Στόχος η συσχέτιση της παρουσίας των ελαφιών με τον άνθρωπο στο Ρέθυμνο
Στο φως έρχεται πλούτος αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων με την ανασκαφή που πραγματοποιείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο μεγάλο σπήλαιο του Περιστερέ στο Ρέθυμνο από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αμερική. Η ανασκαφή που θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα.
Πλήθος ευρημάτων που αφορούν στη βιοποικιλότητα του τόπου μέχρι και δέκα εκατομμύρια χρόνια πίσω, έχουν ήδη βρεθεί, εμπλουτίζοντας τα στοιχεία του παρελθόντος σχετικά με τις συνθήκες επιβίωσης και συμβίωσης των όντων, κάτι το οποίο επιδιώκει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας που στόχο έχει την προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση των σπηλαίων που συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη.
«Ένας από τους στόχους μας είναι να συσχετίσουμε την παρουσία των ελαφιών με την παρουσία των ανθρώπων στο Ρέθυμνο. Να δούμε εάν για την εξαφάνιση των ελαφιών ευθύνεται η άφιξη του ανθρώπου, που ενδεχομένως τα κυνήγησε και τα εξαφάνισε», τόνισε σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.» ο παλαιοντολόγος του υπουργείου Πολιτισμού Αθανάσιος Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στα νησιά σε όλο τον κόσμο και με την ανασκαφή στο σπήλαιο του Περιστερέ επιδιώκεται η εύρεση πληροφοριών εάν συνέβη το ίδιο και στο Ρέθυμνο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασίου για την ανασκαφή του σπηλαίου στον Περιστερέ και τη σημασία που έχει για την ιστορία του τόπου: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σπήλαιο που διανοίγεται εντός ασβεστόλιθου που είναι ηλικίας γύρω κοντά στα 10 χιλιάδες χρόνια. Γίνεται ανασκαφή προκειμένου να βρούμε αφενός το αρχαιολογικό περιεχόμενο του σπηλαίου και αφετέρου το παλαιοντολογικό, δηλαδή υπολείμματα της ενδημικής πανίδας της Κρήτης που έζησε πριν από μερικές δεκάδες χρόνια. Η ανασκαφή ξεκίνησε στα μέσα Ιούνιο, γίνεται με κάθε λεπτομέρεια και τηρεί όλα τα πρωτόκολλα. Καταγράφονται τα πάντα, χαρτογραφείται η θέση του κάθε ευρήματος, τακτοποιείται μελετάται και δημοσιεύεται. Σε όλα τα σπήλαια κατά μήκος της ακτής του Ρεθύμνου, στη βόρεια ακτή της Κρήτης υπάρχουν πάρα πολλά απολιθώματα ενδημικής πανίδας, κυρίως ελαφιών. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ελαφιών που έζησαν στην Κρήτη πριν από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, και αυτά τα βρίσκουμε εκεί. Επειδή το σπήλαιο αυτό είχε κάποιες μορφολογικές διαφορές που το έκαναν πολλά υποσχόμενο, αρχίσαμε την ανασκαφή εκεί. Λίγα είναι τα ευρήματα μέχρι στιγμής, ίσως να περιμέναμε και κάτι πιο πλούσιο. Έχουμε βρει μεμονωμένα θραύσματα αγγείων ιστορικών χρόνων και επίσης αρκετά υπολείμματα οικόσιτων ζώων, δηλαδή χοίρων, βοδιών, αιγοπροβάτων και πολύ λίγα απολιθώματα των ενδημικών ελαφιών. Προσπαθούμε να βρούμε τη σχέση του ανθρώπου που πρωτοέφτασε στην Κρήτη με την ενδημική πανίδα, δηλαδή εάν ήταν υπαίτιος εξαφάνισής της, καθώς αυτό έχει συμβεί σε πάρα πολλά νησιωτικά περιβάλλοντα στη γη. Όταν πάτησε το πόδι του ο άνθρωπος εξαφανίστηκαν όλα τα ζώα της ενδημικής πανίδας, των μεγάλων θηλαστικών που υπήρχαν εκεί. Θέλουμε να δούμε εάν το ίδιο συνέβη και στην Κρήτη ή εάν τα ελάφια εξαφανίστηκαν με φυσικό τρόπο».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης οι φοιτητές από την Αμερική που συμμετέχουν στην ανασκαφή του σπηλαίου στον Περιστερέ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του αρχαιολογικού και παλαιοντολογικού πλούτου του Ρεθύμνου στο Παλαιοντολογικό Μουσείου, όπου τους έγινε παρουσίαση από τον παλαιοντολόγο κ. Αθανασίου και τον υπεύθυνο του μουσείου γεωλόγο κ. Βασίλη Σιμιτζή.