Από τις ιστορικές οικογένειες οι Τρανταλήδηδες που κατάγονται από τον Άγιο Ιωάννη τον Καμμένο. Ο Αναγνώστης Τρανταλίδης ( 1845-;) οπλαρχηγός, έδρασε κατά τις επαναστάσεις του 1866 και του 1878, ενώ στην τελευταία κρητική επανάσταση ήταν του 1897 ήταν πληρεξούσιος στις επαναστατικές επιτροπές και διετέλεσε για πολλά χρόνια δήμαρχος Λάμπης.
Ο Κανάκης (1862-1921) ήταν δικηγόρος, αυτοδημιούργητος, μάλιστα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του χρειάστηκε να εργαστεί ως δάσκαλος.
Πιο γνωστός ο γιατρός Γεώργιος Τρανταλίδης (1881-1847) που αποκτώντας μεγάλη περιουσία έχοντας πολλές επιτυχίες ως χειρουργός, ευεργέτησε το Ρέθυμνο. Δυστυχώς όμως το κληροδότημά του δεν είχε το αποτέλεσμα που ονειρεύτηκε ο διαθέτης, εξαιτίας των όρων που προκάλεσαν διχογνωμία. Επρόκειτο όμως για μια μεγάλη περιουσία.
Ένας ακόμα Γεώργιος Τρανταλίδης τιμά την πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών με τις πρωτοβουλίες του, δρώντας πάντα με σεμνότητα και σεβασμό στις αξίες. Διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει προσωπικότητες της Τέχνης και της Επιστήμης με δικές του δαπάνες και μέσα από τον σύλλογό του Φίλων της Κλασικής Μουσικής προσπαθεί να προβάλει τον τόπο του.
Τελευταία εκδήλωση έγινε στις 13 Αυγούστου, όπου τιμήθηκαν οι πανεπιστημιακοί Ευτύχης Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, Χαρίκλεια Απαλανάκη, Μαρία Αρπατζάκη, Στέφανος Αρετάκης, Κώστας Αρκολάκης, Γιώργος Ατσαλάκης, Γεώργιος Βαβουρανάκης, Μανόλης Βεληβασάκης, Ιωάννης Βιζιριανάκης, Ειρήνη Βογιατζή, Ειρήνη Γαβριλάκη, Στέλλα Γιακουμάκη, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης, Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, Κώστας Δασκαλάκης, Μανόλης Δαφέρμος, Βασίλης Δαφέρμος, Χριστίνα Θεοδωράκη, Μιχάλης Καλογιαννάκης, Στυλιανός Κατάκης, Θεανώ Κοκκινάκη, Μανόλης Κοτζαμπασάκης, Στρατής Κουλιεράκης, Πέτρος Κουτράκης, Απόστολος Κυριτσάκης, Αντώνης Κυρίτσης, Χρήστος Λιονής, Τασούλα Μαρκομιχελάκη,Ιωάννης Μπουρμπάκης, Μαρία Μπραουδάκη, Άγγελος Παντουβάκης, Ελένη Παπαδάκη, Ελένη Παπαδογιαννάκη, Μανόλης Παπαδάκης, Ιωάννης Περυσινάκης, Θέμης Προδρομάκης, Γεώργιος Πυργιωτάκης, Μάνος Σαββάκης, Μανόλης Σειραγάκης, Ελισάβετ Σηφάκη, Κωνταντίνος Σπανουδάκης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, Ελένη-Μελίνα Ταμιωλάκη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κατερίνα Φλέμινγκ, Μαρία Χναράκη.
Στην ίδια τελετή τιμήθηκαν και οι δικαστικοί Εμμανουήλ Αντωνακάκης, Αντρέας Δουλγεράκης, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Σταύρος Κουτελιδάκης, Δημήτρης Κυριτσάκης, Βασίλης Ξενικάκης, Παρασκευάς Ξηρουχάκης, Αντώνης Μύτης, Στυλιανός Πατεράκης, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, Μανώλης Ρασιδάκης, Βαγγέλης Σταυρουλάκης, Γεώργιος Χλιαμπουτάκης και Σπύρος Φωτάκης
Τέλος τιμήθηκαν και οι καλλιτέχνες Ελένη Αντωνακάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη, Εύα Μαθιουδάκη, Χριστίνα Μαστρογιωργάκη, Μύρων Μιχαηλίδης, Μηνάς Μπορμπουδάκης, Αγλαία Περάκη και Μαρία Τσικνάκη.
Τη σεμνή αυτή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών. Συγκινητική η όλη προσφορά του κ. Τρανταλίδη, που χωρίς να επιβαρύνει κανέναν πήρε πάνω του όλο το βάρος της διοργάνωσης με σκοπό να πάρουν τα εύσημα μιας ευδόκιμης πορείας οι βετεράνοι και να ενισχυθούν ηθικά οι νεότεροι για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.
Από την πρόσφατη εκδήλωση στο Ρέθυμνο,ο κ. Τρανταλίδης,η αντιπεριφερειάρχης κυρία Λιονή και ο τ. Αρεοπαγίτης κ Δημήτρης ΚυρτσάκηςΈνας πολυσήμαντος Ρεθεμνιώτης
Από καιρό θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον σεμνό Μαικήνα του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι και με την ευκαιρία που μας δόθηκε είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.
