Στον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που κυριαρχεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα αποδίδεται η αύξηση στις τιμές των ακινήτων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Μια αύξηση, το ποσό της οποίας δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές της χώρας αλλά καταγράφει διακυμάνσεις. Στον νομό Ρεθύμνου η αύξηση δεν είναι αντίστοιχη με περιοχές των Αθηνών όμως σε αυτό ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι τιμές λόγω της ζήτησης που καταγράφεται δεν έχουν υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες κυριότερος λόγος που οδήγησε σε αύξηση των τιμών πώλησης, οφείλεται στην αύξησης του κόστους κατασκευής, των τιμών των οικοπέδων και των υψηλότερων προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης που οφείλουν να πληρούν πλέον όλα τα νεόδμητα ακίνητα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα, οι τιμές των οποίων είναι απλησίαστες για ένα μέσο νοικοκυριό και να καταγράφεται στροφή της ζήτησης σε παλαιότερα ακίνητα.
Βέβαια την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι οι νέες κατασκευές παραμένουν λιγοστές και εκτός προϋπολογισμού για τους περισσότερους, σε υψηλό επίπεδο κινούνται και οι τιμές πώλησης κατοικιών εικοσαετίας που πολλές φορές τιμολογούνται ελάχιστα χαμηλότερα από ένα νεόδμητο, με αποτέλεσμα να μην προτιμώνται από τον υποψήφιο αγοραστή.
Αντιστοίχως, σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν και οι κατοικίες ηλικίας 30-40 ετών, που Ωστόσο, όπως φαίνεται τα περισσότερα ακίνητα μεγάλης ηλικίας που ζητούν τέτοια ποσά παραμένουν απούλητα για πολύ καιρό. Επειδή όμως πολλοί από τους κατόχους των ακινήτων αυτών δεν έχουν κάποια άμεση ανάγκη πώλησης, οι μειώσεις που γίνονται είναι μικρές. Αντιθέτως, ακίνητα που προσφέρονται σε πιο προσιτές τιμές σχεδόν πάντα βρίσκουν άμεσα αγοραστή.
Ένας ακόμη λόγος που επηρεάζει τις τιμές των νέων κατασκευών αφορά και τις νέες υποχρεώσεις που έχει εισαγάγει ο τελευταίος οικοδομικός κανονισμός. Βάσει αυτού, όλα τα νεόδμητα ακίνητα υποχρεούνται να έχουν μονώσεις και άλλες προδιαγραφές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα κόστη των υλικών αυτών έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 12,2%.
Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 12,1% και των παλαιών στο 12,2%. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 12,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως πέντε ετών, και 12,2% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των πέντε ετών. Για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 11,8%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,5%, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.
Ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, κτηματομεσίτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε πως ο υψηλός πληθωρισμός και κυρίως η άνοδος που καταγράφεται στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «φρένο» στις κατασκευές: «Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις τιμές των ακινήτων, που δεν αφορά μόνο τα νεόδμητα αλλά και τα παλαιότερα ακίνητα, κάτι που οφείλεται στις γενικότερες αυξήσεις και τον υψηλό πληθωρισμό. Τη ίδια στιγμή βέβαια παρατηρούμε ότι μπλοκάρει η οικοδομική δραστηριότητα».
Όπως παρατήρησε η ζήτηση για αγορά ακινήτων στον νομό Ρεθύμνου είναι μεγάλη για αυτό και οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο διευκρίνισε πως οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό και με τις δυστοκίες χρηματοδότησης έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να κάνουν «εκπτώσεις» στις επιθυμίες τους και να προχωρούν σε αγορές με βασικό κριτήριο την τιμή είτε στην άλλη περίπτωση να τηρούν στάση αναμονής.
«Η ζήτηση για αγορά ακινήτων είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό και οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν προβλήματα με τον δανεισμό από τις τράπεζες. Επίσης, τώρα που θα ανοίξει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για τους νέους – που αφορά ακίνητα 15ετίας και νεώτερα -, εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για αγορά. Στο Ρέθυμνο η ζήτηση για νεόδμητα είναι πολύ μικρή, καθώς είναι υψηλές οι τιμές και απρόσιτες για τους περισσότερους. Όπως και η προσφορά είναι μικρή κάτι που επίσης συνεπάγεται υψηλές τιμές στα λίγα διαθέσιμα. Ο αγοραστής θα κάνει εκπτώσεις στις ανάγκες του, θα προσαρμοστεί με βάση τον προϋπολογισμό τους. Αναγκαστικά, γιατί υπάρχει πέρα από την αγορά του ακινήτου και το θέμα των εξόδων. Δεν είναι μόνο το σπίτι που θα μείνει κάποιος, αλλά είναι και η συντήρησή του, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Όλα αυτά μαζεύουν ένα ποσό, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Βέβαια με αυτά τα εισοδήματα που υπάρχουν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» είπε.
Την ίδια στιγμή, σταθερό είναι και το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στον τόπο μας.
Το Ρέθυμνο είναι ένας ελκυστικός προορισμός τόσο από πλευράς περιβάλλοντος και κλίματος όσο και από πλευράς κόστους ζωής για τους Ευρωπαίους. «Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό και πάντα θα υπάρχει γιατί για τους ξένους ο τόπος μας χαρακτηρίζεται ελκυστικός για να ζήσουν. Οι ξένοι αυτό που ζητούν είναι ακίνητα αυτόνομα κοντά στη θάλασσα. Είναι λίγο πιο εξειδικευμένα τα κριτήρια των ξένων για αγορές στον τόπο μας, όμως υπάρχει ζήτηση και προσφορά» σχολίασε ο κ. Ανδρουλιδάκης.
Νέα αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών
Εν τω μεταξύ νέα αύξηση 10,1% σημειώθηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Τούβλα (22,2%), παρκέτα (14,5%), σίδηρο οπλισμού (12,7%), θερμαντικά σώματα (11,9%), γκαραζόπορτες (11,8%), αγωγούς χάλκινους (11,7%), πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (11,6%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,4%), ντουλάπες ξύλινες (10,9%), υαλοπίνακες ασφαλείας (10,7%), μαρμαρόπλακες (10,6%), έτοιμο σκυρόδεμα (10%), εντοιχισμένα ντουλάπια (9,6%), κουφώματα αλουμινίου (9%), ξυλεία οικοδομών (8,8%), παράθυρα ξύλινα (8,1%), πόρτες εσωτερικές (8%), τσιμέντο (7,9%), ανελκυστήρες (5,3%) και σωλήνες χαλκού (4,1%).
Μείωση τιμών (22,4%) σημειώθηκε μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 10,1% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, έναντι αύξησης 9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2023, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2022.