Συνέχεια στο θέμα της επιλογής νέας διευθύντριας στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, δίνουν δυο ακόμη επιστολές τους που εστάλησαν στα «Ρ.Ν.» για δημοσίευση: από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και τους διευθυντές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Στις επιστολές αυτές αφού τονίζεται το ήθος και η επαγγελματική επάρκεια του προηγούμενου διευθυντή της βιβλιοθήκης χαρακτηρίζεται ως «αναξιοκρατική» η διαδικασία της νέας επιλογής και ζητείται από την πρυτανεία η επανεξέταση του ζητήματος.
- Στην επιστολή της, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και την γεν. γραμματέα του Δ.Σ. και φέρει τίτλο «Αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης», αναφέρει τα εξής:
«Ήθος μια λέξη ελληνική και τόσο όμορφη. Μια λέξη που περικλείει μια στάση ζωής, συμπεριφοράς και πράξης. Αυτή αντιπροσωπεύει το συνάδελφο Μανόλη Κουκουράκη. Τον γνωρίζουμε 30 χρόνια, συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία 12 που ηγείται με τόση επιτυχία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δεν άργησε να διαφανεί πόσο λάθος είναι το τελευταίο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ιδιαιτέρως για τις βιβλιοθήκες.
Με έκπληξη και απογοήτευση λάβαμε την επιστολή των 25 μελών μας και μελών του προσωπικού της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την επιλογή του διευθυντή της με μόνο κριτήριο τη συνέντευξη!
Θα αγνοήσουμε τα «Καλά νέα για την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη», θα επισημάνουμε μόνο ότι τη διεθνή αναγνώριση της βιβλιοθήκης την επέτυχε ο Μανόλης Κουκουράκης.
Η αλήθεια είναι ότι ανησυχούμε για την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα εν γένει, αν πρόκειται να καθιερωθεί αυτή η «μέθοδος αξιολόγησης» που ισοδυναμεί με απόλυτη απαξίωση του έργου των εργαζομένων που οραματίζονται και προπορεύονται.
Τυχαίο ότι τάσσονται υπέρ του και οι 25 υπάλληλοι των βιβλιοθηκών Ηρακλείου και Ρεθύμνου;
Ο ίδιος σίγησε, μίλησαν όμως τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, το έργο του, η ισόρροπη ανάπτυξη των βιβλιοθηκών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, η δικαιοσύνη προς το προσωπικό και τα αποτελέσματα των έργων τους.
Ευχόμαστε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να αφουγκραστεί τους ανθρώπους της, αυτούς που συμβάλουν στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στο ΠΚ που το κατατάσσουν σε υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.
Άραγε, πώς σκέπτεται η «ευνοημένη» από τη συγκυρία αντικαταστάτρια, μετά και από την ομόφωνη ομολογία του προσωπικού της Βιβλιοθήκης;».
- Στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι Διευθυντές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη με τον τρόπο επιλογής Διευθυντή στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς αποδεικνύει μια αναξιοκρατική διαδικασία, εις βάρος της Βιβλιοθήκης και των αναγνωστών της.
Συνεργαζόμαστε με τον κ. Μανόλη Κουκουράκη επί 12 έτη που βρίσκεται στο τιμόνι της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόσο ως διευθυντές των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών όσο και στα πλαίσια του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου τον εκλέξαμε τελευταία, λόγω της προσωπικότητας, της αρτιότητας του χαρακτήρα του και της πολύπλευρης δράσης του.
Ο κ. Κουκουράκης υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος, δραστήριος, ένθερμος υποστηρικτής των καινοτόμων δράσεων, γεγονός που αντανακλάται στο έργο που παράγεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε εκείνον οφείλεται η διεθνοποίηση της Βιβλιοθήκης του ΠΚ, η επέκταση των συνεργασιών εντός της χώρας, η ισόρροπη ανάπτυξη των Βιβλιοθηκών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το δημιουργικό περιβάλλον. Πρόκειται για έναν έμπειρο και δοκιμασμένο στη θέση υπάλληλο, με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Κουκουράκης:
- Επέκτεινε και αύξησε τις υπηρεσίες και υποδομές της Βιβλιοθήκης, βιβλιοθηκονομικές και τεχνολογικές
- Στηρίζει τις σχέσεις της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, ως μέλος του συμβουλίου της τελευταίας,
- Φροντίζει για τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης σε συνεργατικά σχήματα των ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, τα οποία ο ίδιος υπηρέτησε από διάφορες θέσεις
- Συνεργάζεται σε εθνικά προγράμματα ανάπτυξης υπηρεσιών
- Πέτυχε να συμμετέχει η Βιβλιοθήκη σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα
- Διοργάνωσε με επιτυχία ένα από τα πανελλήνια συνέδρια ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το οποίο απολαύσαμε από κάθε άποψη, κοινωνική και επιστημονική.
Η άμεση δημοσιοποίηση της θέσης των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης ΠΚ και συναδέλφων μας απέναντι στη απόφαση καθαίρεσης του Προϊσταμένου τους αποδεικνύει την άριστη σχέση που έχτισε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κουκουράκης και με τους συνεργάτες του, η οποία αυτή τη στιγμή κλονίζεται με κίνδυνο να χαθούν οι ισορροπίες και να επέλθει οπισθοδρόμηση στους στόχους, τα έργα, τα προγράμματα, και το όραμα της Βιβλιοθήκης.
Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η «μεθοδολογία» αξιολόγησης. Άραγε πόσο αξιόπιστη είναι η βαθμολογία της συνέντευξης στη σύγκριση ενός δραστήριου, έμπειρου, καταρτισμένου υποψήφιου και ενός με λιγότερα τυπικά προσόντα και μικρότερου εύρους επαγγελματική δράση; Πώς ένας τόσο καλός διευθυντής, όπως αποδεικνύει η ποιότητα των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΠΚ, υποτιμάται με αυτόν τον τρόπο!
Είμαστε πεπεισμένοι για την καταλληλότητα του Μανόλη για τη θέση του διευθυντή. Άλλωστε, για την εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπό του, για την αξία που προσθέτει σε κάθε συνεργασία μας, για το ήθος του και την εμπιστοσύνη που μας εμπνέει, στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΑΒ τον εκλέξαμε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τέλος, οι Διευθυντές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας αναφορικά με την νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής, για την πλήρωση της εν λόγω θέσης από το Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι από τη Σύγκλητο, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 86 του Ν. 3528/2007 (όπως ισχύει).
Ευχόμαστε, η πρυτανεία του ΠΚ να επανεξετάσει το θέμα και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη».