Περισσότεροι από 350 τίτλοι περιλαμβάνονται στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου
Η παράδοση του Ρεθύμνου στα γράμματα και τον πολιτισμό ξεδιπλώνεται μέσα από την έκθεση βιβλίου Ρεθεμνιωτών συγγραφέων που παρουσιάζεται στο Σπίτι του Πολιτισμού. Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και λειτουργεί για το κοινό καθημερινά 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 8 μ.μ. έως και τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.
Το κέντρο μέσα από την πρωτοβουλία αυτή επιχειρεί ένα άνοιγμα στο κοινό, προκειμένου να γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές το πλούσιο συγγραφικό έργο της πόλης, ενώ ο στόχος είναι η έκθεση αυτή να αποτελέσει θεσμό και μάλιστα με την υλοποίηση δύο εκθέσεων ετησίως: Μία κάθε Δεκέμβριο με το ρεθεμνιώτικο βιβλίο και μία κάθε Αύγουστο με παγκρήτιο χαρακτήρα με τα βιβλία όλων των κρητικών συγγραφέων. Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία πλήθους κόσμου αρχών και φορέων του τόπου.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας για την έκθεση ανέφερε ότι: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σήμερα γίνεται μια αρχή για να γνωρίσουμε τα βιβλία όλων των Κρητών συγγραφέων. Η Κρήτη έχει πολλούς συγγραφείς, έχει πολλούς ποιητές, έχει πολλούς ερευνητές και κάποια στιγμή θέλουμε να γνωρίσουμε το έργο τους. Το έργο τους είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές εκθέσεις. Εγώ θα ήθελα από τη θέση μου να ευχαριστήσω την κ. Λαδιά που μας έκανε την πρόταση για την έκθεση και να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες της με τους οποίους έστησαν την έκθεση. Εύχομαι το Ρέθυμνο να αποκτήσει πάλι εκείνον τον καλό προσδιορισμό «η πόλη των γραμμάτων», που έχουμε καιρό να τον ακούσουμε. Θα θέλαμε αυτή η έκθεση να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλη την Κρήτη.
Η δημοσιογράφος Εύα Λαδιά, μέλος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας που έχει και την πρωτοβουλία της έκθεσης εμφανίστηκε συγκινημένη και σε δηλώσεις της τόνισε: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια ξανά αρχίζει αυτός ο θεσμός των εκθέσεων ρεθεμνιώτικου βιβλίου. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό το γεγονός ότι μας έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας ο Σεβασμιότατος από τα Καλάβρυτα, ότι θα παραχωρήσει χώρο στο κτίριο «Θεομήτωρ» για τη λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης, γιατί στόχος είναι κάθε Δεκέμβριο να έχουμε έκθεση ρεθεμνιώτικου βιβλίου και κάθε Αύγουστο Παγκρήτια έκθεση βιβλίου, έτσι για να τονώσουμε και να ξαναγίνουμε η πόλη των γραμμάτων και τεχνών».
Όπως είπε η έκθεση περιλαμβάνει περί τους 350 τίτλους βιβλίων από το 1900 μέχρι και σήμερα ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση εμπλουτίζεται διαρκώς.
Η κ. Λαδιά ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και στο στήσιμο της έκθεσης.
Η διευθυντήρια της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Ελένη Κωβαίου, μιλώντας στη διάρκεια της έκθεσης ανάφερε πως αυτή στοχεύει να αποτίσει φόρο τιμής στους εκλιπόντες συγγραφείς, που με την πένα τους τίμησαν τον τόπο τους, διευρύνοντας τόσο τις γνώσεις, όσο και την ευαισθησία μας και συνέχισε λέγοντας πως: «Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να σφίξουμε από κοντά το χέρι όσων σήμερα είναι παρόντες και με αφοσίωση ερευνούν, συλλέγουν, συνθέτουν και δείχνουν έργα τους στο Ρέθυμνο, είτε είναι είτε δεν είναι Ρεθεμνιώτες. Ανάμεσά τους πολλοί πανεπιστημιακοί, πολλοί ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, πολλοί φοιτητές που χρόνια τώρα ζουν και εργάζονται στο Ρέθυμνο, συνδέοντας την προσωπική τους ζωή και σταδιοδρομία με τον τόπο και συνεισφέροντας τα μάλα στην πνευματική του καταξίωση. Η ίδια η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και το έργο των Ρεθεμνιωτών στην καταγωγή συγγραφέων που έζησαν ή ζουν εκτός του γενετήριου τόπου τους. Θέλω επίσης να ελπίζω ότι η σημερινή εκδήλωση λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους νέους δημιουργούς που τώρα πρωτο-ανοίγουν τα φτερά τους, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να καταθέσουν σε αυτήν εδώ την αίθουσα και το δικό τους παρόν, κάνοντας ελπιδοφόρο το μέλλον αυτού του τόπου. Τη σημερινή εκδήλωση ίσως θα έπρεπε να την είχαμε αφιερώσει στον αείμνηστο Γιώργο Εκεκάκη, ο οποίος είχε τη ψυχική και σωματική αντοχή να καταγράψει τα κρητικά βιβλία», ανέφερε.
