Έχω ήδη αναφερθεί μέχρι σήμερα εκτεταμένα στις τροφές που συμβάλλουν στον κάθε τομέα υγείας του ανθρώπου (καρδιά, αρθρώσεις, δέρμα κ.λπ.), αλλά επειδή έχει σημασία και το οικονομικό κόστος υγιεινής διατροφής, έκρινα σκόπιμο να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα και να εκθέσω τις απόψεις μου.
Τα θρεπτικά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να είναι ακριβά και επομένως δύσκολα να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι περιορισμένος. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα προσέχοντας το τι καταναλώνουμε και το τι τρώμε.
Συνήθως πριν προβούμε στην αγορά των αναγκαίων καθημερινών τροφίμων, έχουμε συντάξει κάποια λίστα αυτών, επομένως πρέπει να την πραγματοποιήσουμε. Όμως πολλές φορές την παραβαίνουμε, κάνοντας αγορές τροφίμων, περισσότερες από τις αναγκαιούσες, πιθανόν παρασυρόμενοι από την εικόνα του είδους, ακόμη από την προσφερόμενη τιμή ευκαιρίας του ή από άλλους λόγους. Έτσι πλησιάζουμε σε ένα κόστος τροφίμων της ημέρας, μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο.
Συμπερασματικά πρέπει να μένουμε σταθεροί στη λίστα των αναγκαίων τροφίμων μας και να μην παρασυρόμαστε από δελεαστικές προσφορές ή νέες εντυπωσιακές συσκευασίες.
H υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι δαπανηρή, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να την εξασφαλίζουμε με τον περιορισμένο προϋπολογισμό μας.
Παραθέτουμε έξυπνες συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να τρώμε υγιεινά με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση της σταθερής οικονομικής κατάστασης του κράτους.
Α) Προγραμματισμός των γευμάτων
1. Επιλέγουμε μια μέρα την εβδομάδα, προκειμένου να προγραμματίσουμε τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας.
2. Συντάσσουμε την λίστα των τροφίμων που απαιτούνται.
3. Ελέγχουμε την αποθήκη των τροφίμων και το ψυγείο μας, εάν κάποια από τα αναγκαιούντα προϋπάρχουν.
4. Προβαίνουμε στην αγορά των συγκεκριμένων τροφίμων που ελλείπουν, αφού κάνουμε έλεγχο στην αγορά ως προς τις τιμές των ιδίων, από διαφορετικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, κάνοντας σχετική λίστα παντοπωλείων – σούπερ μάρκετ.
Περίληψη Προγραμματίζουμε τα γεύματα μας για την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λίστα παντοπωλείων – σούπερ μάρκετ. Αγοράζουμε μόνο ότι είμαστε σίγουροι ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, ελέγχοντας πρώτα τι υπάρχει στην αποθήκη μας.
Β) Αγορά τροφίμων
Μένουμε σταθεροί στη λίστα των παντοπωλείων – σούπερ μάρκετ, που έχουμε κάνει και προβαίνουμε στην αγορά των τροφίμων που έχουμε προγραμματίσει, αφού περιηγηθούμε σε όλα τα σημεία των ραφιών της επιχείρησης που έχουμε επιλέξει.
Γ) Εκτέλεση μαγειρικής
Συστήνεται η μαγειρική να γίνεται στο σπίτι και όχι στο μαγειρείο της γειτονιάς, γιατί στο σπίτι το φαγητό κοστίζει πολύ λιγότερο, ακόμη ελέγχουμε, ακριβώς, καλύτερα τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί στα γεύματα μας.
Κάποιοι επιλέγουν να μαγειρεύουν για ολόκληρη την εβδομάδα τα σαββατοκύριακα, ενώ άλλοι τους αρέσει να μαγειρεύουν κάθε μέρα.
Δ) Μαγείρεμα μεγάλων μερίδων
Το μαγείρεμα μεγάλων γευμάτων μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.
Τα περισσεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για μεσημεριανό γεύμα ή σε άλλες εκτελέσεις γευμάτων, μάλιστα όταν έχουμε πλεονάζον φαγητό και συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν αποφασίζουμε εύκολα να πάμε έξω να φάμε .
