Τρία χρόνια μετά την κατάρρευσή της και αφού παραδόθηκε στο έλεος εις διπλούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα η γέφυρα στην περιοχή του Σταυρωμένου επανακατασκευάστηκε και παραδόθηκε προς χρήση στους εκατοντάδες κατοίκους και επισκέπτες, που καθημερινά διέρχονται από την περιοχή.
Τα εγκαίνια του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, των αντιπεριφερειαρχών Ν. Κακογιαννάκη και Ν. Σκουλά, αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μ. Σαρρή και του γραμματέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου, Μ. Αυγενάκη και πλήθους κατοίκων της περιοχής, που αδημονούσαν επί μήνες για την ανακατασκευή της γέφυρας προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία τους.
Τα εγκαίνια της νέας γέφυρας πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος.
Υπενθυμίζεται ότι με την εργολαβία, που ολοκληρώθηκε, έγινε καθαίρεση της παλιάς γέφυρας, και κατασκευή νέας, προεκτεταμένης γέφυρας 30 μέτρων. Σε όλο το μήκος της χάραξης έγινε επανακατασκευή του οδοστρώματος και νέο τοιχίο του δρόμου και διαμορφώθηκαν πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους, ενώ θα γίνουν και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στην κοίτη του ποταμού Αρκαδιώτη έγινε τοπική διεύρυνση της αρχικής κοίτης σε μήκος περίπου 130 μέτρων, επένδυση των νέων πρανών της κοίτης με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια και εφαρμογή τραπεζοειδούς διατομής και επένδυση του πυθμένα στη θέσης της γέφυρας.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του για το έργο ανέφερε:
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο η γέφυρα του Σταυρωμένου. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ταλαιπωρήσει τους κατοίκους, γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, ειδικά τους ιδιοκτήτες, γιατί υπήρχαν προβλήματα. Όμως, μια φυσική καταστροφή δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς διεκδικήσαμε τους πόρους, προχωρήσαμε στη μελέτη και σήμερα είναι ένα έργο που ξεπερνάει τα 2 εκ. ευρώ, είναι ολοκληρωμένο και ασφαλές για την ευρύτερη περιοχή εδώ του Σταυρωμένου» και αναφερόμενος στις υποδομές που αφορούν σε αποκατάσταση ζημιών σε όλο τον νόμο πρόσθεσε ότι: «Παράλληλα μια σειρά έργων που γίνονται για την αποκατάσταση με τη χρηματοδότηση που έχουμε για τις φυσικές καταστροφές, ολοκληρώνονται. Όπως είναι δύο γέφυρες στον Μυλοπόταμο και μια σειρά έργων οδοποιίας, που πιστεύω μέσα στον χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί. Έχουμε προχωρήσει σε 12 μελέτες για οριοθέτηση των ρευμάτων και ποταμών, που δίνουν αυτόματα έργα για να μπορούμε να βρούμε τη χρηματοδότηση. Θα προσπαθήσουμε να δούμε μαζί με τους δήμους ποιες είναι οι προτεραιότητες. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη και την αντιπεριφερειάρχη κ. Λιονή, καθώς συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε αυτό το σημαντικό έργο, αλλά και τα υπόλοιπα έργα τα οποία αφορούν τις φυσικές καταστροφές».