Όπως είπε η κ. Κωβαίου είναι άγνωστος ο αριθμός των εντύπων που φέρουν ως τόπο έκδοσης το Ρέθυμνο. Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κρήτης όπως είπε υπάρχουν 2.097 τίτλοι βιβλίων, περιοδικών και εντύπων που εκδίδονται στο Ρέθυμνο. «Θα ήταν ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε πόσους αντίστοιχους τίτλους διαθέτει η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Με βάση τα δεδομένα και των δύο βιβλιοθηκών, θα ήταν προς το συμφέρον όλων μας να ξεκινούσαμε την κατάρτιση μιας τέτοιας ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας, με ποικίλες συνάμα πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των συγγραφέων, στηριζόμενοι και στις υπάρχουσες εργασίες των Ρεθεμνιωτών ιστορικών και αρχαιοδιφών. Θα είχαμε έτσι το επιθυμητό σύνολο της ρεθεμνιώτικης βιβλιογραφίας που θα αποτύπωνε την εξέλιξη της ρεθεμνιώτικης τυπογραφίας και θα απεικόνιζε το εμπεριστατωμένο γράφημα της πνευματικής ζωής της πόλης ανά τους αιώνες».
Παράλληλα κλείνοντας την ομιλία της η κ. Κωβαίου αναφέρθηκε στο σήμερα και στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών μεταξύ των οποίων και η Τεχνητή Νοημοσύνη και το ChatGPT, αναρωτώμενη ποιές θα είναι οι επιδράσεις – επιπτώσεις στο βιβλίο. «Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον κόσμο του βιβλίου; Πως θα γράφονται τα βιβλία του μέλλοντος; Πως θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται και αποτελούν τη βάση για την αλλαγή παραδείγματος και την πρόοδο του πολιτισμού; Ποιος θα είναι, με άλλα λόγια, ο λόγος του διανοούμενου σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι θα καταφεύγουν σε αυτό το νέο εργαλείο, που ως μαντείο των Δελφών θα χρησμολογεί διεκδικώντας, πολύ φοβάμαι, την αυθεντία στη γνώση, συσχετίζοντας με αστρονομικές ταχύτητες μια πληθώρα βάσεων δεδομένων, που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει; Θα γίνουμε άραγε σοφότεροι; Ή θα περιπέσουμε σε μια άνευ προηγουμένου χειραγώγηση, απεμπολώντας όχι μόνο την απόλαυση της γνώσης που αποκτιέται σταδιακά μέσα από τη διαρκή πνευματική καλλιέργεια στην οποία τα βιβλία συνεισέφεραν μέχρι σήμερα τα μέγιστα, μα και το αυτεξούσιο που αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα. Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι της ώρας. Εύχομαι όλα αυτά που κατάθεσα να αποδειχτούν κινδυνολογίες και η τεχνολογία να συνεχίσει να μας ευεργέτη όπως έγινε με την ψηφιακή τεχνολογία, που άνοιξε τον κόσμο της παγκόσμιας γνώσης του χρήστη του διαδικτύου, ευεργετώντας τους πάντες και ειδικά εμάς, που ζούμε στην περιφέρεια επιβάλλοντας έναν πρωτόγνωρο, ψηφιακό, ανθρωπισμό» κατέληξε.