– Γεννήθηκα στο Ρέθυμνο, απάντησε σε σχετικό μας ερώτημα, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σπούδασα νομικά στην Αθήνα και το Λονδίνο, όπου και εργάστηκα. Στη δικηγορία ασχολούμαι κυρίως με το ναυτικό δίκαιο. Ερασιτεχνικά ασχολούμαι και με τη μουσική. Στον ημερήσιο τύπο δημοσιεύονται άρθρα και επιστολές μου για καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
-Πότε ήταν η προηγούμενη εκδήλωσή σας;
– Πριν από τέσσερα χρόνια στο Σπίτι του Πολιτισμού βράβευσα περίπου 20 μουσικούς από το Ρέθυμνο για τη συμβολή τους στον πολιτισμό. Το ερέθισμα για την πρωτοβουλία αυτή έχει σαν αφετηρία την ενασχόληση μου με τη μουσική.
– Και παράλληλα υπηρετείτε τη Θέμιδα.
-Υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως δικηγόρος. Την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία μου τη οφείλω στον πατέρα μου Μανώλη Τρανταλίδη, δάσκαλο, που με ενέπνευσε σε αντίθεση με το υλιστικό πνεύμα της εποχής μας να εμφορούμαι από τις διαχρονικές εκείνες αξίες που με ωθούν να θαυμάζω, να εκτιμώ, να τιμώ και να προβάλλω αυτούς που διαπρέπουν στις επιστήμες και στις τέχνες.
– Ποια η σχέση σας με τον ευεργέτη του Ρεθύμνου;
– Όλοι οι Ρεθεμνιώτες γνωρίζουν για το κληροδότημα Τρανταλίδη. Ειδικότερα, ο συγγενής μου ιατρός Γ. Τρανταλίδης, με καταγωγή από το χωριό του παππού μου δηλ. τον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Αγίου Βασιλείου, μετεκπαιδευθείς στο Παρίσι μεταπολεμικά, προέβη σε μεγάλες δωρεές για το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Εξού και ο δρόμος πίσω από το νοσοκομείο με το όνομα του. Για το ετοιμόρροπο αλλά τεράστιας αξίας κτίριο στην καρδιά του Ηρακλείου, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο δήμων.
– Η μουσική πάντως ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε σας. Από πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτή;
– Όντως η μουσική μου ασκεί μεγάλη γοητεία δεδομένου ότι ασχολήθηκα από 11 χρονών με τη Βυζαντινή μουσική και αργότερα ήμουν μέλος της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση μου από τη Νομική Αθηνών και για όσα χρόνια εργάστηκα στο Λονδίνο ήμουν μέλος της διάσημης χορωδίας του Λονδίνου LSO, καθώς και της London Philharmonic Choir. Στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγ. Σοφίας Λονδίνου (Moscow Rd) ίδρυσα για πρώτη φορά χορωδία με Έλληνες φοιτητές. Η χορωδία εμφανίστηκε στο Conway Hall και οι Financial Times έγραψαν λίαν κολακευτικά σχόλια.
– Μιλήστε μας για την πρόσφατη εκδήλωση.
– Εδώ και πολλά χρόνια, συγκέντρωνα υλικό από δημοσιεύματα για τους Ρεθεμνιώτες επιστήμονες που αποτελούν τον πνευματικό φάρο της Κρήτης και τιμούν το κρητικό όνομα στα πέρατα της γης. Έτσι, στις 13 Αυγούστου, οι Κρήτες Επιστήμονες και ο σύλλογος Φίλων Κλασικής Μουσικής και Όπερας βράβευσαν Κρήτες-Ρεθεμνιώτες Επιστήμονες (περίπου 45 στον αριθμό). Οι βραβευθέντες διδάσκουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Ηarvard, Yale, Oxford,Cambridge, Toronto, John Hopkins, Toulouse, Pittsburgh κλπ) καθώς και σε ελληνικά. Σημειωτέον ότι βραβεύθηκαν επίσης οκτώ ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί (Αρεοπαγίτες- Εισαγγελείς) καθώς και Κρήτες καλλιτέχνες. Την πρωτοβουλία αυτή την ανέλαβα μόνος μου. Διευκρινίζεται πως τέτοια βράβευση δεν είχε λάβει χώρα ποτέ στο παρελθόν. Δεδομένου ότι πολλοί δεν παρέστησαν στη βράβευση λόγω προσωπικού κωλύματος ευελπιστώ πως θα παραστούν του χρόνου στις 12/8.
