Η Φειχόα-Feijoa είναι τροπικό δέντρο που είναι επίσης γνωστό και ως Acca sellowiana, είναι ένα είδος αειθαλούς θάμνου ή μικρού δέντρου της οικογένειας της μυρτιάς, το οποίο δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα σε ύψος. Ο καρπός είναι φρούτο και έχει εξαιρετική φήμη στον γαστρονομικό, είναι δε αρκετά δημοφιλές στη Νέα Ζηλανδία.
Τρώγονται δε τα άνθη και οι καρποί και ανθίζει προς το τέλος Ιουνίου, οι καρποί μετά τις 15 Αυγούστου.
Οι καρποί μοιάζουν εξωτερικά με ακτινίδιο και μαζεύονται όχι από το δέντρο, αλλά κάτω από αυτό. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, ιώδιο, μεταλλικά στοιχεία. Έχουν γεύση μήλου, ανανά. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει όμως στην ξηρασία.
Τρώγεται αφού κοπή ο καρπός με μικρό μαχαίρι στη μέση και από κάθε κομμάτι αφαιρεθεί το εσωτερικό του, με ποικίλη γεύση φράουλας, λεμονιού, πορτοκαλιού, ανανά, ακτινίδιου, το δε υπόλοιπο απορρίπτεται.
Ιστορία
Η φειχόα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία από τον Πορτογάλο – φυσιοδίφη Joao da Silva Feijo στα μέσα του 19ου αιώνα. Το όνομα του καρπού φειχόα το πήρε προς τιμή του Πορτογάλου. Στην συνέχεια εμφανίστηκε στη Βόρεια Αργεντινή, την Κολομβία και την Ουρουγουάη. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια άρχισε να καλλιεργείται με επιτυχία σε κάποια μέρη της Ελλάδος. Ο βιότοπος της φειχόα είναι ορεινές περιοχές με υποτροπικό κλίμα.
Θρεπτική αξία
Η φειχόα-feijoa θεωρείται Super Food,λόγω των περιεχομένων βιταμινών συμπληρώματος (Β), Κ, C και των μεταλλικών στοιχείων Ca, Fe,Mg,P, Zη, Κ, φυλλικού οξέος, σακχάρων και του Ιωδίου.
Στην παραδοσιακή ιατρική το τσάι που παρασκευαζόταν από τα φύλλα του φυτού φειχόα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της χολέρας και της δυσεντερίας.
Ωστόσο τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της περιλαμβάνουν:
– Αντιβακτηριδιακή, Αντιμυκητιακή και Αντιοξειδωτική δράση,
– Αντικαρκινικές ιδιότητες,
– Προστασία από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
– Ρύθμιση της Αρτηριακής πίεσης,
– Βελτιώνει την Υπεργλυκαιμία και την Υπερλιπιδαιμία σε διαβητικούς ασθενείς,
– Φυσικό Αντικαταθλιπτικό.
Τι να προσέχει κανείς
Δεν υπάρχουν αναφορές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση του φρούτου φειχόα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αναφορές για κάποιες παρενέργειες, όπως γαστρεντερική διαταραχή και αλλεργία.
Πως καταναλώνεται
Καταναλώνεται όπως περιγράφτηκε παραπάνω, με τεμαχισμό στη μέση του καρπού και αφαίρεση της σάρκας. Ο φλοιός της φειχόα είναι βρώσιμος, αλλά δεν είναι ευχάριστος σε όλους.
Άλλοι τρόποι κατανάλωσης είναι. Προσθήκη σε σαλάτες, παρασκευή μαρμελάδας, σε χυμούς, smouthes, σε παγωτό, γιαούρτι και σορμπέ.
Τα φρούτα φειχόα μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορες τρόπους αντικαθιστώντας ένα οποιοδήποτε γλυκό φρούτο.
Τέλος εδώδιμα είναι τα πέταλα και οι ανθοί του φυτού φειχόα -Feijoa.