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έγινε από την αντιπεριφέρεια προκειμένου να δρομολογηθούν έργα και μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία. Εκτός από το έργο της γέφυρας του Σταυρωμένου αναφέρθηκε και στις μελέτες οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων με έργα διευθέτησης, για τα οποία όπως είπε, θα διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης με δεδομένο ότι πρόκειται για έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Λιονή ανέφερε: «τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Νοέμβριο του 2020, είχαμε πραγματικά μεγάλες καταστροφές σε γέφυρες, σε ποταμούς, σε φαράγγια και σε δρόμους. Ήταν ο μισός και παραπάνω νομός βομβαρδισμένος. Έτσι, ξεκινήσαμε σιγά-σιγά τα μεγάλα έργα. Πρώτα στις γέφυρες, όπως είναι η γέφυρα στον Σταυρωμένο που εγκαινιάσαμε. Στερεώσαμε ακόμα 19 γέφυρες στον Μυλοπόταμο. Κατασκευάσαμε δύο μεγάλες γέφυρες αυτής της δυναμικής στον Μυλοπόταμο, στην Αγιά και στον Αγ. Σύλλα. Παράλληλα, έχουμε ένα μεγάλο έργο δυτικά του Ρεθύμνου προς το Καλονύκτη, όπου είχε πέσει το βουνό μέσα στον ποταμό και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έκανε έργο πάνω από 3 εκ. ευρώ για να στερεώσουμε το βουνό, καθώς επίσης και στον δρόμο προς Ρουσσοσπίτι, προς το μοναστήρι. Παράλληλα, είχαμε σοβαρές ζημιές στα φαράγγια του νομού, κυρίως στον Κουρταλιώτη, που πραγματικά ήταν βομβαρδισμένος. Από αντιπλημμυρικά έργα ο νομός ήταν απροστάτευτος. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με τον περιφερειάρχη να διαθέσουμε ένα ποσό αρκετά μεγάλο, γύρω στα 11 εκ. ευρώ για να κάνουμε μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης 12 ποταμών του Ρεθύμνου. Οι 4 είναι εδώ ανατολικά του Ρεθύμνου, είναι ο Πλατανιανός, ο Αρκαδιώτης, ο Αρσανιώτης και ο Πηγιανός ποταμός, είναι ο Γεροπόταμος σε 3-4 σημεία του στον Μυλοπόταμο και μέσα στο Πέραμα, είναι ο Πλατύς ποταμός, είναι ο ποταμός που διέρχεται μέσα από τον Πλακιά, είναι ο ποταμός που διέρχεται μέσα από το Ροδάκινο. Όλοι αυτοί οι ποταμοί, οι οποίοι δημιούργησαν τα μεγάλα θέματα τότε και τις πάρα πολύ μεγάλες πλημμύρες. Επομένως, οι μελέτες αυτές τελειώνουν και είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μας έχουν ενημερώσει από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι θα ανοίξουν με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο για αντιπλημμυρικά έργα. Εμείς στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία και με τον περιφερειάρχη βέβαια, θα τα ιεραρχήσουμε και θα προστρέξουμε γιατί τα έργα μας είναι μεγάλα. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχει ποταμός, π.χ. ο Πλατανιανός, ο οποίος θέλει έργα διευθέτησης 25 εκ. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν τελειώσουν και οι μελέτες του Γεροπόταμου ή του Πλατύ ποταμού, θα ξεπεράσουμε τα 100.000.000€ για τον νομό, τα οποία θα καλύψουν το Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτικά εργαλεία εκτός Κρήτης».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που παραδόθηκε προς χρήση στην κοινωνία του Ρεθύμνου επισημαίνοντας πως με την καλή συνεργασία, τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Η φύση μας προειδοποίησε. Η απάντηση που δόθηκε θεσμικά και από την κεντρική πολιτεία, την περιφέρεια και όλη την κοινωνία είναι ένα σωστό έργο με όλες τις προδιαγραφές, ώστε να αντέξει για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Μόνο ευχαριστίες μπορούμε να πούμε στον περιφερειάρχη, στην αντιπεριφερειάρχη και σε όλες τις υπηρεσίες που δούλεψαν μαζί με την τοπική κοινωνία, τον δήμο, τους τοπικούς προέδρους και τους ανθρώπους που δέχτηκαν και παραχώρησαν ιδιοκτησίες για να μπορέσει να γίνει αυτό το εξαιρετικό έργο που κόστισε πάνω από 2.000.000€, για να μιλάμε και με αριθμούς λέω πάντα, η καλή συνεργασία φέρνει καλά αποτελέσματα και εμείς στο Ρέθυμνο αυτό το έχουμε κατακτήσει. Όλοι μαζί, οι δεσμικοί εκπρόσωποι στη βουλή, στην περιφέρεια, στις τοπικές κοινωνίες προσπαθούμε για το καλύτερο χωρίς να σκεφτόμαστε ο ένας να υποβλέπει τον άλλον, κάτι που δεν ξέρω αν γίνεται αλλού, μάλλον γίνεται, αλλά στο Ρέθυμνο δεν συνέβη ποτέ».