Ο θησαυρός της κρητικής γης με ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων, όπως λάδι, μέλι, κρασί και χαρούπι, αλλά και ποικιλία έργων χειροτεχνίας, πρωταγωνιστούν και φέτος στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής που ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης του Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Καθημερινά οι πολίτες του Ρεθύμνου, αλλά και επισκέπτες, μπορούν να επισκέπτονται τον Δημοτικό Κήπο προκειμένου να δουν από κοντά τα 48 περίπτερα και να γνωρίσουν από κοντά τους Κρητικούς παραγωγούς, να γευτούν τα προϊόντα τους και να μάθουν για τον τρόπο παραγωγής τους.
Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνης έχει μεριμνήσει για ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, αλλά και μουσικά προγράμματα για ενήλικες.
Τα εγκαίνια της γιορτής πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργου Γιακουμάκη, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Την έναρξη της γιορτής χαιρέτησαν οι διοργανωτές, η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, που για 10η χρονιά αναδεικνύουν την κρητική γαστρονομία και τους ντόπιους παραγωγούς μέσω της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα και συμβάλλοντας στην αναγνωρισιμότητά τους τόσο στην εγχώριο, όσο και στην διεθνή αγορά.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον επικείμενο τίτλο που διεκδικεί η περιφέρεια για το 2026, αυτόν της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης, τονίζοντας ότι ο ρόλος της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο είναι σημαντικός για τη διεκδίκηση αυτού του τίτλου. Συγκεκριμένα επεσήμανε:
«Είναι μια διοργάνωση που φέτος αποκτάει ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με την προετοιμασία για την ανακήρυξη του νησιού μας ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Είναι μια εξέλιξη με ιδιαίτερο βάρος, καθώς η επικείμενη απόφαση του διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας θα αποτελέσει ακόμα μια ψηφίδα στην ιδιαίτερη ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων μέσα από την κρητική γαστρονομία. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμβαδίζει με την πολιτική της περιφέρειας Κρήτης γύρω από την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς μας. Ιδιαίτερα γύρω από τον τομέα της γαστρονομίας, συνεχίζουμε την πορεία για την ενίσχυση και την υποστήριξη κάθε τοπικής πρωτοβουλίας και την κινητοποίηση και υποστήριξη των συνεργασιών».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, επικρότησε στον χαιρετισμό της την εξωστρέφεια και τη δυναμική που έχει η γιορτή, τονίζοντας:
«Η γιορτή μας αυτή χρόνο με τον χρόνο ενδυναμώνει, έχει καλύτερη ποιότητα προϊόντων και εκθετών. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για τους εκθέτες μας που χρόνο με τον χρόνο προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε καλύτερη την οργάνωση. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υποσχόμαστε του χρόνου να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Όπλο μεγάλο της Ελλάδας, της Κρήτης και του Ρεθύμνου είναι τα ποιοτικά μας προϊόντα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε και σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους επισκέπτες μας».
Για τα οφέλη της κρητικής διατροφής, καθώς και για το εγχείρημα των τοπικών παραγωγών με τη συμμετοχή τους στην γιορτή αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Μιχάλης Βάμβουκας:
«Για την τεράστια σημασία που έχει η κρητική διατροφή στην υγεία μας και ο κρητικός τρόπος ζωής που συμβάλει καταλυτικά στη μακροζωία έχει αποφανθεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Με την ιδιότητά μου ως αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας θέλω να σταθώ σε μια άλλη εξίσου βασική παράμετρο που είναι η ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που εργάζονται σκληρά για να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία επιδιώκουμε να καθιερωθούν στην προτίμηση των καταναλωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τέτοιου είδους δράσεις, όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που για επτά ημέρες θα δώσει την ευκαιρία στου επισκέπτες να γευτούν τα προϊόντα του τόπου μας, να τα γνωρίσουν και παράλληλα να έρθουν σε επαφή και με τους αφανείς ήρωες που είναι οι παραγωγοί μας. Άλλωστε βασική φιλοσοφία όλων των διοργανωτών αυτής της γιορτής είναι να καταφέρουμε να προωθήσουμε τα κρητικά προϊόντα και να ενθαρρύνουμε τις εμπορικές συμφωνίες για τους παραγωγούς του νησιού μας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε για εξωστρέφεια της κρητικής αγροδιατροφικής και χειροτεχνικής παραγωγής».
