Κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, θα τεθούν επί τάπητος στο τριήμερο οικολογικό συνέδριο που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για το συμπόσιο με τίτλο «Γη: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Ρεθεμνιώτισσα Φαλή Βογιατζάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ Κρήτης, το συνέδριο έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς προσεγγίζει για πρώτη φορά πολλά ζητήματα μαζί, όπως θρησκεία, βιοηθική, ψυχολογία, επιστήμη και πως αυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Το θέμα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ανάγκη αλλαγής στον τρόπο της σκέψης μας. Με τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας. Σε αυτό το συνέδριο είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσέγγιση της θρησκείας, της επιστήμης, της ψυχολογίας, της βιοηθικής και της γεωπολιτικής. Προσπαθούμε να αγγίξουμε όλες τις πλευρές της κοινωνίας με τελικό αποδέκτη τους νέους και τα παιδιά, μέσα από δράσεις που θα λάβουν χώρα μετά το τέλος του συνεδρίου», ανέφερε η κα Βογιατζάκη, τονίζοντας τη σημασία του οικολογικού συνεδρίου για τη διαμόρφωση υγιών οικολογικών συνειδήσεων των νέων.
Η Φαλή Βογιατζάκη έχει συνδέσει το όνομά της με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με την έρευνα και τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει διακριθεί για το χρόνιο έργο της στα πλαίσια της έρευνας, της δημόσιας εκπαίδευσης και του οικολογικού αλφαβητισμού, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Μουσείου Γουλανδρή σε μία σειρά από διοικητικές θέσεις, με αποκορύφωμα την προεδρία του δημοφιλούς μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Σημαντική θέση στη συνδιοργάνωση του συμποσίου κατέχει το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Η κλιματική κρίση και η ανάγκη για αξιόπιστες και συνεπείς οικολογικές μεταρρυθμίσεις είναι η βασική ατζέντα του συνεδρίου, που όπως σημειώνει η κυρία Βογιατζάκη «αποτελεί μία αφορμή για να σταλεί ένα μήνυμα αφύπνισης από την Κρήτη, ένα μήνυμα συλλογικής και ατομικής ενεργοποίησης, γιατί η κοινωνία μας αλλάζει και καλούμαστε να ζήσουμε σε μία νέα κανονικότητα».
Το συνέδριο ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο «Θεομήτωρ», Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας, με τις ομιλίες του π. Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονου Οικουμενικού Θρόνου, και της Α. Μητσοτάκη, προέδρου και συνιδρύτριας του World Human Forum, «Γη για όλους».
Η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στάθηκε επίσης στην παρουσία αξιόλογων προσώπων από τους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της εκκλησίας και της πολιτικής. Ειδική μνεία έκανε στην Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο του World Human Forum και υπεύθυνη για μία σειρά εκδηλώσεων που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του συμποσίου.
«Το βράδυ της δεύτερης μέρας, θα διεξαχθούν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, που είναι παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Έχουμε μία βραδιά πολλή ξεχωριστή, με μουσική και με την προβολή ταινίας με την συναυλία της παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο, που διακρίνεται για την οικολογική ευαισθητοποίηση. Το World Human Forum που είναι πρόεδρος η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, έχει την οργάνωση αυτής της βραδιάς. Δύο χορωδίες του Ρεθύμνου, μία παιδική και μία του Πανεπιστημίου, θα τραγουδήσουν ορισμένα τραγούδια, καθιστώντας την μία ξεχωριστή βραδιά».
Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώνει τον κύκλο διεξαγωγής της με κεντρικό σημείο την ομιλία του υφυπουργού Πολιτισμού, κύριου Φωτήλα και το καταληκτικό κομμάτι της ανασκόπησης του συνεδρίου, με συζήτηση και ανάλυση των συμπερασμάτων. Κρίνεται ότι η διαμόρφωση υγιών διαύλων διαλόγου και επικοινωνίας, όπως και ανάλυση των οικολογικών ζητημάτων που αναμένεται να θίξουν οι ομιλητές, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του συμποσίου.
Η κυρία Βογιατζάκη επεσήμανε επίσης ότι την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του συμποσίου (13/9), θα τρέξουν μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε αισιόδοξη και πεπεισμένη για ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές της εξέτασης του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας και της αειφορίας στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης. Το Ρέθυμνο καλείται να δώσει το παρόν και να κάνει μία συμβολική δημόσια δήλωση για τα επιτακτικά οικολογικά βήματα που οφείλουν να γίνουν προς την κατάλληλη κατεύθυνση, τόσο για την Κρήτη όσο και για την πόλη του Ρεθύμνου.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι: υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο Σεβασμιότατος Γέροντας Πριγκιποννήσων ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης. Την Πέμπτη την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη θα αναπληρώσει ο κ. Ιάσωνας Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού.