Η γλουτένη είναι μια ουσία πρωτεϊνικής φύσεως, με χαμηλή βιολογική και θρεπτική σημασία και βρίσκεται σχεδόν παντού, όπως στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα δημητριακά όπως κριθάρι και σίκαλη, στο ψωμί, το κέικ, ζυμαρικά, τσιπς, σάλτσες, σούπες. Η γλουτένη επίσης μπορεί να περιέχεται σε προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, όπως τα προϊόντα περιποίησης σώματος, οδοντόκρεμες, τα σαμπουάν, οι κρέμες χεριών και τα καλλυντικά. Έχει τεχνικές ιδιότητες, γιατί δίνει ελαστικότητα στη ζύμη και επομένως μπορεί να περιέχεται στο ψωμί, στα ζυμαρικά εν γένει και άλλα τρόφιμα.
Επίσης χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ουσία σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για να τους δώσει μεγαλύτερη συνοχή, όπως μίγματα σχετικών τροφίμων για να έχουν ομοιογένεια και να είναι συμπαγή.
Σχέση με την υγεία
Η γλουτένη δεν βοηθάει την χώνεψη και γενικά την λειτουργία της πέψης και επομένως δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό (κοιλιοκάκη), γιατί φθάνοντας στο λεπτό έντερο, το ανοσοποιητικό σύστημα τη θεωρεί ως ξένο μέσο και της επιτίθεται με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το ίδιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως αναιμία, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, δερματικά εξανθήματα και σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Τρόποι αντιμετώπισης
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την γλουτένη, μπορεί να αντιμετωπισθούν προκαταβολικά.
1) Yιοθετώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη για κάποιο χρονικό διάστημα συνήθως για 2-3 βδομάδες και στην συνέχεια επανέλεγχο εάν δημιουργείται κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα της κοιλιοκάκης
2) Με συμπληρώματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων που βοηθούν την επούλωση των βλαβών και φλεγμονών του γαστρεντερικού συστήματος.
3) Με προ βιοτικά τα οποία περιέχουν φιλικά βακτήρια που βοηθούν την πέψη, αλλά επίσης βοηθούν στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου.
4) Οι βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β3, Β6, και Β12) στηρίζουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προσοχή
Προς αποφυγή προβλημάτων από την γλουτένη, πρέπει κατά τη διαδικασία αγοράς τυποποιημένων τροφίμων, να διαβάζουμε τις ετικέτες των και να καταλήγουμε σε αυτά που δεν την περιέχουν.
Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, έχουν επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και όχι μόνον στα φαρμακεία, όπως παλαιότερα.
Όμως η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη, μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες στον οργανισμό μας, γιατί έτσι ο οργανισμός μας στερείται βασικών βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, γιατί στα τρόφιμα που περιέχεται γλουτένη συνήθως περιέχονται τα παραπάνω.
Λίγα λόγια για την τροφική δυσανεξία
Η τροφική δυσανεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο είναι η άμυνα του οργανισμού κατά των ξένων εισβολέων, όπως είναι οι τοξίνες, οι παθογόνοι οργανισμοί και οι ιοί.
Το πρόβλημα είναι, ότι τα συμπτώματα της δυσανεξίας δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει γλουτένη, όπως συμβαίνει με τις αλλεργίες .
Το λεγόμενο GoldenTest καθιερώθηκε από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι το μόνο αξιόπιστο τεστ τροφικής δυσανεξίας, το οποίο ανιχνεύει τα κατάλληλα αντισώματα.
Πηγές
– Βιβλιογραφία
– Διαδίκτυο