Στην ιστορία και τη σημασία της Γιορτής Κρητικής Διατροφής για την πόλη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Ο πλούτος της κρητικής γης διεγείρει διαχρονικά την αγάπη και τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων της που μετουσιώνονται σε αγαθά, τα οποία συνθέτουν το διατροφικό μας πολιτισμό, διασφαλίζουν τη διανοητική και βιολογική μας εξέλιξη και ασκούν καταλυτική επίδραση στην ποιότητα της ζωής μας, της προσωπικής και κοινωνικής. Την αρχέγονη αυτή αλληλεξάρτηση και συμπόρευση του Κρητικού με τη γη του, το φυσικό περιβάλλον του και την πολιτισμική του κληρονομιά, τιμούμε μέσα από τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που ανοίγει τις πύλες της στους συμπολίτες κι επισκέπτες μας στον φιλόξενο Δημοτικό μας Κήπο. Μια Γιορτή που είναι συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των νεανικών χρόνων πολλών εξ ημών και συνεχίζει, την τελευταία δεκαετία, εμπλουτισμένη και ανανεωμένη, να γίνεται μέρος των αναμνήσεων που θα έχουν οι νέοι μας στο μέλλον από τα καλοκαίρια στο γενέθλιο τόπο τους, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μας από τον τόπο διακοπών τους. Είμαστε περήφανοι ως δήμος Ρεθύμνης, για τη συμβολή μας στη διάσωση και αναγέννηση του θεσμού, που γεννήθηκε ως Γιορτή Κρασιού κι ενηλικιώθηκε ως Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Η άψογη συνεργασία του δήμου μας με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου στη διοργάνωση της Γιορτής, κατατίθεται ως τεκμήριο δημιουργικής σύνθεσης δυνάμεων που ατενίζουν το μέλλον του νησιού μας, αντλώντας ιδέες και πρακτικές από το θησαυροφυλάκιο του κοινού μας παρελθόντος».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, καλωσόρισε τον κόσμο στην φετινή γιορτή κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις:
«Ως φορείς της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, όλοι μας υποστηρίζουμε το ότι η σταθερή και πραγματικά σίγουρη ανάπτυξη του τόμου μας, θα πρέπει να βασιστεί σε δύο πυλώνες, την πρωτογενή μας παραγωγή και τον τουρισμό. Ο κοινός στόχος μας είναι η αναβάθμιση τόσο του τουριστικού προϊόντος, όσο και της γαστρονομίας μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand name «Κρήτη» και την υποστήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας. Η προβολή τους μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της θέσης του Ρεθύμνου στο παγκόσμιο τουριστικό και διατροφικό γίγνεσθαι. Η γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί επίσης ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία αλυσίδων αξίας για τις επιχειρήσεις μας, βήμα βασισμένο σε αυθεντικές γεύσεις και σε πρότυπα ποιότητας. Όσο για τους επισκέπτες μας, τους δίνει μια ευκαιρία γνωριμίας με ποιοτικά διατροφικά, αλλά και χειροτεχνικά προϊόντα».
Το πρόγραμμα της Τετάρτης 3 Ιουλίου
19:15 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:15 – 20:30: Παιδική Ζώνη
Η θεά Δήμητρα με τον Ζαχαροζυμωμένο αναζητούν το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου. Εργαστήριο εικαστικών με μοσχομυριστά και χρωματιστά ζυμάρια. Με την Μαρία Τσουκνάκη.
19:15 – 20:30: Κεντρική Σκηνή
Αρώματα και Χρώματα από τους Μινωϊκούς Κήπους της γιαγιάς. Από την ομάδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς των ΚΑΠΗ Δήμου Ρεθύμνης.
20:45 – 21:15: Λαογραφικός Όμιλος «Χοροκρήτες» με το συγκρότημα του Νίκου Λαγουδάκη.
21:30 – 23:00: Συναυλία με το μουσικό σχήμα «GreCanto» – Βόλτα στις Μουσικές του Κόσμου
Οι GreCanto μας προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο: από τα Γαλλικά bistrot στα σοκάκια της Ισπανίας και στον ρυθμό της όμορφης Νάπολης, από τη μαγεία των μιούζικαλ και της μουσικής του κινηματογράφου στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Εκεί όπου η μουσική ενώνει και γεμίζει συναισθήματα.
Μαριέλλα Βιτώρου: φωνή
Σπύρος Ξενιτόπουλος: φωνή, ακορντεόν
Γιάννης Κιαγιαδάκης: πιάνο
Μιχάλης Αυλωνίτης: μπάσο
Χριστόφορος Πιτσιδήμος: ντραμς