Με εβδομήντα πέντε πτήσεις τσάρτερ με προορισμό την Κρήτη θα κλείσει ο πρώτος μήνας της άνοιξης για την Κρήτη, η οποία υποδέχεται τους πρώτους Ευρωπαίους επισκέπτες. Μέχρι στιγμής έχει ανοίξει το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης, μιας και ο αριθμός των επισκεπτών είναι ακόμα μικρός και σίγουρα δυσανάλογος με το πλήθος των καταλυμάτων, ωστόσο σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να έχει λειτουργήσει η συντριπτική πλειοψηφία του ξενοδοχειακού δυναμικού. Η παρουσία των πρώτων λίγων επισκεπτών πάντως είναι εμφανής στη πόλη του Ρεθύμνου και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την ελπίδα και προσδοκία των επαγγελματιών να κάνουν καλό ποδαρικό και η σεζόν να εξελιχτεί σε υψηλά νούμερα τόσο από πλευράς αφίξεων όσο κυρίως από πλευράς εισπράξεων.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων έχει πραγματοποιηθεί περίπου το 50% των κρατήσεων όλης της σεζόν. Το ευχάριστο και ταυτόχρονα αισιόδοξο είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση, που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο βραχνά για την Ευρώπη, δεν φαίνεται να επηρεάζει την τουριστική ζήτηση. Αυτό καταγράφεται ως στοιχείο με δεδομένο ότι ήδη από τον Δεκέμβριο η ροη των κρατήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι πάρα πολύ ικανοποιητική για τα ξενοδοχεία. Ακόμα και η ευέλικτη πολιτική των ακυρώσεων, που μπορεί κανείς επτά μέρες πριν την κράτησή του να ακυρώσει τις διακοπές του, δεν ανησυχεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως η ροή του όγκου των κρατήσεων είναι τέτοια που ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες ακυρώσεις αυτές δεν μπορούν να ανατρέψουν σημαντικά το θετικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Όπως λένε οι ξενοδόχοι η βούληση των επισκεπτών για διακοπές και η προτίμησή τους για τον τόπο μας δείχνει να υπερτερεί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης:
«Είχαμε γύρω στις 10 πτήσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μεγαλύτερο όγκο με 40 πτήσεις θα έχουμε την 1η Απριλίου. Δεν έχουν ανοίξει πολλά μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί. Έχει ανοίξει περίπου το 10% σε ολόκληρη την Κρήτη. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά θα ανοίγουν σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα ξενοδοχεία και θα κορυφωθεί η κίνηση στις αρχές Μαΐου. Οι πολλές πτήσεις που περιμένουμε αυτές τις ημέρες είναι από Γερμανία, Ισραήλ που έχουν τώρα διακοπές, Γαλλία, Αγγλία, από τις παραδοσιακές μας αγορές δηλαδή. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε τουλάχιστον όπως πέρυσι, εάν πάνε όλα καλά. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε εκλογές και ο τουρισμός θέλει ειρήνη και κυβέρνηση, όχι ακυβερνησία. Η φετινή σεζόν θα είναι τουλάχιστον σαν τη σεζόν του 2022 σε αφίξεις και εισπράξεις».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Τα νούμερα των κρατήσεων, η προ-πωλητική περίοδος που πάντα τελειώνει περίπου 31 Μαρτίου έχει πάει πολύ καλά. Είναι από τις πολύ καλές περιόδους όσον αφορά τις πωλήσεις και τα ποσοστά που είναι αρκετά ψηλά για τα περισσότερα ξενοδοχεία και τις περισσότερες αγορές αντίστοιχα. Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο και η επόμενη περίοδος, γιατί η ροή δείχνει μια φυσιολογικότητα και μια κανονικότητα που, απ’ ό,τι βλέπουμε από τις συνθήκες αυτήν τη στιγμή, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί άμεσα. Οπότε θα συνεχιστεί να είναι εξίσου καλά. Εάν πάνε όλα καλά και δεν προκύψουν κάποια άλλα γεγονότα που να επηρεάσουν τον τουρισμό άμεσα, θεωρώ ότι θα μιλάμε για μια πολύ καλή χρονιά».
