Εξόρμηση γνωριμίας με την Κυριάννα και τους ανθρώπους της προετοιμάζει το Σχολικό Μουσείο του δήμου Ρεθύμνης, με τη βοήθεια των φορέων του χωριού. Πρόκειται για τη δεύτερη εξόρμηση γνωριμίας με την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Όπως είναι γνωστό το μουσείο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Δημοτικού Σχολείου Αμνάτου, γι’ αυτό για την πρώτη εξόρμηση, που είχε πραγματοποιηθεί το 2019, είχε επιλεγεί η στενότερη περιοχή του. Στην εξόρμηση εκείνη οι συμμετέχοντες είχαν ξεκινήσει από την Αμνάτο, είχαν διασχίσει το φαράγγι των Καψαλιανών κι είχαν καταλήξει στον Πίκρη. Είχε πραγματοποιηθεί με τα πόδια και έτυχε αβραμιαίας φιλοξενίας τόσο στην Αμνάτο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο όσο και στον Πίκρη ατομικά από τον Κώστα Μπιρικάκη.
Η ημέρα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Σχολικό Μουσείο, για όσους το επιθυμούν, όπου θα ξεναγηθούν από τον Γιώργο Κανακάκη στις εγκαταστάσεις του (αίθουσα προσομοίωσης, εκθεσιακός χώρος, αρχείο-βιβλιοθήκη, αίθουσα διοράματος, αγροκήπιο, ζωοκήπιο, κήπος αρωματικών φυτών). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση θα συναντηθούν και θα ξεναγηθούν στο σημαντικότερο αξιοθέατο της Κυριάννας, στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Εκεί θα τους καλωσορίσει ο νέος πρόεδρος του Σχολικού Μουσείου Μάνος Τσάκωνας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γιάννης Μανωλακάκης. Ο ναός είναι δίκλιτος, αφιερωμένος στο δεύτερό του κλίτος στην Αγία Παρασκευή, και ολοκληρώθηκε σε δύο διαφορετικές εποχές. Οι νεότερες έρευνες συνδέουν την ανέγερση του αρχικού ναού με τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο κατά τον 11ο αιώνα, απ’ όπου και θα πρέπει να ονοματοδοτήθηκε το χωριό (από το λαϊκό όνομα του οσίου «Κυρ-Γιάννης»-Κυριάννα). Για τον ναό θα μιλήσει ο εφημέριος Κωνσταντίνος Τζαγκαράκης.
Θ’ ακολουθήσει ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και περιήγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Κυριάννας, μέχρι το παλιό Σχολείο. Μετά την αναφορά στην ιστορία τού τρίτου κατά σειράν αυτού διδακτηρίου του χωριού, θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του νηπιαγωγείου, το οποίο στεγάζεται σήμερα σ’ αυτό (αίθουσες, σχολικός κήπος, εργαστήριο υφαντικής κ.ά.). Η ξενάγηση θα γίνει από τη διευθύντρια του ακουστού σ’ όλη την Κρήτη εκπαιδευτικού ιδρύματος Δήμητρα Κατσούλη, με τη βοήθεια και των γονέων των νηπίων.
Στον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου όσοι παρευρεθούν θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση ενός αποθεραπευμένου γύπα. Ο γνωστός μας κι από αλλού Γιώργος Κτιστάκης, ο οποίος τον περιέθαλψε για έξι μήνες, θ’ αναφερθεί σύντομα στα αρπακτικά πουλιά της Κρήτης, στις θεραπείες που εφαρμόζονται και για στις απελευθερώσεις που διοργανώνει, πάντα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Δύο ακόμα γύπες έχει απελευθερώσει στην Αμνάτο και στο Αρκαδιώτικο φαράγγι αντίστοιχα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Σχολικού Μουσείου «Τα αρπακτικά πουλιά του τόπου μας».
Η περιήγηση στο χωριό θα συνεχιστεί κυκλικά, με τη βοήθεια και της κυρίας Χριστίνας Φραγκιαδάκη, η οποία θ’ αναφερθεί στην εποίκιση του χωριού από μεγάλο αριθμό μικρασιατών προσφύγων, μετά την αποχώρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού του, ο οποίος δεν ήταν καθόλου αμελητέος, αφού μάλιστα διέθετε και τζαμί. Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στους εντυπωσιακούς βενετσιάνικους θόλους, οι οποίοι κατά την παράδοση υπήρξαν κατοικία του άρχοντα Ματθαίου Καλλέργη, στις κρήνες και σε άλλα αξιοθέατα.
Θ’ ακολουθήσει καλωσόρισμα στην φιλόξενη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου από τον πρόεδρό του Νίκο Θωμαδάκη, ο οποίος θ’ αναφερθεί σύντομα στις δραστηριότητές του. Θ’ ακολουθήσουν δύο προβολές, από τον Χάρη Στρατιδάκη, από τις οποίες η πρώτη αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του χωριού. Η δεύτερη προβολή θα έχει ως θέμα της την άγρια βρώσιμη πανίδα της Κρήτης, με αναφορά σε 40 διαφορετικά χορταρικά. Η προβολή θ’ αποτελέσει εισαγωγή σε εργαστήριο παρασκευής χορτοπιτών από τις γυναίκες της Κυριάννας και τους παρευρισκόμενους, το οποίο θα συντονίσει η υπάλληλος γενικών καθηκόντων του Σχολικού Μουσείου Αναστασία Ματζουράνη. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη τα μυστικά των χορτοπιτών, των ανεβατών χορτοκαλίτσουνων, των μαραθοπιτών και των αχατζικόπιτων.
Η εξόρμηση, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου και υπεύθυνός της είναι ο επιμελητής του Σχολικού Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης (6974026196). Το πρόγραμμα προβλέπει προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο μεταξύ 9.00-10.00 π.μ. και έναρξη της εξόρμησης στην Κυριάννα στις 10.15, από τον ναό της Παναγίας. Τα αυτοκίνητα των συμμετεχόντων μπορούν να παρκάρουν στον χώρο στάθμευσης μπροστά στο κτήριο του Συνεταιρισμού. Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων είναι ελεύθερη. Θα διανεμηθεί φυλλάδιο, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου, που συμπεριλαμβάνει την υπάρχουσα βασική βιβλιογραφία για το χωριό. Την εξόρμηση συνδιοργανώνουν το Σχολικό Μουσείο, η Δημοτική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Κυριάννας.
Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης