο κ.τλ.).
Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ΙΦΣ ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.