Του Ευάγγελου Ζουρμπάκη
Λόγω ειδικότητάς και καταγωγής, με απασχόλησε για ένα παραπάνω λόγο το θέμα της βραχόπτωσης και των συνεπειών της, στο φαράγγι του Κοτσυφού.
Κατά την επίσκεψή μου, διαπίστωσα ότι πραγματικά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία για μια σωστή και ασφαλή λύση.
- Όμως η καλοκαιρινή περίοδος που μπήκε πια έστω και πρόωρα, απαιτεί μια σχετικά άμεση λύση για την διευκόλυνση όλων, είτε κατοίκων, είτε τουριστικών επιχειρήσεων.
- Επίσης σημαντική διαπίστωση είναι, ότι ευτυχώς* και κάποιες τεχνικές εργασίες (ΔΕΔΔΗΕ) με χρήση μηχανικών μέσων, ίσως έφεραν νωρίτερα το γνωστό αποτέλεσμα. Και εξηγώ: Η μεγάλη αποκόλληση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε φαράγγι και η πρόβλεψή της είναι κάπως αντίστοιχη με την πρόβλεψη σεισμού. Απλά η μελέτη για την ανάσχεση βραχοπτώσεων δεν θα μπορούσε να προβλέψει τέτοιο γεγονός.
- *Το ευτύχημα λοιπόν είναι ότι το συμβάν έγινε σε νεκρή περίοδο, γι αυτό αναφέρω ευτυχώς, γιατί αν γινόταν μερικούς μήνες αργότερα (πολύ πιθανόν) τα πράγματα μάλλον θα ήταν άσχημα.
- Από την ενημέρωση που έχω, οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα και βρίσκονται σε επαφή με μελετητές και τον εργολάβο του έργου της τοποθέτησης των πλεγμάτων ανάσχεσης. Σκοπός η δρομολόγηση μιας πρώτης αποκατάστασης. Επίσης έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης για μελέτη οριστικής λύσης.
Στο δια ταύτα τώρα, πέραν της δεδομένης ενεργοποίησης των μηχανισμών για μια ασφαλή και μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος, κάτι που θέλει χρόνο και χρήμα, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να:
- Γίνει μια άμεση εκτίμηση (τεχνική), για τον τρόπο αποφόρτισης του συγκεκριμένου σημείου της βραχόπτωσης με μηχανικά μέσα. Αυτό πάντα σε συνεννόηση με τον μελετητή –εργολάβο του έργου που προηγήθηκε και με εξειδικευμένους μελετητές (ΕΜΠ, ΕΑΓΜΕ).
- Να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες (στα πλαίσια μιας πρώτης αποκατάστασης) με έμπειρο συνεργείο που να εκτελεί αντίστοιχες εργασίες κατά τρόπο και διαδικασία ανάθεσης που να εγγυώνται μια σωστή επέμβαση.
- Να γίνει όσο σύντομα γίνεται εκ νέου τοποθέτηση πλεγμάτων ανάσχεσης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν.
- Να επακολουθήσει αποκατάσταση του δρόμου ώστε να μην χαθεί όλη η περίοδος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Η εμπειρία πλέον δείχνει ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% ασφάλεια στις λύσεις που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα (πλέγματα ανάσχεσης βραχοπτώσεων, τοιχία προστασίας κ.λπ.). Καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είτε κάτοικοι των κοινοτήτων είτε ιδιοκτήτες τουριστικών ή και άλλων επιχειρήσεων.
Για όλα τα τελευταία, νομίζω ότι με το σωστό προγραμματισμό και δραστηριοποίηση των εμπλεκομένων, πού είναι φανερό ότι έτσι γίνεται, πιθανά θα ήταν δυνατόν σε εύλογο διάστημα ολίγων μηνών και όχι ετών από σήμερα, να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος. Όπως παράλληλα πρέπει να τρέχει και η διαδικασία της νέας μελέτης για οριστική αποκατάσταση- παράκαμψη ή και σήραγγα.