– Πως βλέπετε το σημερινό Ρέθυμνο; Έχει μέλλον πιστεύετε;
– Το Ρέθυμνο δυστυχώς, υποφέρει από το ναυτικό αποκλεισμό με απίστευτη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις των επιβατών. Εξάλλου, αναφορικά με τον Β.Ο.Α.Κ μέχρι σήμερα ο φόρος αίματος είναι τεράστιος και η νεολαία σκοτώνεται άδικα. Οι Κρήτες όφειλαν, εδώ και δεκαετίες να επαναστατήσουν για την απραξία της πολιτείας που ενώ είχε τα χρυσά κονδύλια (πακέτα Ντελόρ κ.λπ.) δεν τον κατασκεύασε. Ο ευλογημένος τόπος της Κρήτης πληγώνεται από το χαρακίρι της οδήγησης. Δεν θα σχολιάσω τώρα τις διάτρητες πινακίδες σαν να είσαι σε εμπόλεμη ζώνη, μπαλωθιές, νταηλίκια, καπετανάτα. Είναι ντροπή για το ένδοξο αυτό νησί. Καλή η λύρα και τα γλέντια, αλλά προέχει ο σεβασμός στην ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή. Σημειώνω πως στο Σπίτι του Πολιτισμού είχα παρουσιάσει το βιβλίο μου «Το ναυάγιο του «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» στη Φαλκονέρα» με 278 πνιγέντες. Για την ανείπωτη αυτή τραγωδία δεν βρέθηκε κανείς από το 1968 να γράψει έστω μία σελίδα. Ευελπιστώ πως το βιβλίο μου αυτό θα γίνει ταινία με Κρητικό σκηνοθέτη αφού πρόκειται για τον ελληνικό «Τιτανικό». Επίσης, με πληγώνει αφάνταστα ο βιασμός του περιβάλλοντος (με χιλιάδες αυθαίρετα), του αιγιαλού και της ρύπανσης των θαλασσών. Απαιτείται σεβασμός στο περιβάλλον για πραγματικά καθαρές θάλασσες. Το Ρέθυμνο έχει μέλλον όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον.
– Από πότε λειτουργεί ο σύλλογός σας;
-Ο σύλλογος που έχω ιδρύσει: Φίλων Κλασσικής Μουσικής και Όπερας λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια. Έχω διοργανώσει περίπου 200 εκδηλώσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και έχω βραβεύσει μεγάλα ονόματα της όπερας όπως Τηλιακός, Πουλίδου, Μανίκας, Βουδουράκη, Πετρόπουλος, Τρούσσα, Αγραφιώτη κ.λπ.
– Υπάρχει κάτι στο σύγχρονο Ρέθυμνο που σας ενοχλεί;
– Διευκρινίζω ότι σε κάθε επίσκεψή μου στον γενέθλιο τόπο – το Ρέθυμνο – αναβαπτίζομαι. Ο κύριος λόγος είναι η ανθρώπινη ζεστασιά, η θελκτική φιλοξενία, μοναδική στην Ελλάδα. Η ευγένεια περισσεύει, άλλος κόσμος. Αισθάνεσαι τον ξένο να νοιάζεται πιο πολύ από τον συγγενή σου. Οι Κρητικοπούλες είναι μελιστάλακτες στην ομιλία τους και εκπληκτικές νοικοκυρές. Ωστόσο, αυτό που με ενοχλεί στο σύγχρονο Ρέθυμνο είναι η αποστασιοποίηση από τα πολιτιστικά δρώμενα και η έλλειψη αξιοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πολιτεία ουδέποτε βράβευσε τον Ρεθεμνιώτη διακεκριμένο ερευνητή στις ΗΠΑ Παυλάκη, πασίγνωστο στο πανελλήνιο για τις συνεντεύξεις του περί πανδημίας ούτε και τον επίτιμο καθηγητή του ΜΙΤ Δασκαλάκη. Επίσης, ουδέποτε βραβεύτηκε η εκπληκτική υψίφωνος Τερέζα Στράτας (Στρατάκη) με καταγωγή από Ρέθυμνο, που διέπρεψε στον Καναδά.
– Γιατί αποφεύγετε να δώσετε δημοσιότητα σε τόσο λαμπρές εκδηλώσεις που διοργανώνετε;
– Στις εκδηλώσεις που διοργανώνω υπάρχει σχετική δημοσιότητα ανάλογα με τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου.
– Μελλοντικά σας σχέδια;
– Αναφορικά με το μελλοντικό μου στόχο σας ανακοινώνω ότι οργανώνω την ίδρυση κόμματος με τίτλο «Περιβάλλον και Δικαιοσύνη», αποβλέποντας σε ένα καλύτερο κόσμο. Κάνω έκκληση σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες να συνδράμουν στην πρωτοβουλία αυτή. Δεδομένου ότι το περιβάλλον είναι θέμα ζωής και θανάτου, τέτοιες πρωτοβουλίες προστατεύουν την ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή. Ο πυλώνας της δικαιοσύνης αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και η προστασία των θεσμών είναι το ύψιστο καθήκον κάθε ενεργού και ευσυνείδητου πολίτη.
– Να κλείσουμε με ένα μήνυμα στους συμπατριώτες σας;
– Το μήνυμα προς τους συμπατριώτες μου είναι να στηρίζουν τα πολιτιστικά δρώμενα με μετάγγιση ψυχών μιας και το Ρέθυμνο είναι η πόλη των γραμμάτων.