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαμαλευρίου – Αστερίου – Σταυρωμένου, Δημήτρης Σερλής, στον χαιρετισμό που έκανε στη διάρκεια των εγκαινίων ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον δήμο, τον ανάδοχο και όλους όσοι συνέβαλλαν για την υλοποίηση του μεγάλου και ουσιαστικής σημασίας έργου για την περιοχή. Μεταξύ άλλων είπε: «είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για εμάς, διότι εγκαινιάζεται η νέα γέφυρα Σταυρωμένου. Είναι αλήθεια πως ένα τέτοιο έργο ξεπερνά τη δύναμη της μονάδος και αποτελεί συλλογική υπέρβαση πρακτική σημασία του έργου είναι αυτονόητη, καθώς θεραπεύεται η πληγή που άνοιξε η φυσική καταστροφή και επανέρχεται στην κανονικότητα της παλιάς εθνικής οδού. Επιπλέον, ενώνονται δύο παλιές επαρχίες Ρεθύμνου – Μυλοποτάμου και αποκαθίστανται η πρόσβαση στο Μουσείο της Ελεύθερνας, που αποτελεί πύλη εισόδου και για τα τρία σχολεία της περιοχής που βρίσκονται ανατολικά της περιοχής του Ακαρδιώτη ποταμού. Η συμβολική σημασία της είναι ότι δεν επέλεξαν την εύκολη οδό στήνοντας καλούπια και κατασκευάζοντας πολύ γρήγορα μια νέα γέφυρα, αποφεύγοντας τα παράπονα των συμπολιτών μας. Είναι απίστευτο το τι ακούσαμε αυτήν την περίοδο. Επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας, κατασκευάζοντας ένα πολύ δύσκολο έργο υποδομής, δίνοντας όμως οριστική λύση στην επανάληψη καταστροφών από νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Χρειάστηκαν πάρα πολλές μελέτες που φυσικά απαιτούσαν χρόνο, ενδεικτικά αναφέρω: Υδραυλική, γεωλογική, περιβαλλοντολογική, στατική οριοθέτησης και έγκριση Αρχαιολογίας, ώστε σήμερα να βλέπουμε αυτό το καταπληκτικό έργο που θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά. Μιλάει μόνο του για την ασφάλεια, την ποιότητα, την τελειότητα, τη συμβολή του στη οδική σύνδεση της παλιάς εθνικής οδού».
Ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων, Νίκος Σκουλάς, από την πλευρά του ανέφερε: «Η γέφυρα του Σταυρωμένου είναι αποτέλεσμα μια συλλογικής και σοβαρής προσπάθειας, σοβαρής με την έννοια μιας σύγχρονης κατασκευής η οποία είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, ακλόνητη για την περιοχή. Σαν αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, θέλω να αναφέρω τα ονόματα των ανθρώπων οι οποίοι στήριξαν ως προσωπικοί μηχανικοί αυτής της εργασίας, το όνομα του κ. Μιχάλη Ψαρουδάκη, το όνομα της κ. Τζούλιας Παρτολώτση, το όνομα της κ. Μαρίας Παπαναστασίου, το όνομα του κ. Χρήσου Καλαϊτζιδάκη, χωρίς τους οποίους η συντονισμένη και άρτια τεχνική αυτή γέφυρα θα είχε άλλη τροπή. Ευχαριστίες πολλές στους ανθρώπους που εργάστηκαν στη βάση αυτού του έργου για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Ελπίζουμε στη συνέχεια των έργων για το Ρέθυμνο, αλλά και για την Κρήτη, με τη συμβολή πάντοτε και την πολιτική εποπτεία του κ. Αρναουτάκη».