Την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου ζήτησε από το Ρεθύμνου όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος και πρόεδρος των εργαζομένων στον κλάδο, επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής Γιώργος Στεφανάκης.
Ο κ. Στεφανάκης στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας στο νησί είχε συναντήσεις με τοπικά στελέχη του κόμματος. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αγρότες και νέοι πρέπει με την ψήφο τους να ενισχύουν τους λαϊκούς αγώνες και να καταδικάσουν την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και της κυβέρνησης της ΝΔ.
«Το βασικό δίλημμα είναι αν ο κόσμος και κυρίως οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες, η νεολαία μας θα εγκρίνουν με την ψήφο τους την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης, τις κατευθύνσεις, οδηγίες που εξειδικεύονται στην Ελλάδα με την πολιτική των κομμάτων και της ίδιας της κυβέρνησης της ΝΔ ή θα την καταδικάσουν. Και μάλιστα εάν θα εκφράσουν με την ψήφο τους, τις διεκδικήσεις που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες και η νεολαία μας. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και στον Μητσοτάκη, που ήταν οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με συμβολική ημερομηνία τις 28 του Φλεβάρη, που ένα χρόνο μετά από το τραγικό, εργοδοτικό, κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, στο οποίο χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και μάλιστα νέα παιδιά, με δύο τρένα που συγκρούστηκαν στις ίδιες ράγες, πλημμύρισε η Ελλάδα από απεργούς, διαδηλωτές, νέους, φοιτητές, μαθητές διεκδικώντας μέτρα προστασίας υγείας, ασφάλειας, αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, πτυχία με αξία και προφανώς ακολούθησαν και άλλες απεργειακές κινητοποιήσεις. Σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ πρωτοστάτησε. Τα μέλη του, τα στελέχη του ήταν μπροστά, τροφοδότησαν αυτούς τους αγώνες. Πολλούς από αυτούς τους καθοδήγησε κι άμεσα μέσα από την δράση των κομμουνιστών στα συνδικάτα. Και εμείς λέμε ότι υπάρχει η ελπίδα αυτοί οι αγώνες να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, εάν το ΚΚΕ ενισχυθεί και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και κυρίως εκεί που ανατρέπονται. Γιατί ανατρέπονται μόνο στον δρόμο.
Αναφερόμενος στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού ο κ. Στεφανάκης, τόνισε πως «Είναι η απόδειξη ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν όλα τα άλλα κόμματα είναι για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες καταστροφικό».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις άθλιες όπως τις χαρακτήρισε συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας με μισθούς στα επίπεδα του 2011, την ώρα που το 2024, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, ανήρθαν στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ταμείο ανεργίας παραμένει στους 3 μήνες, σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις να βγουν εποχικοί εργαζόμενοι. Και μάλιστα τώρα έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για τη μεγάλη έλλειψη του προσωπικού στον τουρισμού και «μιξοκλαίνε» οι μεγαλοξενοδόχοι ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Πρώτον, οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, που δούλευαν στον τουρισμό, πετάχτηκαν στο δρόμο με 500 ευρώ και αναγκάστηκαν να αλλάξουν πάρα πολλοί συνάδελφοί μας δουλειά, κλάδο, επάγγελμα, για να καταφέρουν να επιβιώσουν, και όχι για να κάνουν το χόμπι τους. Δεν επέστρεψαν πίσω, διότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν σε τέτοιες συνθήκες εργασίας ξανά. Και ταυτόχρονα έχουμε μια ανεξέλεγκτη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, νέων επισιτιστικών καταστημάτων κλπ και προφανώς κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι ο πληθυσμός μιας περιοχής είναι συγκεκριμένος, μιας χώρας είναι συγκεκριμένος και έχουν βρει τη λύση τώρα να έρχονται εργαζόμενοι συνάδελφοι μας μετακλητοί, από χώρες της Αιγύπτου, του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, με αόριστες συνθήκες εργασίας, διαμονής και σίτισης. Μιλάμε για τη σύγχρονη σκλαβιά, που συνδέουν την εργασία απευθείας με μοναδικό εργοδότη. Αντίστοιχη κατάσταση ζουν εργαζόμενοι πλέον Έλληνες. Αυτή είναι η κατάσταση στον τουρισμό και εμείς λέμε, λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να το έχουν ως κριτήριο ψήφου, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, να εκφράσουν την καταδίκη τους και κυρίως τις διεκδικήσεις μας. Ποιες είναι αυτές; Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επανέλθει το Ταμείο Ανεργίας για όλο τον χειμώνα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους εργαζόμενους, μέχρι να ξεκινήσουν ξανά η δουλειά, να επανέλθει η 20ετία στο εφάπαξ, το οποίο το κόψανε όλα τα κόμματα, και να ενταχθούν στα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα οι μάγειρες, οι καμαριέρες, οι εργαζόμενοι στο σέρβις και όλες οι ειδικότητες που είχαν βγει το 2012».