Θετικές είναι οι εξελίξεις για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και στην κατασκευή νέου αμφιθεάτρου στου Γάλλου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τη συνεδρίασή του της 11ης Απριλίου το Πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Κρήτης, λειτουργώντας ως συμβούλιο διοίκησης, ανέδειξε την εταιρεία «Intrakat Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων» ως προσωρινό ανάδοχο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.».
Ο προσωρινός ανάδοχος έχει στη διάθεσή του έξι μήνες, για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά οριστικής κατακύρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στου Γάλλου.
Συνοπτικά, προβλέπεται η κατασκευή:
α. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου: 1.810 κατοικίες δυναμικότητας 2.710 κλινών βορείως της Φιλοσοφικής σχολής (1650 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (30 ΑΜΕΑ), 130 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερη είσοδος βορείως της Πανεπιστημιούπολης, οδοποιίες και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, δεύτερο εστιατόριο, play room, υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, χώροι διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.τλ., συνολικής δομημένης επιφάνειας 65.099 τ.μ.
β. Στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου: 1.026 κατοικίες δυναμικότητας 2.136 κλινών σε χώρο νοτίως του Γυμναστηρίου (743 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (23 ΑΜΕΑ), 250 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερος βιολογικός σταθμός, νέο Κέντρο Δεδομένων, με συνοδές υποδομές όπως παραπάνω, συνολικής δομημένης επιφάνειας 40.555 τ.μ.
γ. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου Νέο Μεγάλο Αμφιθέατρο (ΝεΜΑ) δυτικά της Φιλοσοφικής σχολής, ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο δυναμικότητας 800 θέσεων, δομημένης επιφάνειας 5.639 τ.μ. με όλες τις σύγχρονες υποδομές (χώρος στάθμευσης 200 θέσεων + 400 δίκυκλα, στούντιο ηχογράφησης, μεταφραστικοί θάλαμοι, αίθουσα πρόβας, αίθουσα διδασκαλίας, καμαρίνια, εστιατόριο κ.τλ.)
Οι υποδομές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν ευεργετικά όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας. Οι δικαιούχοι και οι όροι χρήσης θα καθοριστούν μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης δύναται να χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ΙΦΣ ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης Οικονομικών του πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Σπανουδάκης, μετά από επίπονες προσπάθειες και σκληρή δουλειά πλέον το έργο έχει την τεχνική αρτιότητα που απαιτούσε η διαγνωστική διαδικασία και προχωρά η υλοποίησή του, η οποία χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά συνολικά για την πόλη του Ρεθύμνου. Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη διαδικασία που έπεται ο κ. Σπανουδάκης, είπε: «Ο προσωρινός ανάδοχος πρέπει τώρα να εκτελέσει σημαντικές ενέργειες για την εξέλιξη του έργου, όπως είναι να συστήσει την εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα εκτελέσει το έργο, καθώς και να παράσχει τις προβλεπόμενες εγγυήσεις. Το χρονικό περιθώριο που ορίζει η πρόσκληση για να εκτελέσει τις ενέργειες αυτές, που είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, είναι έξι μήνες. Αφού παραδώσει ο προσωρινός ανάδοχος όσα οφείλει στην αναθέτουσα αρχή (το Πανεπιστήμιο), στη συνέχεια η αναθέτουσα αρχή θα αξιολογήσει τα δικαιολογητικά οριστικής κατακύρωσης και εάν και αφού τα εγκρίνει θα προωθήσει όλο τον φάκελο του έργου για έλεγχο νομιμότητας στο ελεγκτικό συνέδριο. Όταν λέμε όλο τον φάκελο εννοούμε από την πρώτη ενέργεια που έγινε το 2019, μέχρι την τελευταία που γίνεται τώρα. Η αρχική πρόβλεψη είναι έξι μήνες που το ορίζει η πρόσκληση, αλλά εάν ο ανάδοχος τα φέρει σε τέσσερις μήνες και ζητήσει παράταση δύο μήνες, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα, έχει το δικαίωμα. Τα δύσκολα ήταν τα γραφειοκρατικά και τα τεχνικά εμπόδια,ώστε το έργο να έχει την τεχνική αρτιότητα που απαιτούσε η διαγωνιστική διαδικασία. Όπως ήταν, για παράδειγμα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις δύο πανεπιστημιουπόλεις, τοπογραφικά διαγράμματα σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, οριοθέτηση ρεμάτων κ.λπ. Αυτά είναι που απαίτησαν κάποιον χρόνο για να ολοκληρωθούν, τώρα όμως δεν υπάρχουν αυτά τα εμπόδια, έχουν γίνει επιτυχώς. Η διαγωνιστική διαδικασία θα οδεύσει όπως προβλέπεται. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί περί τίνος πρόκειται και τι θα σημαίνει για τον τόπο μας αυτό το έργο».