Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλής Ζαούτης με σκοπό τον καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Κρήτης.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΕΟΔΥ για ενίσχυση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
«Η ενίσχυση γίνεται προσθέτοντας το Εργαστήριο του καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεωργίου Σουρβίνου στο Εργαστήριο της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Άννας Ψαρουλάκη για να έχουμε πλήρη κάλυψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Ζαούτης.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι αντικείμενο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πάσης φύσεως ιοί και τα μικρόβια, θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας εν γένει, με το αντικείμενο ενασχόλησης να εμπλουτίζεται περαιτέρω με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον ΕΟΔΥ.
Στην υπογραφή του μνημονίου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρευρέθηκαν ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεώργιος Κοχιαδάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων της Ιατρικής Σχολής, κ. Άννα Ψαρουλάκη.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης στόχος του ΕΟΔΥ είναι η ενίσχυση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας και αυτό στην Κρήτη θα γίνει με το να προστεθεί το Εργαστήριο Ιολογίας του καθηγητή Γιώργου Σουρβίνου στο το Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας της καθηγήτριας κ. Ψαρουλάκη, ώστε να επιτευχθεί πλήρης κάλυψη για τα εργαστήρια δημόσιας υγείας την Κρήτη.
«Ένας λόγος που φτάσαμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα αυτό το μνημόνιο είναι η κομβική σημασία που έπαιξε στην πανδημία το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει ως ένα εργαλείο της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι η πρώτη φορά που υπογράφει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Το ΠΕΔΥ Κρήτης λειτουργεί πολλά χρόνια, ήταν το εργαστήριο της κας Ψαρουλάκη με τις αναλύσεις δειγμάτων υδάτων και λυμάτων που ξέρουμε, που έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία τα τρία τελευταία χρόνια με την πανδημία. Προστίθεται στο δυναμικό των εργαστηρίων και το εργαστήριο κλινικής ιολογίας του κ. Σουρβίνου, το οποίο διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας διαγνωστικά. Ήταν από τα κορυφαία εργαστήρια στην Ελλάδα και αυτό τιμά και την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και δείχνει ότι οι συνάδελφοι έχουν αναπτύξει δομές που είναι ζηλευτές για την δημόσια υγεία», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο κ. Κοντάκης ευχαρίστησε τον ΕΟΔΥ για τη συνεργασία, μέσω της οποίας θα σταλεί σύγχρονος εξοπλισμός για τα εργαστήρια.
«Μέσα στα πλαίσια της προσφοράς της Ιατρικής Σχολής στη δημόσια υγεία ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ να φιλοξενήσουμε στους χώρους της Ιατρικής Σχολής και επιστημονικά το ΠΕΔΥ. Είναι το πρώτο εργαστήριο που γίνεται σε επίπεδο Ελλάδας σε συνεργασία μιας Ιατρικής Σχολής με τον ΕΟΔΥ και νομίζω ότι θα είναι σημαντικό για την δημόσια υγεία τόσο στην Κρήτη αλλά και γενικά στην Ελλάδα», σημείωσε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθ. Γιώργος Κοχιαδάκης.
Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας
Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας, όπως αναφέρεται, αποτελεί ο καθορισμός του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Κρήτης. Οι δραστηριότητες του ΠΕΔΥ Κρήτης είναι:
α) Ο έλεγχος, η εποπτεία, η διάγνωση, η πρόληψη και η επίλυση σημαντικών υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων της Περιφέρειας της Κρήτης με εργαστηριακούς ελέγχους για τη διάγνωση ιών σε κλινικά (ανθρώπινα) δείγματα.
β) Ο έλεγχος, η εποπτεία, η διάγνωση, η πρόληψη και η λύση σημαντικών υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων της Περιφέρειας της Κρήτης με μικροβιολογικούς εργαστηριακούς ελέγχους (βακτήρια, παράσιτα, μύκητες) σε κλινικά (ανθρώπινα) δείγματα.
γ) Ο έλεγχος, η εποπτεία, η διάγνωση, η πρόληψη και η λύση σημαντικών υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων της Περιφέρειας της Κρήτης με μικροβιολογικούς και ιολογικούς ελέγχους των ποσίμων και εμφιαλωμένων νερών, νερών αναψυχής, τροφίμων, ποτών, βιολογικών προϊόντων και περιβαλλοντικών δειγμάτων.
(i) Η πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση της υγείας των πολιτών.
(ίί) Η ερευνητική δραστηριότητα.
(ίίί) Η εκπαίδευση προσωπικού στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
(ίν) Η οργάνωση συνεργασίας και επικοινωνίας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, οι Στρατηγικές Συμμαχίες με την κοινωνία και Φορείς.
- Με βάση τα ανωτέρω, ο σκοπός του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας έγκειται στην άμεση συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της επίτευξης του κοινού τους στόχου για την κάλυψη των αναγκών εργαστηριακής επιτήρησης και πρόληψης της περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Επιτροπής καταπολέμησης Λοιμογόνων Παραγόντων του Υπουργείου Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο αναλαμβάνει αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (νερό, καθαριότητα, φως), ενώ ο ΕΟΔΥ θα παρέχει τον εξοπλισμό.