20 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ

Φωτογραφικό ταξίδι με θέμα την «Αυτοφροντίδα» στον Τόπο του Βοσκού

Κάτω από το φως της πανσελήνου, σε πέτρινη μήτρα

Τον «Τόπο του Βοσκού» στα Ανώγεια, επέλεξε η φωτογράφος Τόνια Αυγουστάκη για να παρουσιάσει έργα της σε μια έκθεση με τίτλο «Αυτοφροντίδα», το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Η καλλιτέχνης, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο σε ενημερωτικό της σημείωμα, αναφέρει για την έκθεσή της και την ιδέα του χώρου όπου θα παρουσιάσει τις φωτογραφίες της:

«Τη στιγμή που το καλοκαίρι αποχαιρετά και φιλά γλυκά το φθινόπωρο, σε αυτή τη χρονοστιγμή της αλλαγής και της μετάβασης, η αυτοφροντίδα έρχεται να μας θυμίσει τη δύναμη και τη σημασία της ύπαρξης της. Μέσα σε πέτρινη μήτρα θα πάλλεται η αγάπη. Η αγάπη για τον εαυτό.

Σε τόπο φυσικό, σε Μιτάτα, κοντά στο βουνό Ίδη (Ψηλορείτης), στον τόπο που φροντίστηκε ο Δίας, ο πατέρας των Θεών, ο γιος της Θεάς Ρέας.

Εκεί οι φωτογραφίες του 5ου φωτογραφικού ημερολογίου με θέμα την «Αυτοφροντίδα» θα συνομιλήσουν με τον μύθο της γέννησης και της φροντίδας του Δία! Τι θα πουν άραγε και ποια η σχέση μεταξύ τους; Τι μήνυμα φέρνει;

Εκεί μέσα θα συναντήσεις την Αυτοφροντίδα. Και μόλις την ανταμώσεις, η πέτρινη μήτρα θα αρχίσει να μαλακώνει τόσο που δε θα υπάρχει πια πέτρα ικανή να φυλακίσει το μήνυμα της. Θα έχει βγει έξω από αυτή και θα αντηχεί στα ψηλά βουνά. Θα πετάξει μακριά.

Σε μια μυσταγωγική χρονοστιγμή, σε ένα φωτογραφικό ταξίδι με θέμα την Αυτοφροντίδα. Την αγάπη για τον εαυτό. Να τη γνωρίσουμε, να τη νιώσουμε και να τη φωτίσουμε κάτω από το φως της πανσελήνου σε τόπο φυσικό».

Εκτός της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες δράσεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

*Καλωσόρισμα – προλόγισμα Αυτοφροντίδας – Τόνια Αυγουστάκη.

*Ο Ήχος των Κουρητών σήμερα, με την Ομάδα κρουστών της Ελεάννας *Παπανικολοπούλου (Μουσικός -Θεατρολόγος).

*Αφήγηση και συμβολισμός του Μύθου της ανατροφής – φροντίδας του Δία, με την Όλγα Ανδρεδάκη (Εκπαιδευτικός).

*Κρητικοί Ήχοι, Μιχάλης Σκουλάς – Λαούτο και Δημήτρης Ξυλούρης – λύρα.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Βιογραφικό

Η Τόνια Αυγουστάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι μαμά δύο αγοριών. Σπούδασε οπτική επικοινωνία και εργάζεται στον χώρο της εικαστικής τέχνης – Visual Artist – εδώ και 25 χρόνια. Είναι συνιδρύτρια του πολυβραβευμένου δημιουργικού γραφείου Spir.to. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φωτογραφίζει από τα επτά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στον φωτογράφο-φωτορεπόρτερ Γιάννη Γιαννακόπουλο καθώς και συμμετείχε από το 1998 σε κάποιους φωτογραφικούς κύκλους του Πλάτωνα Ριβέλη.

Η φωτογραφία υπήρχε πάντα μέσα σε ότι έκανε ως μέσο έκφρασης μηνυμάτων εφαρμοσμένων καθώς και καλλιτεχνικών. Ψάχνοντας πάντα την αρμονική σύνθεση, κάνοντας διάλογο με το φως και παρατηρώντας την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής ανακαλύπτει, μαθαίνει και εξερευνά. Η φωτογραφία για την ίδια είναι ένας δρόμος προς την αυτογνωσία. Συνδέεται με τη ζωή που προσπαθεί να βρει ισορροπία και ομορφιά, και γίνεται ένα γοητευτικό όχημα έκφρασης του εσωτερικού εαυτού.

Τα τελευταία χρόνια μελετάει τον χώρο του ψυχοδράματος το οποίο συνδύασε – «πάντρεψε» με τη μεγάλη της αγάπη τη φωτογραφία, εκδίδοντας τα τελευταία πέντε χρόνια τα Καλλιτεχνικά Φωτογραφικά ημερολόγια προσωπικής εξέλιξης «Tonia’s Photography Calendars» και συντονίζοντας Κύκλους Θεραπευτικής Φωτογραφίας.