Ακόμη μπορούμε να καταψύξουμε γρήγορα τα περισσεύματα έχοντας τα σε μερίδες.
Ε) Να μην ψωνίζουμε όταν πεινάμε
Έχει επιβεβαιωθεί ότι όταν επισκεπτόμαστε παντοπωλείο – σούπερ μάρκετ ενώ είμαστε πεινασμένοι, είναι πιο πιθανόν να ξεφύγουμε από τη εβδομαδιαία λίστα τροφίμων και να αγοράσουμε παρορμητικά.
Είναι προτιμότερο πριν την επίσκεψή μας σε κάποιο παντοπωλείο – σούπερ μάρκετ, να έχουμε φάει ως πρωινό ένα φρούτο, ένα γιαούρτι ή άλλο θρεπτικό σνακ.
Συστήνεται όταν πεινάμε εκτός της κατοικίας μας, να αναζητάμε να καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι αυτοτελή π.χ. μπισκότα, σοκολάτες , γκοφρέτες κ.ά.
ΣΤ) Να αγοράζουμε ολόκληρα τρόφιμα
Κάποια τρόφιμα είναι πιο προσιτά σε λιγότερο επεξεργασμένη μορφή. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι τυρί είναι φθηνότερο, από το ίδιο τριμμένο.
Τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ευρίσκονται σε μεγάλες συσκευασίες και επομένως αποδίδουν περισσότερες μερίδες.
Ζ) Να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα υψηλής επεξεργασίες
Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας κοστίζουν περισσότερο π.χ. κρέας που έχει επεξεργασθεί και μετατραπεί σε άλλη μορφής κρεατοσκεύασμα όπως σαλάμι, λουκάνικο, απάκι, καπνιστό κ.λπ.
Ακόμη τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι τόσο υγιεινά, γιατί περιέχουν πολλές τεχνητές πρόσθετες ύλες π.χ. συντηρητικές, χρωστικές, αρωματικές, πηκτικές κ.λπ.
Η) Αποθήκευση τροφίμων που είναι σε προσφορά – έκπτωση
Στα πλαίσια του σημερινού υψηλού ανταγωνισμού, η αγορά των τροφίμων επειδή καθοδηγείται από μεγάλες εταιρείες, διαμορφώνονται τιμές με πολύ χαμηλό κόστος. Επομένως, εάν εκμεταλλευτούμε αυτές τις προσφορές, μπορούμε να κάνουμε προμήθειες μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες και να διατηρήσουμε τα πλεονάζοντα τρόφιμα στο ψυγείο.
Οι προμήθειες και η κατανάλωση των τροφίμων να είναι σύμφωνες με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες ανάλωσής τους, στις συσκευασίες τους.
Θ) Αντικατάσταση του κρέατος με άλλες πρωτεΐνες
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για εξοικονόμηση χρημάτων.
Μπορούμε να έχουμε στην αποθήκη τροφίμων του σπιτιού μας, μερικές μέρες την εβδομάδα άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια, αυγά ή κονσερβοποιημένα ψάρια, καθόσον είναι πιο οικονομικά, εύκολα στην προετοιμασία και μεγάλης διάρκειας ζωής.
Ι) Αγορά τροφίμων που είναι στην εποχή τους
Τα εποχικά προϊόντα είναι καλύτερα να καταναλώνονται το χρόνο που παράγονται, γιατί είναι πιο γευστικά, θρεπτικά και πιο οικονομικά.
Όταν ένα τρόφιμο είναι μη εποχικό, συχνά έχει μεταφερθεί από μακρινή απόσταση και επομένως είναι πιο ακριβό και αμφιβόλου παραγωγής.
Κ) Τα χύμα προϊόντα είναι φθηνότερα
Τα χύμα τρόφιμα είναι φθηνότερα, επειδή δεν επιβαρύνονται με το κόστος της συσκευασίας.
Δ) Η δυνατότητα ατομικής καλλιέργειας
Τέλος, όταν υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης υπαίθριου χώρου και διάθεση για εργασία αγροτικής μορφής, είναι ό,τι καλύτερο για να έχουμε οικονομικό όφελος και υγιεινής των αναγκαίων τροφίμων της οικογένειάς μας.