Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει μπει έντονα στην καθημερινότητά μας. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι πολλές, όμως παραμονεύουν και πολλοί κίνδυνοι. Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ως υποψήφιο Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διοργάνωσε την Πέμπτη σχετική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι και Προστασία». Σκοπός ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους, τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου όταν δεν γίνεται σωστή χρήση κι όταν υπάρχει η άγνοια για τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι χρήστες, όπως και με ποιους τρόπους μπορούν να προστατευτούν.
Η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ, Δέσποινα Αγγελιδάκη, τόνισε στον χαιρετισμό της τον σκοπό της εκδήλωσης και παρακίνησε τα παιδιά να δώσουν βάση στις ομιλίες των ειδικών, ώστε να έχουν μια πιο ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο: «Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τους κινδύνους που λογχεύουν στη χρήση του διαδικτύου και πως μπορούν να προστατευτούν από αυτό. Η σχέση με το διαδίκτυο είναι καθημερινή και διαρκής. Φυσικά είναι ένα εργαλείο καταπληκτικό στα χέρια μας, αλλά πάντα υπάρχουν οι δύο πλευρές. Υπάρχει το καλό και το κακό, υπάρχει το ωφέλιμο και το μη ωφέλιμο. Η εκδήλωση είναι μέσα στα πλαίσια των δράσεων της υποψηφιότητας του σχολείου πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια υποψηφιότητα που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε πάρα πολλές δράσεις. Τα παιδιά λειτουργούν και μαθαίνουν αποτελεσματικότερα εκτός του αναλυτικού προγράμματος μέσα από τις δράσεις αυτές, βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους» ανέφερε η κ. Αγγελιδάκη.
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Μανούσος Μαραγκάκης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα τέτοιου είδους εκδηλώσεων και ευχαρίστησε τη διεύθυνση του σχολείου για την πρωτοβουλία της, σημειώνοντας: «Η εκδήλωση είναι εξαιρετική, πάρα πολύ χρήσιμη για εσάς, όπως και για τους γονείς σας. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε εξάρτηση από το διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης. Θέλω να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στη διεύθυνση του σχολείου και στον σύλλογο διδασκόντων για όλες τις πρωτοβουλίες τους, όπως και εσάς που ενδιαφέρεστε και συμμετέχετε σε όλα».
Τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση των smartphones, τα παιδιά έχουν την τάση να προσηλώνονται σε μια οθόνη και μέσω του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε πλειάδα πληροφοριών άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας. Το διαδίκτυο είναι μια υπηρεσία που διευκολύνει και απλοποιεί την καθημερινότητα των χρηστών, όμως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον κίνδυνο που επιφυλάσσει η λανθασμένη χρήση του. Ενημερώσεις όπως αυτές είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της αντίληψης των χρηστών του διαδικτύου, ώστε να είναι υποψιασμένοι για το κακόβουλο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν.
Η Κατερίνα Μπουλνακάκη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με την ομιλία της έδωσε έμφαση στους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο, όπως και στις δεξιότητες με τις οποίες πρέπει να εφοδιαστούμε για την ασφαλή χρήση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος και έχει πάρα πολλά πράγματα να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, αλλά ενέχει και κινδύνους. Εάν γνωρίζουμε αυτούς τους κινδύνους και ξέρουμε πως να προστατευτούμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και μπορούμε να πάρουμε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που έχει να μας προσφέρει. Τα θέματα που θίξαμε σήμερα με τους μαθητές αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και για ποιον λόγο πρέπει να τα προστατεύουμε, τις διαδικτυακές απάτες όπως το «fishing» και το «smishing», τι πρέπει να προσέχουμε στις διαδικτυακές μας αγορές που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας κ.λπ. Άλλα θέματα είναι η παραπληροφόρηση και τα «fake news», να γνωρίζουμε ποια είναι τα σημάδια αυτά τα οποία μας δηλώνουν κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι αληθές και να το ξεχωρίζουμε. Τέλος και πάρα πολύ σημαντικό, συζητάμε για την εικόνα του σώματος και πως αυτή διαστρεβλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως μπορεί να επηρεάσει, ειδικά τους νέους ανθρώπους».
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, Νικόλας Μωραϊτάκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο τονίζοντας ότι: «Η νέα στρατηγική εντάσσεται στους τρεις πυλώνες και αφορά την ασφάλεια των πλατφόρμων που κάνουν χρήση μέσω διαδικτύου τα παιδιά. Αφορά την ενδυνάμωση των παιδιών με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν υπεύθυνα να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες αυτές. Τέλος, ενημερώνουμε για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος, να πουν τη γνώμη τους για τις πλατφόρμες αυτές, καθοδηγούμενοι από άλλα παιδιά που έχουν περισσότερη εμπειρία».
Η κριτική σκέψη απέναντι στις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό «όπλο» καθοριστικής σημασίας: «Σημαντικό είναι τα παιδιά να αναπτύξουν την αναλυτική τους ικανότητα. Η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει διευρυμένη από τις παιδικές ηλικίες, επικοινωνούν, έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο με κίνδυνο να πέσουν σε «fake news» και παραπληροφόρηση. Θα πρέπει να προστατευτούν», πρόσθεσε ο κ. Μωραϊτάκης.