Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΗΦΑΚΗ*
Μετά το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Έντεκα μέρες χωρίς ήττα» που παρουσίασε το 2016 και είχε μεγάλη απήχηση, ο Γιώργος Δ. Σταράκης απόγονος θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα Περιβόλια Ρεθύμνου, εξέδωσε πρόσφατα το δεύτερο ιστορικό βιβλίο με τίτλο « Οι άτακτοι στον νομό Ρεθύμνης». Πρόκειται για ένα βιβλίο 390 σελίδων με απίστευτα ντοκουμέντα, αφηγήσεις πρωταγωνιστών των γεγονότων της κατοχής και της αντίστασης, αλλά και απογόνων ή συγγενικών τους προσώπων, με φωτογραφίες και λεπτομέρειες που φωτίζουν κάθε πτυχή. Ο συγγραφέας και επίμονος ερευνητής σε αυτή την εξαετία, που μεσολάβησε από την έκδοση του πρώτου βιβλίου, δεν σταμάτησε ούτε μέρα που να μην συγκεντρώνει στοιχεία, να παίρνει συνεντεύξεις , να αναζητά μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν εκείνη την δύσκολη περίοδο της κατοχής, αλλά που δεν έσκυψαν το κεφάλι και συνέχισαν να είναι ανυπότακτοι και άτακτοι όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου.
Θεωρώντας ότι η συγγραφή του βιβλίου αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους του και συντοπίτες του, που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία, πολλοί από τους οποίους πλήρωσαν με τη ζωή τους την αντίσταση, αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος που η προσπάθεια του απέδωσε καρπό, που είναι στη διάθεση όλων μας και ιδιαίτερα των νέων, ώστε να μάθουν πολλά για την ηρωική στάση των προγόνων τους.
Με τον ανιψιό του Μιχάλη Σταράκη επισκέφτηκαν το ιστορικό αρχείο Κρήτης στα Χανιά και έψαξαν να βρουν στοιχεία ντοκουμέντα, πράγμα που το πέτυχαν και όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ιστορικό αυτό βιβλίο. Παράλληλα ο Γιώργος Σταράκης ευχαριστεί πολλά άτομα και οικογένειες που τον βοήθησαν στην έρευνα του παραθέτοντας πληροφορίες και στοιχεία αρκετά εκ των οποίων δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά.
Στις διορθώσεις όπως τονίζει βοήθησαν ο αείμνηστος δήμαρχος και φιλόλογος Δημήτρης Αρχοντάκης, η επίσης φιλόλογος κ. Δώρα Αποστολάκη και η κ. Αθανασία Λαμπροπούλου (καθηγήτρια Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αγγλική λογοτεχνία και πολιτισμό). Ευχαριστεί επίσης τον κ. Κωνσταντίνο Μαμαγκάκη για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, καθώς επίσης την κ. Ιωάννα Τρουλλινού και κ. Σέμη Τσομπανάκη που έγραψαν τα κείμενα του βιβλίου που εκδόθηκε από τις εκδοτικές επιχειρήσεις Καλαϊτζάκης Α.Ε
Το βιβλίο προλογίζει με θερμά λόγια ο καθηγητής Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Μιχάλης Ταταράκης, ο οποίος κατάγεται από το ηρωικό Γερακάρι και έχει μνήμες από τις αφηγήσεις του πατέρα του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που φέρνει μνήμες και προκαλεί συναισθήματα, είναι οι φωτογραφίες που αποτελούν οικογενειακά κειμήλια, αλλά πλέον γίνονται γνωστές στο αναγνωστικό κοινό.
Μέσα στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου ο αναγνώστης θα μάθει πολλά πράγματα που ποτέ δεν έχει ακούσει, για τη γενναία στάση των προγόνων μας απέναντι στους κατακτητές που δεν περίμεναν τέτοια λυσσαλέα αντίσταση και τόσο καθολική συμμετοχή.
Οι θυσίες τόσων ανθρώπων που άφησαν τις οικογένειες τους πίσω και ανέβηκαν στα βουνά, ζώντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ας είναι παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, που στη σημερινή ταραγμένη εποχή ζουν μέσα σε αβεβαιότητα. Η Ευρώπη έχει σχεδόν 80 χρόνια ειρήνη, αλλά σήμερα με τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Με την ευχή να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, συγχαίρω τον αγαπητό Γιώργο Σταράκη για την επιμελημένη αυτή έκδοση, που φωτίζει εκείνη τη πολύ δύσκολη, αλλά και ηρωική περίοδο της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της Κρήτης, Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία του Ρεθύμνου.
Κλείνοντας του αφιερώνω μια μαντινάδα και του εύχομαι να έχει την υγειά του να συνεχίζει να γράφει βιβλία που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας:
«Οι άτακτοι δε χάθηκαν, δίπλα μας πορπατούνε
ψυχές απου΄ ναι αδούλωτες μα εμείς δε τζι θωρούμε»
* Ο Γ. Ι. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης) είναι στιχουργός – παραγωγός ραδιοφώνου (Ράδιο Μεγαλόνησος)