Καλύτερος από πέρυσι ο Απρίλιος
Οι πρώτοι επισκέπτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην πόλη μας, με τον Απρίλιο να χαρακτηρίζεται μεν καλύτερος απ’ ότι ο περυσινός, όχι όμως κάτι ιδιαίτερο ως προς τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης:
«Ο Απρίλιος πιστεύω ότι θα πάει καλύτερα από πέρυσι. Μη φανταστεί όμως κάποιος ότι επειδή θα είναι καλύτερα τα νούμερα από τον Απρίλιο του 2019 και του 2022, ότι θα γίνει η κοσμοπλημμύρα. Θα είναι πάλι ένας Απρίλιος. Κάθε εβδομάδα θα αυξάνονται οι πτήσεις charter, εννοείται εκεί κοντά στο καθολικό και στο ορθόδοξο Πάσχα κάθε Σάββατο που θα περνάει θα έχουμε και περισσότερες αφίξεις charter. Όμως, το σύνολο των ξενοδοχείων και διαμερισμάτων θα ανοίξουν σταδιακά τέλος Απριλίου βδομάδα με βδομάδα. Πολύ καλή κίνηση θα έχουμε μετά τις 13 Μαΐου ή 20 Μαΐου, εκεί υπολογίζω εγώ. Φέτος σε σύνολο οι αφίξεις φαίνονται αυξημένες για τον Απρίλιο σε σχέση με το 2019 και με το 2022. Όπως και στο σύνολο της σεζόν φαίνεται ότι θα πάει εάν όχι σαν το 2022, καλύτερα από το 2022» τόνισε.
Αυξημένη φέτος η ζήτηση για ξενοδοχεία, περιορίζεται το ενδιαφέρον για βίλες
Στροφή στα ξενοδοχεία και μικρότερη ζήτηση για βίλες καταγράφεται στα στοιχεία των φετινών κρατήσεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη οφείλεται αφενός στο τέλος των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού και τον φόβο που κυριαρχούσε για την μετάδοσή του, αλλά έχει να κάνει και με το οικονομικό κομμάτι, αφού, όπως εξηγεί, οι κρατήσεις που γίνονται με τουρ οπερέιτορς δίνουν το πλεονέκτημα στον πελάτη να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος του τουριστικού πακέτου (εισιτήρια, διαμονή). Αντιθέτως η διαμονή σε βίλες εμπεριέχει το κόστος των τροφίμων και ότι άλλο απαιτείται για τη διαμονή ενός τουρίστα σε ένα σπίτι. «Φέτος υπάρχει μια στροφή προς την υπηρεσία μετά από 2-3 χρόνια του κορονοϊού που ο κόσμος προτιμούσε βίλες και διαμερίσματα. Τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή προς τα ξενοδοχεία μεγαλύτερη, γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία πάνε πάρα πολύ καλά, ενώ μπορεί να ακούσεις παράπονα από βίλες και διαμερίσματα. Κατά πρώτον ο λόγος είναι αυτός, ότι γύρισαν στην υπηρεσία. Κατά δεύτερον, όταν κάνουν ένα πακέτο με tour operator ξέρουν εξ αρχής το κόστος τους. Ενώ σε μια βίλα που πρέπει να κλείσουν μόνοι τους τα εισιτήρια πρέπει μετά να υπολογίζουν το σούπερ μάρκετ και το εστιατόριο έξω. Ο κόσμος θέλει να έχει πιο συγκεκριμένα πράγματα στα χέρια του και έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει μια διστακτικότητα. Δεν είναι ότι πηγαίνουν κακά, όμως δεν πηγαίνουν όπως ήταν οι διαμονές στις βίλες και στα διαμερίσματα μεμονωμένα. Τα ξενοδοχεία φαίνεται να έχουν πάρα πολύ καλές πληρότητες και κρατήσεις. Βέβαια, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία, στις οποίες όμως υπάρχει και μια πολύ ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων. Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν τελικά. Όταν η πολιτική ακυρώσεων είναι ευέλικτη, δηλαδή μέχρι 7-10 μέρες που μπορούν να ακυρώσουν, δεν είναι προπληρωμένες αλλά ακόμα και εάν είναι, επιστρέφεται η προκαταβολή. Αυτό ισχύει ανάλογα τον tour operator, αλλά ως επί το πλείστον όλοι οι tour operatorς έχουν ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό. Όμως πάλι δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται ένας καταιγισμός κρατήσεων στα ξενοδοχεία, νομίζω ότι θα γεμίσουν αλλά δεν θα είναι αυτός ο καταιγισμός που φαίνεται κατά την άποψή μου. Επίσης πάντα θα υπάρχουν προσφορές, ακόμα και στην καλύτερη σεζόν, καθώς εάν υπάρχουν μερικά δωμάτια κενά ο ξενοδόχος ή ο οποιοσδήποτε θα βγάλει μια προσφορά για να τα γεμίσει. Πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν».
