14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Από φθινόπωρο οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Κολοκοτρώνη και η ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου

-Προσωρινοί ανάδοχοι και για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενεργείας σε 7ο και 13ο δημοτικό σχολείο

Σημαντικά έργα υποδομής και πολιτισμού όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, η βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας, αλλά και η τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται από το φθινόπωρο, καθώς ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο του σπηλαίου Γερανίου προσφορές κατέθεσαν συνολικά τέσσερις εταιρίες εκ των οποίων τη μεγαλύτερη έκπτωση πρόσφερε ο κ. Ανυφαντάκης με ποσοστό 23%.

Το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 214.000 ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Σε ένα δίμηνο και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής τυχόν ενστάσεων αλλά και η προσκόμιση των δικαιολογητικών, θα προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης του έργου.

Ο στόχος μέσα από τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση είναι το σπήλαιο να καταστεί επισκέψιμο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ώστε αφενός ο χώρος να προστατευθεί να αναδεχθεί και να γίνει ευρέως γνωστός ο πολιτιστικός πλούτος του σπηλαίου.

Η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.

Το έργο με ήπιες πάντα παρεμβάσεις όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ρεθύμνου, καθώς το σπήλαιο αυτό που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου, κρύβει σύμφωνα με τους επιστήμονες έναν πολιτιστικό θησαυρό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης η πράξη θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:

– Κατασκευαστικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο, με το ποσό των 213.999,99€.

– Επίβλεψη Αρχαιολογίας σπηλαιολογίας, με το ποσό των 39.360,00€.

Αντικείμενο του έργου είναι:

– Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.

– Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).

– Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2023.

 

Άνοιξαν οι προσφορές για το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης στην οδό Κολοκοτρώνη

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη συνολικού προϋπολογισμού 919.000 ευρώ κατατεθήκαν συνολικά πέντε προσφορές. Τη μεγαλύτερη έκπτωση προσέφερε η κοινοπραξία Αnteca με 27%.

Το έργο αυτό αφορά μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η περιοχή μελέτης έχει συνολικό εμβαδό περίπου 7.353 m2 και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου με συνολικό μήκος άξονα παρέμβασης 552,00 m. Στους βασικούς στόχους της μελέτης περιλαμβάνονται η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, η προστασία της κίνησης των πεζών, η διευθέτηση κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων με τις εγκεκριμένες από τη νομοθεσία διατομές και η εξασφάλιση των κατάλληλων ακτινών στροφής οχημάτων, απορριμματοφόρων, μικρών φορτηγών και πυροσβεστικών οχημάτων, όπου είναι απαραίτητη η διέλευσή τους, στη συμβολή των υπό μελέτη οδών με τις κάθετες σε αυτές. Παράλληλα στη μελέτη προβλέπεται βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με την οργάνωση και ενίσχυση φύτευσης, όπου είναι γεωμετρικά εφικτό σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων ψυχρών υλικών, η εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει τη χρήση του (καλαθάκια απορριμμάτων, καθιστικά παγκάκια, παρκινγκ ποδηλάτων, κ.τλ.), η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος του άξονα των οδών με κατάλληλα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

Παράλληλα, για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης του 7ου και του 13ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου προσφορές κατέθεσαν έξι εργολήπτριες εταιρίες για το κάθε ένα. Στο μεν 7ο δημοτικό η μεγαλύτερη έκπτωση ήταν της τάξεως του 33% ενώ για το 13ο 31.45%.Πρόκειται για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας 7ου δημοτικού σχολείου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη», καθώς και το έργο που αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 13ο δημοτικό σχολείο συνολικού προϋπολογισμού 773.250 ευρώ.