Το συμβόλαιο αυτό στο οποίο αναφέρομαι,συντάχθηκε από τον τότε Συμβολαιογράφο Σπηλίου Μιχαήλ Ηλ. Αθανασιάδη, στις 22 Ιουλίου του έτους 1909, δηλαδή πριν από 114 χρόνια.
Το συμβόλαιο έχει αριθμό 1877 και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Νεύς Αμαρίου με αριθμό 7743.
Συντάχθηκε στο Δημαρχιακό κατάστημα Μελάμπων Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην οικία του Γεωργίου Χριστοφοράκη. Στην οικία αυτή, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, εστεγάζετο το Δημαρχείο Μελάμπων και ευρίσκετο στη συνοικία «Μπεργαδιανά».
Αφορά την πώληση ελαιόδενδρων «μετά τας αυλάς των», όπως αναφέρεται, δηλαδή με την καλυπτόμενη εδαφική τους έκταση, στην τοποθεσία «Αγιοπαρασκιανό Λιόφυτο». Αφορά επίσης και αγριάδα στην τοποθεσία «Μάχας το χαράκι», στην κτηματική περιφέρεια της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κουρήτων.
Ιδιοκτήτης των ακινήτων ήτανε, η Ματθαία το γένος Αλεξάνδρου Τρουλινού σύζυγος Γεωργίου Ματθαίου Τρουλινού, κάτοικος Μελάμπων.
Αγοραστής των ακινήτων ήτανε ο Στέφανος Γεωργίου Παραδεισανός (παππούς), κάτοικος Αγίου Ιωάννου Αμαρίου.
Το τίμημα των ακινήτων ήτανε εβδομήντα πέντε (75) χρυσές δραχμές.
Για την πώληση των ακινήτων συναινούνε και υπογράφουνε ο πατέρας της πωλήτριας Αλέξανδρος Γεωργίου Τρουλινός και ο σύζυγός της Γεώργιος Ματθαίου Τρουλινός.
Μάρτυρες υπογράφουνε οι: Φίλιππος Μιχαήλ Παπαδογιαννάκης και Γεώργιος Αποστόλου Περογιαννάκης, κάτοικοι Μελάμπων.
Το συμβόλαιο αυτό όπως και πολλά άλλα βρίσκεται στα χέρια μου και το δημοσιοποιώ, ενδεχομένως να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για άλλους, κυρίως απογόνους των αναφερομένων προσώπων.
ΥΓ) 1. Η θέσις (τοποθεσία) «Μάχας το χαράκι» βρίσκεται πράγματι στην ευρύτερη περιοχή του Λιοφύτου απέναντι από το ξωκλήσι του Αϊ Αστράτηγου, ανατολικά και πάνω από τον Πλατύ ποταμό. Η περιοχή του Λιοφύτου γενικότερα περιλαμβάνει κτηματικές ιδιοκτησίες, κυρίως Αϊγιαννιωτών-παλιότερα Μελαμπιανών, με ιδιαίτερα καρπερά ελαιόδενδρα και ανήκει στην κτηματική περιφέρεια της Αγίας Παρασκευής. Η τοποθεσία-τοπωνύμιο «Μάχας το χαράκι» συμπεριλαμβάνεται στην καταγραφή και συμμετοχή μου στο Επιστημονικό Συνέδριο για τα τοπωνύμια της Κρήτης, τα πρακτικά του οποίου αναμένονται να εκδοθούνε σύντομα. 2. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στο Διανεμητήριο (Γιαχτά) της αγροτικής περιουσίας των απογόνων του παππού Στέφανου Γεωργ. Παραδεισανού (αγοραστού), ο οποίος συνελήφθηκε από τους Γερμανούς στις 14 Ιουλίου 1943 στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στις φυλακές Φορτέτζας και Αγιάς, καταδικάστηκε δις εις θάνατο και εν τέλει πνίγηκε ανοικτά της Σούδας Χανίων στις 20 Οκτωβρίου του 1943.
Ιανουάριος 10 του 2023
* Ο Σταύρος Φωτάκης είναι στρατηγός ε.α, συγγραφέας, στιχουργός