«Το ότι υπάρχει μια πολύ ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, η οποία κληροδοτήθηκε από την περίοδο του κόβιντ και μετά, δεν σημαίνει ότι θα μας επηρεάσει αρνητικά. Είναι ένας τρόπος για να καλέσουν τους ανθρώπους που κλείνουν τις διακοπές τους να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς να σκέφτονται εάν κάτι συμβεί τι θα γίνει, επειδή είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα. Τους δίνουν την ευελιξία της ακύρωσης μόνο και μόνο να τους βάλουν στη διαδικασία να κλείσουν νωρίς, χωρίς να σκέφτονται το ρίσκο να χάσουν χρήματα ή να έχουν κάποια δυσκολία να το αντιμετωπίσουν. Αυτή η πολιτική δεν μας προβληματίζει» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Μπιρλιράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη η σεζόν θα πάει πολύ καλά, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, ενώ προσθέτει ότι κομβικός θα είναι ο ρόλος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής: «Θα παίξουν ρόλο και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Πάρα πολλές κρατήσεις για τον Απρίλιο μπήκαν τον τελευταίο μήνα και ακόμη μπαίνουν. Αυτό έχει να κάνει με την αβεβαιότητα, με το οικονομικό κομμάτι, με την ακρίβεια που υπάρχει στην Ευρώπη και έτσι ο καθένας περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για να δει τον προϋπολογισμό του τι θα του μείνει» αναφέρει.
Προς το παρόν, όπως εξηγεί ο κ. Μπερέτης, δεν καταγράφεται ως στοιχείο η περικοπή στο χρόνο διαμονής των επισκεπτών: «Ο περιορισμός του χρόνου των διακοπών και των διανυκτερεύσεων είναι κάτι που το αναμένουμε, αλλά δεν φαίνεται ακόμη. Δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη αυτό το στατιστικό. Μέχρι σήμερα έχει γίνει το 45%-50% των κρατήσεων της σεζόν. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το 75% των αναζητήσεων που γίνονται τώρα από τους πελάτες αφορούν τις επόμενες 90 μέρες, μετά τον Ιούνιο. Το σύνολο των αναζητήσεων στατιστικά είναι για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Ένα 13% είναι για τις επόμενες 30 μέρες. Μέσα στον Απρίλιο είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, το 10%, το οποίο όμως δείχνει και αυτό κάτι, ότι θα ταξιδέψει τώρα ένα 10% των πελατών. Αυτό αλλάζει μήνα με τον μήνα», είπε.
«Οι κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ενδεχομένως θα είναι λιγότερες απ’ ό,τι άλλα χρόνια, γιατί έχουμε ιδιαίτερα καλές προκρατήσεις. Οπότε μειώνεται το ποσοστό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, γιατί αφήνουν μικρότερα περιθώρια διαθεσιμότητας αυτήν τη στιγμή οι κρατήσεις που υπάρχουν μέσα για να δουλέψουν οι τελευταίας στιγμής. Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι η κρίση η ενεργειακή δεν επηρέασε τη βούληση για προκράτηση, δηλαδή την όρεξη του κόσμου για να κλείσει διακοπές. Δεν πήγε πιο πίσω, καθώς ξεκίνησε κανονικά από τα Χριστούγεννα η κίνηση, που ήταν μέσα στη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κατανάλωσης. Οπότε, η ροή των κρατήσεων ξεκίνησε από τα Χριστούγεννα και έχει φτάσει μέχρι στιγμής σε πολύ καλά επίπεδα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μπιρλιράκης.
Η Ελλάδα πρώτη σε τουριστικές πωλήσεις στη Γαλλία
Στην πρώτη θέση του απόλυτου αριθμού των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από φυσικά και διαδικτυακά πρακτορεία της Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 2023 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο του μεγαλύτερου γαλλικού κλαδικού εντύπου Echo Touristique και της εταιρείας ερευνών Orchestra.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το σύνολο του κύκλου των εργασιών για την Ελλάδα αυξήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο κατά 37% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η μέση κατά κεφαλή δαπάνη παρουσίασε άνοδο 4%.
Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα κατά τους χειμερινούς μήνες των πωλήσεων, καθώς με βάση το ίδιο βαρόμετρο τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί επανειλημμένα στην πρώτη θέση, αλλά όχι στη διάρκεια αυτής της σημαντικής για τη διαμόρφωση των ετήσιων τάσεων περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το σύνολο των πωλήσεων του 2022 στην Γαλλία η Ελλάδα κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία αναφορικά με τους προορισμούς εξωτερικού.