Ο ζωγράφος Γιώργος Πανταζής εμπνέεται από την πόλη του Ρεθύμνου και παρουσιάζει τη χρωματικότητα του τοπίου δημιουργώντας πίνακες εστιάζοντας στο δικό του σημείο αναφοράς, τους φοίνικες. Έργα του εκθέτει από την Παρασκευή στην γκαλερί «Μορφές», στην παλιά πόλη.
Μεγαλωμένος ο καλλιτέχνης στη βιομηχανική πόλη της Πτολεμαΐδας, συνειδητοποίησε από νωρίς τη σημασία της φύσης και την αναγκαιότητα του χρώματος στην καθημερινή ζωή. Άρχισε να ξεκλειδώνει το χρώμα που υπάρχει στο τοπίο που βλέπει και στο περιβάλλον όπου κινείται, και κατέληξε έτσι να συναντά τη φύση σε όλα του τα έργα και τις εκθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Ρ.Ν.»: «Ο ζωγράφος είναι παιδί της εποχής του, παιδί που ζει σε ένα χώρο. Μου αρέσει να δουλεύω τους χώρους στους οποίους ζω, ήθελα να ξεκλειδώσω όλο το χρώμα που υπάρχει στο Ρέθυμνο».
Μέσα από την έκθεση «Φοίνικες: Η παλέτα του Ρεθύμνου», επιχειρεί να προβάλλει το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης για τον ίδιο, που δεν είναι άλλο από τους φοίνικες: «Τι είναι αυτό που κάνει το Ρέθυμνο; Αν βρεις έναν συνδετικό κρίκο σε όλα, είναι οι φοίνικες. Για εμένα, για τη δική μου οπτική. Έτσι ξεκίνησα απ’ τους φοίνικες και το συνδέσαμε. Ήθελα να βρω ένα κοινό στοιχείο σε όλα, στο Ρέθυμνο, και σε μένα. Για μένα αυτό το κοινό στοιχείο ήταν οι φοίνικες, ήταν η φύση που έχει το Ρέθυμνο, και η χρωματικότητά του». Ενώ, συνεχίζει δηλώνοντας πως οι «πρωταγωνιστές» των έργων του, συμβολίζουν για εκείνον την ανδρεία και την αποφασιστικότητα. «Θα τους δεις πάντα να υψώνονται ψηλά∙ συνήθως στην παραλία, που είναι ένα σημείο που το χτυπάει ο αέρας κι η αλμύρα. Δεν είναι εύκολο για ένα φυτό να τα αντέξει αυτά… αλλά ο φοίνικας, με το μέγεθος που έχει, την αποφασιστικότητα του ως φυτό, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, αντέχει. Το βλέπεις ότι δεν θα πέσει, δεν θα μαραθεί εύκολα. Είναι ένας συμβολισμός ωραίος. Δηλαδή, εγώ όταν είδα τους φοίνικες αυτό μου ήρθε στο μυαλό∙ ήθελα να βρω γιατί μου αρέσει να τους ζωγραφίζω και ήταν μια σκέψη που μου έδωσε την απάντηση επιτόπου».
Ο Ηλίας Ηλιάκης, επιμελητής της έκθεσης, συμπληρώνει: «Μπορείς να φανταστείς το Ρέθυμνο χωρίς φοίνικες; Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μπορούσε να πιάσει και πιο εμπορικά σημεία, πιο ελκυστικά, αλλά η φύση είναι το χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Γιώργου, και στην ουσία δεν θέλαμε κάτι να προβληματίζει το κοινό, αλλά κάτι να δίνει χαρά και ελπίδα. Να δώσουμε λίγο χαρά, ενάντια σε όλη αυτή τη μαυρίλα που εδώ και δύο χρόνια τώρα μας βομβαρδίζει στα έργα. Εδώ βγαίνει η πινελιά, μια χαρά που την δίνουν τα ίδια τα χρώματα. Σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα αυτό που βλέπεις».
Η φύση για τον καλλιτέχνη σηματοδοτεί τη δημιουργικότητα και την ελευθερία, και δεν έχει παρά να συνδέεται με την τέχνη. «Όλη η δουλειά μου σχεδόν αποτελείται από λουλούδια. Έχω αναφορές από καλλιτέχνες που μου αρέσουν, όπως ο Van Gogh, ο David Hockney, ο Παναγιώτης Τέτσης, και γενικότερα οι ιμπρεσιονιστές. Μου αρέσει να βρίσκω το χρώμα, το ασχεδίαστο που έχει η ίδια η φύση που δεν σε νοιάζει αν είναι τέλειο, αν είναι λάθος… Ας είναι και λάθος. Αυτό το λάθος είναι το ωραίο. Κανένα πέταλο από κανένα λουλούδι, από κανένα φυτό ή από κανένα δέντρο, δεν είναι ίδιο με το άλλο. Όλα έχουν τις ανωμαλίες τους, τις ιδιαιτερότητές τους. Όλα είναι διαφορετικά. Εκείνο που μπορεί για κάποιον να είναι άσχημο, για άλλον είναι όμορφο, αυτή η διαφορετικότητα είναι που έχει την ομορφιά. Προσωπικά, αυτό είναι που με μαγεύει και μου δίνει την δύναμη να ζωγραφίζω».
Οι πίνακες ζωγραφικής του Γιώργου Πανταζή, που παρουσιάζονται στην γκαλερί «Μορφές» χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συζήτησης και δουλειάς έως ότου ολοκληρωθούν. «Στην αρχή έβγαινα στους δρόμους του Ρεθύμνου με ακουαρέλες, τα πρώτα προσχέδια γινόντουσαν έτσι, με ακουαρέλες επί τόπου στο σημείο. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, το κάναμε έργα όλο αυτό».
Στο Ρέθυμνο εργάζεται από το 2017 ως εικαστικός σε δημοτικά σχολεία, ενώ παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείται με σεμινάρια θεατρικής παιδαγωγικής και κοινωνικοποίησης μέσω της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο του Γάλλου. Ειδικότερα, εστιάζει στο πως μπορεί να επιτευχθεί η κοινωνικοποίηση μιας ομάδας, ασχέτως ηλικίας, μέσα από την αλληλεπίδραση, την συνεργασία και την ένωση που προσφέρει η τέχνη. Ο ίδιος συνδέει τη θεματολογία των σεμιναρίων του με τα λουλούδια: «Αυτή είναι η θεματολογία μου, και πάνω κάτω αυτό το βλέπεις και στην ίδια θεματολογία με τα λουλούδια. Επειδή τα λουλούδια, και η φύση γενικότερα, κοινωνικοποιείται αυτόματα και η ίδια. Δηλαδή, είναι μια διαδικασία. Θέλεις ένα οικοσύστημα από διαφορετικά άνθη και οντότητες για να δημιουργήσουν το δάσος και να επιβιώσει».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19:00 έως τις 22:00.
Η γκαλερί «Μορφές» βρίσκεται στην οδό Γοβατζιδάκη 18.