Βασική πολιτική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον καθώς η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, αποτελούν απειλή για την ύπαρξη όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ως «Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διοργάνωσε σε συνεργασία με το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη στο «οικοσύστημα» του πολίτη». Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να διαμορφώσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη πάνω στα ζητήματα αυτά.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κυρία Δέσποινα Αγγελιδάκη, διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ομιλητές και τονίζοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής στη σημερινή εποχή και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει μελλοντικά. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που χρόνια ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Η λέκτορας της σχολής Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Μασαχουσέτης, κυρία Τάνια Πλουμή παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων, στους ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς, εξετάζοντας παραμέτρους όπως δημογραφικά, γεωγραφικά, κοινωνικο-πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Βασίλης Παπαγεωργίου, οικονομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA) αναφέρθηκε στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με διάφορους φορείς για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η κυρία Ελένη Καργάκη, προϊσταμένη στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία μίλησε για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε ένα πρόγραμμα Elena, για την ποιότητα των υπόγειων νερών του νησιού, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο κύριος Χρήστος Στρατάκης, γεωπόνος – πληροφορικός, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσίασε την «Γεωργία 4.0 και Νέες τεχνολογίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που στόχο έχει την ανάπτυξη μιας φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας εξυπηρετώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.
Οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου παρουσίασαν τη διαδικασία της «κομποστοποίησης» και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πρόβαλαν την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής του ανθρώπου. Όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον εξωτερικό χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και οι μαθητές του τομέα της γεωπονίας παρουσίασαν τον κομποστοποιητή που έχουν δημιουργήσει.
Από τη διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου