Μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, την ώρα που όλη η χώρα πενθεί και ζητάει πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, για την κυβέρνηση αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα, καθώς οι «δουλειές» φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν.
Λίγο πριν την λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιφνιδιαστικά δύο μόλις ημέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, διάρκειας ελάχιστων ημερών, νομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή
Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».
Το νερό είναι δημόσιο/κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς (υπηρεσίες/εταιρείες) κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Εν ολίγοις, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού!
Οι δήμοι της χώρας μέχρι σήμερα, έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα παροχής και διαχείρισης του νερού στα διοικητικά τους όρια. Το νομοσχέδιο της ΝΔ ουσιαστικά καταργεί αυτή τους την αρμοδιότητα.
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που θα δημιουργηθεί με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Έτσι θα μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία μιας νέας αγοράς παρόχων υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί ακόμα να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ), δηλαδή συνενώσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, χωρίς οι δήμοι να έχουν δικαίωμα παρέμβασης ή εναντίωσης σ’ αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα πιστοποιούνται με βασικά κριτήρια:
(α) Τον έλεγχο της οικονομικής τους βιωσιμότητας παρά το γεγονός ότι αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και
(β) Το αν πετυχαίνουν την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κριτήριο που θα τους αναγκάσει σε αυξήσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.
Δηλώνουμε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης μαζί με το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των σωματείων και των συλλόγων εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, την ΚΕΔΕ και την ένωση των ΔΕΥΑ.
Το νερό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο φυσικό κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπορικό προϊόν.
Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και επιχειρεί με το αμφίβολης συνταγματικότητας νομοσχέδιο που κατέθεσε, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Είμαστε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ και καλούμε σε συστράτευση όλους τους πολίτες του δήμου μας στον αγώνα για τη διαφύλαξη του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του νερού και την αποτροπή της εμπορευματοποίησής του.
*Ο Σταύρος Βουρβαχάκης είναι οικονομολόγος – Δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου επικεφαλής του «Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες»